Próbálta már? – Rendszerváltozók figyelése

Előfordultak már a következők az AutoCAD használata során?

  1. Elindítja a MEGNYIT parancsot, de nem jelenik meg a fájlnavigálási párbeszédpanel. Ehelyett a parancs a parancsablakban fut, és a rendszer a fájl megnyitásához bekéri annak elérési útvonalát és nevét.
  2. Kiválaszt egy objektumot, és a RADÍR parancsra kattint, vagy megnyomja a Delete billentyűt az objektum törlése érdekében, de semmi sem történik.

Mi közös ezekben a problémákban? Hogy a viselkedést vezérlő rendszerváltozó módosult. Előfordulhat, hogy ezt addig nem is vette észre. Néha módosulnak a rendszerváltozók, amikor egy egyéni program nem fejeződik be, vagy az eredeti érték visszaállítása előtt megszakad.

Ha ilyen helyzettel találkozik, a következő rendszerváltozók vezérlik a viselkedést:

  1. A FILEDIA rendszerváltozó vezérli, hogy a MEGNYIT parancshoz megjelenjen (1) vagy ne jelenjen meg (0) a fájlnavigálási párbeszédpanel.
  2. A PICKFIRST rendszerváltozó vezérli, hogy kiválaszthat-e objektumokat egy parancs indítása előtt (1), vagy nem választhat ki objektumokat egy parancs indítása előtt (0).

Mi lenne, ha a hasonló problémák egyenkénti megoldása helyett megfigyelés alatt tarthatna bizonyos rendszerváltozókat, és a rendszer értesítené minden módosításról? Szerencséje van. Az AutoCAD 2016 programban bevezettük a Rendszerváltozó-figyelőt, amely pontosan ezt a képességet biztosítja.

Megjegyzés: A videó nem tartalmaz hanganyagot vagy feliratozást.

Megjegyzés: A lépések, képek és videók kissé eltérhetnek az Ön termékverziójában látottaktól.

Rendszerváltozó-figyelő

A Rendszerváltozó-figyelő alapértelmezés szerint engedélyezett, és számos rendszerváltozó szerepel a megfigyelendő rendszerváltozók listájában. Természetesen szerkesztheti a megfigyelendő változók listáját, a kívánt értékeket és az értesítés módját.

A parancspromptba írja be: RENDSZERVÁLTFIGYELŐ. A Rendszerváltozó-figyelő párbeszédpanelen láthatja a jelenleg megfigyelt rendszerváltozókat.

Az értesítések alapértelmezés szerint engedélyezve vannak. Ha módosult egy megfigyelt rendszerváltozó, egy ikon jelenik meg az állapotsoron (a jobb alsó részen, a rajzterület alatt).

Amikor be van jelölve a Buborék értesítések engedélyezése jelölőnégyzet, megjelenik egy, a Rendszerváltozó-figyelő megnyitására szolgáló hivatkozást tartalmazó értesítő buborék, ahol láthatja, mely rendszerváltozók módosultak.

Az értesítő buborék jobban észrevehető, mint az egyszerű ikonok, és segít a rendszerváltozók módosításának gyorsabb észlelésében.

Tipp: Az értesítő buborékok be- és kikapcsolásához kattintson a jobb gombbal az állapotsoron lévő értesítés ikonra, és válassza az Értesítés megjelenítése parancsot.

Rendszerváltozók hozzáadása és eltávolítása

Ebben a példában a SAVETIME rendszerváltozót szeretném hozzáadni a listához. A SAVETIME az automatikus mentések közötti időintervallumot állítja be. A rendszerváltozó hozzáadásának fő oka annak biztosítása, hogy az ne kapcsoljon ki (ne legyen 0 értékű). Ezenkívül az alapértelmezett 10 perc helyett 5 percenként szeretnék automatikus mentést végezni.

