Blokkok gyors beillesztése eszközpaletták használatával

A specializált eszközpaletták nagyszerűen használhatók több különböző blokkreferencia gyors beillesztésére a rajzba. Például így használhatja az Eszközpaletták ablakot ehhez a feladathoz.

Megjegyzés: A videó nem tartalmaz hanganyagot vagy feliratozást.

Megjegyzés: A lépések, képek és videók kissé eltérhetnek az Ön termékverziójában látottaktól.

Többféle eszköz és módszer áll rendelkezésre a blokkok beillesztésére egy rajzba. A blokkok számától és a munkafolyamattól függ, hogy melyiket érdemes használnia. Ha korábban még nem próbálkozott az eszközpaletták használatával, valószínűleg ez a leggyorsabb módszer. Mondja el nekünk véleményét.

Vitassa meg és ossza meg másokkal

A „Próbálta már?” cikkekkel gyorsan sajátíthat el új módszereket az AutoCAD használatára. Ötleteit megvitathatja és megoszthatja másokkal az AutoCAD-fórum kapcsolódó bejegyzésében.

Blokk eszközök hozzáadása és használata

  1. Az Eszközpaletták ablak megjelenítéséhez kattintson a Nézet lap > Paletták panel > Eszközpaletták elemre (vagy gépelje be az ESZKÖZPALETTÁK parancsot).
  2. Kattintson a jobb egérgombbal bármelyik fülre, majd válassza az Új paletta menüpontot. Ezzel új eszközpalettát hoz létre, amelyhez hozzáadhatja és rendszerezheti a gyakran használt eszközöket.
  3. Ennél a példánál az új paletta neve legyen HYT.

    Az Eszközpaletták ablak több palettát is képes megjeleníteni. Ha nem látja az új HYT palettát, kattintson a halmozott paletták területre az ábrán látható módon, majd válassza ki a HYT palettát a menüből.

  4. Hozzon létre egy új mappát az asztalon HYT könyvtár néven.
  5. Hozzon létre két új rajzfájlt aaa és bbb néven az alábbi ábrán látható geometriával, majd mentse őket a HYT könyvtár mappába.

    Ne felejtse el a téglalapok bal alsó sarokpontját a 0,0 koordinátára helyezni, hogy észszerű bázispontot hozzon létre.

  6. Hozzon létre egy új rajzot.
  7. A Fájlkezelőben nyissa meg a HYT könyvtár mappát. Ezután húzza a két rajzfájlt a HYT palettára.

    Így már beilleszthetők blokkreferenciaként.

    Megjegyzés: Ha a blokknév túl hosszú, a szélesség növeléséhez kijjebb húzhatja a paletta szélét.
  8. Hozzon létre két új fóliát A-segéd és B-segéd néven, alapértelmezett színük narancssárga és kék legyen.
  9. Kattintson a jobb gombbal a HYT palettához adott blokkokra, majd válassza a Tulajdonságok pontot a menüből.
    • Adjon meg egy leírást. Az aaa fájlhoz például azt, hogy Téglalap X-szel, a bbb fájlhoz pedig a Téglalap furattal szöveget. A leírások eszköztippként szolgálnak.
    • Állítsa be az aaa fájlhoz az A-segéd, a bbb fájlhoz pedig a B-segéd fóliákat alapértelmezett fóliaként. Ez a beállítás biztosítja, hogy ezek a blokkreferenciák a megadott fólián jelenjenek meg, az aktuális fóliától függetlenül.
    Megjegyzés: Ha a megadott fólia nincs az aktuális rajzon, automatikusan létre fog jönni a blokkok egyikének beillesztésekor.

    Vegye figyelembe a többi lehetőséget is a párbeszédpanelen, amelyek lehetővé teszik a lépték, a rögzített szög, a szög prompt stb. beállítását.

    Semmi akadálya, hogy ugyanannak a blokknak több verzióját is használja a palettákon. Íme egy példa egy blokk két különböző, 90 fokkal elforgatott verziójáról.

  10. Kattintson a jobb gombbal a HYT paletta egy nem használt területére. Válassza a Nézetbeállítások pontot a menüből.
  11. Kísérletezzen a különböző beállításokkal, majd kattintson az OK gombra az eredmény megjelenítéséhez.
  12. Húzzon több blokkot a palettáról a rajzterületre.
  13. A nagyobb pontossághoz kattintson egy blokkra a palettán, majd használja a Bázispont lehetőséget a blokkreferenciák különféle bázispontokkal történő beillesztéséhez.
  14. További blokkok beillesztéséhez ismételje meg az előző lépést.
  15. Kísérletezzen más blokkok palettához adásával és az alapértelmezett beállítások módosításával. A HYT paletta törléséhez kattintson a jobb gombbal a paletta egy nem használt területére, majd válassza a Törlés lehetőséget.

Összefoglalás

Ez a gyakorlat segíthet eldönteni, hogy az Ön igényeihez és munkafolyamatához az eszközpaletták hatékony megoldást nyújtanak-e a blokkok beillesztésére. Ha rendszeresen számos különböző blokkreferenciát illeszt be, több palettát is létrehozhat a blokkok rendszerezéséhez. A palettákat palettacsoportokba is rendezheti az alább hivatkozott témakörben leírtaknak megfelelően.