Információk a duplavonalakról

A duplavonalak használata jó módszer például az alaprajzokon található falak megrajzolásához. A duplavonalat alkotó minden szakasz, valamint azok véglezárása (a vonal, amely összeköti a duplavonal végpontjait) külön vonal objektumnak számít, ezért külön módosítható.

A duplavonalakat egyenes szakaszokként vagy ívekként lehet megrajzolni. A szélesség a vonalak közötti távolságot határozza meg. A szélesség meghatározható a duplavonal rajzolása előtt, vagy az első pont megadása után.

Duplavonalak elhelyezésének szabályozása húzottvonalak segítségével

Az áthúzási vonal egy olyan gumiszalag-vonal, amely meghatározza egy duplavonal elhelyezését. Szabályozhatja, hogy a duplavonal az áthúzási vonalhoz képest középre igazított legyen, vagy pedig jobbra, illetve balra el legyen tolva.

A negatív eltolási érték a duplavonalat a megadott pontokhoz képest balra tolja el; a pozitív érték jobbra tolja el a vonalat. A jobb és bal oldalt úgy kell meghatározni, mintha az ember a kezdőpontban állna, és a végpont felé nézne.

Duplavonalak végződéseinek beállítása

A duplavonalak végei lehetnek nyitottak, zártak vagy akár különböző (néhol nyitott, más helyen zárt) beállítással is rendelkezhetnek. Ha a véglezárások be vannak kapcsolva, a program összeköti vagy lezárja a megadott végeket. Az Auto opció automatikusan csak azokat a végeket zárja le, amelyek nem kapcsolódnak semmilyen objektumhoz.

Duplavonalak metszéspontjainak szabályozása

Meghatározhatja, hogy legyen-e törés a duplavonalban, vonalban vagy ívben, amikor azt duplavonalhoz kapcsolja.

Duplavonalak objektumokhoz kapcsolása

A duplavonalakat elkezdheti vagy befejezheti egy már létező objektumhoz kapcsolva. A hozzákapcsolási (raszter) folyamat gyorsításához meghatározhatja annak a területnek a méretét pixelben, ahol a program a tárgyraszter alkalmazásához megfelelő pontokat keresi. A duplavonal úgy kezdődik vagy végződik, hogy a keresési területen belül egy objektumhoz illeszkedik. Mindegyik duplavonal végződés olyan módon illeszkedik az objektumhoz, hogy azzal egy tiszta csomópontot alkosson.