Zadávání souřadnic s dynamickým zadáním

Vyzkoušeli jste již zadat hodnotu souřadnice pouze pro získání neočekávaného výsledku? Je pravděpodobné, že jste se souřadnicemi pracovali, protože se jedná o jednu ze základních informací, které vyžaduje většina příkazů v aplikaci AutoCAD k vytvoření nebo upravování objektů. Tento článek pojednává o zadávání souřadnic a vlivu dynamického zadání na položku souřadnice.

Poznámka: Video neobsahuje zvuk ani skryté titulky.
Poznámka: Postupy, obrázky a videa se mohou mírně lišit od vaší verze produktu.

Aplikace AutoCAD přijímá následující typy hodnot souřadnic:

Způsob zadávání těchto typů hodnot souřadnic závisí na dvou faktorech:

Co je dynamické zadání?

Než probereme položku souřadnice, musíme se zmínit o dynamickém zadání. Dynamické zadání je funkce, která vám umožňuje zadat souřadnici, délku a úhlové hodnoty poblíž nitkových křížů spolu s textovými řetězci a možnostmi příkazu.

Pokud je spuštěn příkaz a dynamické zadání je povoleno, hlavní výzva aktuálního příkazu se opakuje v blízkosti nitkových křížů spolu s několika popisky, které přijímají zadání. Jestliže například spustíte příkaz KRUŽNICE, aplikace AutoCAD požádá o hodnotu souřadnice definující středový bod kružnice.



Zde je postup, který byste měli použít k nakreslení kružnice se středovým bodem 3.5,5 a poloměrem 1.25 pomocí dynamického zadání:

Kroky Výsledky
  1. Spusťte příkaz KRUŽNICE. Hledat

    Aplikace AutoCAD vás žádá o hodnotu souřadnice, která představuje středový bod kružnice. Zobrazí se tři popisky s aktivním druhým popiskem, který představuje hodnotu souřadnice X.

  1. V druhém popisku napište hodnotu 3.5 následované čárkou.

    Aktivita se přesune na třetí popisek, který představuje hodnotu souřadnice Y.

  1. Ve třetím popisku napište hodnotu 5 a stiskněte klávesu Enter.

    Absolutní hodnota souřadnice 3.5,5 se použije jako středový bod kružnice a další výzva příkazu KRUŽNICE se zobrazí v popisku dynamického zadání.

    Poznámka: Místo stisknutí klávesy Enter k určení 2D hodnoty souřadnice můžete napsat čárku a potom zadat číslo pro hodnotu souřadnice Z.
  1. V popisku napište hodnotu 1.25 pro poloměr kružnice a stiskněte klávesu Enter.

    Kružnice se středovým bodem 3.5,5 se nakreslí s poloměrem 1.25.

V předchozím příkladu jste mohli provést jednu ze tří věcí ve výzvě Určete poloměr kružnice:

Když jste byli požádání o poloměr kružnice, všimli jste si ikony se šipkou dolů na konci popisku?

Tato ikona označuje, že jsou k dispozici další možnosti. Kliknutím na šipku dolů nebo stisknutím klávesy se šipkou dolů při vyzvání k zadání poloměru se zobrazí nabídka s možností Průměr. Výběrem možnosti Průměr můžete místo hodnoty poloměru určit průměr kružnice. Když se zobrazí nabídka, můžete se pohybovat dostupnými možnostmi stisknutím kláves se šipkami dolů a nahoru nebo ukazovacím zařízením.



Zapnutí nebo vypnutí dynamického zadání

Dynamické zadání je ve výchozím nastavení zapnuto a lze je zapínat nebo vypínat kliknutím na ikonu Dynamické zadání () na stavovém řádku nebo stisknutím klávesy F12. Pokud je tato možnost zapnuta, ikona Dynamické zadání se zobrazuje s modrým pozadím ( Hledat).

Poznámka: Pokud se na stavovém řádku nezobrazuje ikona Dynamické zadání, na pravé straně stavového řádku klikněte na položku Přizpůsobení ( Hledat) > Dynamické zadání.

Zadat hodnoty souřadnic s dynamickým zadáním

Při použití dynamického zadání je první hodnota souřadnice, kterou pro příkaz určíte, považována za absolutní, pokud není určeno jinak.

Následující popis vysvětluje, jak v popiscích dynamického zadání zadávat hodnoty souřadnic:

Poznámka: Zadání hodnot souřadnic přímo na příkazovém řádku se mírně liší od zadávání hodnot souřadnic v popiscích dynamického zadání. Pokud chcete zadat absolutní hodnotu na příkazovém řádku, není nutné použít symbol # a všechny zadané hodnoty souřadnic jsou považovány za absolutní, pokud není určeno jinak.

V tomto cvičení nakreslíte obdélník se segmenty úsečky zadáním absolutních, relativních a polárních souřadnic pomocí dynamického zadání.

