Információk az oldalirányú tűrések megjelenítéséről

Az oldalirányú tűrések olyan értékek, melyek a mért távolságoktól való megengedett eltérést jelzik. Szabályozhatja, hogy az oldalirányú tűrések megjelenítésre kerüljenek-e, és számos tűrésstílus közül választhat.

Az oldalirányú tűrés az az érték, amellyel a méret eltérhet a névleges értéktől. A tűrések gyártáskor történő megadásával szabályozni lehet az alakzathoz szükséges pontossági fokozatot. Az alakzat az alkatrész jellemző része, például pont, vonal, tengely vagy felület.

A tűréseket közvetlenül hozzáfűzheti a méret méretszövegéhez. Ezek a mérettűrések a méret megengedett legnagyobb és legkisebb méretét jelzik. Alkalmazhat alaktűréseket is, például alak, profil, irány vagy kifutás eltérésének jelöléséhez.

Oldalirányú tűrések az elméletileg pontos méretekhez adhatók meg. Ezeket alapméreteknek nevezik, és egy keret van köréjük rajzolva.

Ha a méretérték eltérhet mindkét irányban, a megadott plusz és mínusz értékek méreteltérési tűrésként hozzáadódnak a méretértékhez. Ha az eltérési tűrések egyenlők, az egy ± jellel jeleníti meg őket, és szimmetrikusnak nevezzük őket. Máskülönben a plusz érték a mínusz érték felett található.

Ha a tűréseket korlátként alkalmazza, akkor a program a felhasználó által megadott plusz és mínusz értékeket használja a maximum és minimum értékek kiszámításához. Ezek az értékek lecserélik a méretértéket. Ha korlátokat ad meg, a felső korlát az alsó fölé kerül.

Oldalirányú tűrések formázása

Szabályozhatja a tűrésértékek függőleges elhelyezését a fő méretszöveghez képest. A tűrések igazíthatók a méretszöveg tetejéhez, közepéhez vagy aljához.

A tűrésértékek függőleges elhelyezése mellett az alsó és felső tűrésértékek vízszintes igazítását is szabályozhatja. Az alsó és felső tűrésértékek igazítását a műveleti jelek, illetve a tizedeselválasztó jelek segítségével végezheti el.

Akárcsak az elsődleges és alternatív mértékegységeknél, beállíthatja a nullák letiltását. A nullák oldalirányú tűrésekben való letiltásának ugyanaz az eredménye, mint az elsődleges és alternatív mértékegységekben történő letiltásuknak. Ha letiltja a kezdő nullákat, akkor a 0.5 eredménye .5 lesz, ha letiltja a záró nullákat, a 0.5000 értéke 0.5 lesz.