  1. A parancspromptba írja be: RENDSZERVÁLTFIGYELŐ.
  2. Kattintson a Rendszerváltozó-figyelő párbeszédpanel Lista szerkesztése elemére. Megjelenik a Rendszerváltozók listájának szerkesztése párbeszédpanel.

    A bal oldalon található a megfigyelhető összes rendszerváltozó. A jobb oldalon találhatók a már megfigyelt rendszerváltozók. Kattintson egy rendszerváltozó neve mellett a ? jelre a hozzá kapcsolódó súgó témakör megnyitásához.

  3. Az elérhető rendszerváltozók listájának szűréséhez írja be a bal oldalon lévő keresőmezőbe a save karakterláncot.
  4. Válassza ki a bal oldalon lévő SAVETIME rendszerváltozót, és kattintson a >> elemre.
    Megjegyzés: Ha el szeretne távolítani egy rendszerváltozót a megfigyelt rendszerváltozók listájából, válassza ki a rendszerváltozó nevét a jobb oldalon, és kattintson a << elemre.
  5. Kattintson az OK gombra.

    A SAVETIME rendszerváltozó a megfigyelt rendszerváltozók listájába kerül, és az aktuális értéke a kívánt érték.

A kívánt érték módosítása

  1. A Rendszerváltozó-figyelő párbeszédpanelen kattintson duplán a SAVETIME aktuális értékére. Ekkor az érték szerkesztés módjába lép.
  2. Írja be az 5 értéket kívánt értékként.
  3. Ismételje meg ezt minden olyan rendszerváltozó esetén, amelynek módosítani szeretné a kívánt értékét.
  4. Kattintson az OK gombra.

Ha módosul egy változó

Most, hogy beállítottam a megfigyelést, mi történik, ha az egyik megfigyelt rendszerváltozó módosul? Az értesítések beállításától függően csak az ikon jelenik meg az állapotsoron, vagy az ikon és egy buborék.

  1. Kattintson az értesítési ikonra vagy buborékra. Az Állapot oszlop jelez minden módosult megfigyelt rendszerváltozót.
  2. Az Összes visszaállítása elemre kattintva visszaállíthatja a rendszerváltozókat a kívánt értékükre.
Tipp: Azt is megteheti, hogy a jobb gombbal az értesítés ikonra kattint, és a Rendszerváltozók alaphelyzetbe állítása parancsot választja.

A rendszerváltozók értéke és bitkódja

A rendszerváltozókhoz több beállítás is hozzárendelhető egyszerre a bitkód értékek használatával. A bitkód az egyedi értékek összege.

Az OSMODE rendszerváltozóval például több futó tárgyrasztert (trasztert) állíthat be. A következők az elérhető beállítások:

Érték

Leírás

0

NON (Nincs)

1

END (Végpont)

2

MID (Felezőpont)

4

CEN (Középpont)

8

NOD (Pont)

16

QUA (Síknegyed)

32

INT (Metszéspont)

64

INS (Metszéspont)

128

PER (Merőleges)

256

ÉRIntő

512

TAN (Érintő)

1024

Geometriai KÖzéppont

2048

LÁTszólagos metszéspont

4096

EXT (Meghosszabbítás)

8192

PAR (Párhuzamos)

16384

Az aktuális futó tárgyraszterek letiltása

Az OSMODE alapértelmezett értéke 4133. Elsőként azt veheti észre, hogy a 4133 nem szerepel értékként a táblázatban. Ez azért van, mert az OSMODE értéke az alapértelmezett futó tárgyraszterek összege, ahogyan az a párbeszédpanelen látható.

1 (végpont) + 4 (közép) + 32 (metszéspont) + 4096 (meghosszabbítás) = 4133

A futó traszterek végpontját, középpontját, közepét és metszéspontját szeretném használni. A bitkód értéke ekkor 1 + 2 + 4 + 64 = 71. Ezért a Rendszerváltozó-figyelőben hozzáadnám az OSMODE rendszerváltozót, és a 71 kívánt értéket rendelném hozzá.