Kroky Výsledky
  1. Na pásu karet klikněte na kartu Náčrt > panel Kreslení > Úsečka. Hledat

    Spustí se příkaz ÚSEČKA.

  1. Na výzvu Určete první bod zadejte #22.5,30.

    Toto definuje první bod úsečky v absolutní souřadnici 22.5,30 na aktuální pracovní rovině.

  1. Na výzvu Určete další bod zadejte hodnotu 22,0.

    Toto definuje bod 22 jednotek podél osy X a 0 jednotek podél osy Y vzhledem k prvnímu bodu, což vede k horizontální úsečce, která je dlouhá 22 jednotek.

    Poznámka: Pokud horizontální úsečka není nakreslena, zadáním u vraťte předchozí úsečkový segment a zadejte @22,0. Další informace naleznete v části Řízení dynamického zadání.
  1. Na výzvu Určete další bod zadejte 6<90.

    Toto definuje bod 6 jednotek od předchozího bodu pod úhlem 90 stupňů od osy X, což vede k vertikální úsečce, která má délku 6 jednotek.

    Poznámka: Pokud byste zadali hodnotu -6, vertikální úsečka by byla nakreslena směrem dolů pod úhlem 90 stupňů od osy X.
  1. Na výzvu Určete další bod zadejte #22.5,36.

    Toto definuje absolutní souřadnici 22.5,36, která je 6 jednotek nad původním bodem na ose Y, což vede k vytvoření horizontální úsečky o délce 22 jednotek.

  1. Na výzvu Určete další bod zadejte c k uzavření obdélníku a nakreslení posledního segmentu k prvnímu určenému bodu.

    Výsledný obdélník by měl začínat na souřadnici 22.5,30 a měl by mít délku 22 jednotek a šířku 6 jednotek.

Tipy pro zadávání souřadnic

Řízení dynamického zadání

Ve výchozím nastavení je zadání souřadnice druhého nebo dalšího bodu relativní k předchozímu určenému bodu a popisky dynamického zadání se zobrazí pouze v případě, že je příkaz aktivní. Nastavení dynamického zadání můžete změnit, chcete-li určit:

Nastavení dynamického zadání lze najít na kartě Dynamické zadání v dialogu Nastavení kreslení (příkaz VNASTAV). Kartu Dynamické zadání v dialogu Nastavení kreslení můžete zobrazit jedním z následujících způsobů:



V následujícím textu je uveden přehled nastavení na kartě Dynamické zadání v dialogu Nastavení kreslení:

Nastavení pod položkou Zadání ukazatele ovlivní způsob, kterým zadáváte hodnoty souřadnic, když je dynamické zadání aktivní. Kliknutím na tlačítko Nastavení zobrazíte dialog Nastavení zadání ukazatele.



V dialogu Nastavení zadání ukazatele můžete ovládat formát, ve kterém bude při použití dynamického zadání nutné zadat druhý nebo další bod. Výchozí nastavení formátu jsou: Polární formát a Relativní souřadnice. Díky nastavení na relativní souřadnice nebudete muset zadávat symbol @ před zadáním druhé nebo další hodnoty souřadnice pro příkaz.

Nastavení Viditelnost ovládá, kdy se zobrazují místní popisky dynamického zadání. Ve výchozím nastavení se zobrazují pouze tehdy, když je příkaz aktivní.

Tipy pro zobrazení popisků dynamického zadání

Příkaz Popis
VNASTAV Nastavuje rastr a krok, polární trasování a trasování uchopení objektů, režimy uchopení objektů, dynamický vstup a rychlé vlastnosti.
Systémová proměnná Popis Výchozí hodnota Uloženo
DYNDIGRIP Určuje, které dynamické kóty budou během protahování na uzly zobrazeny. 31 Registr
DYNDIVIS Určuje, kolik dynamických kót bude zobrazeno během protahování pomocí uzlů. 1 Registr
DYNINFOTIPS Určuje, zda se budou při úpravách pomocí uzlů zobrazovat popisky pro použití kláves SHIFT a CTRL. 1 Registr
DYNMODE Zapne nebo vypne funkci dynamického zadání. 3 Registr
DYNPICOORDS Určuje, zde bude zadání ukazatele pro souřadnice používat relativní nebo absolutní formát. 0 Registr
DYNPIFORMAT Určuje, zde bude zadání ukazatele pro souřadnice používat polární nebo kartézský formát. 0 Registr
DYNPIVIS Řídí okamžik, kdy se zobrazí vstup ukazatele. 1 Registr
DYNPROMPT Řídí zobrazení výzev v popiscích tlačítek dynamického zadání. 1 Registr
DYNTOOLTIPS Určuje, které popisky tlačítek budou nastavení zobrazení popisků ovlivněny. 1 Registr

K přesnému umístění objektů v návrhu jsou vyžadovány hodnoty souřadnic. Příště, až budete zadávat hodnoty souřadnic, se na základě toho, co jste se naučili v tomto článku, můžete vyhnout problémům, které jste mívali v minulosti.