-DGNCSATOL (parancs)

DGN-alávetítés csatolása a parancssorból.

Amikor alávetítésként csatol egy DGN-fájlt, a hivatkozott fájlt az aktuális rajzhoz csatolja. A hivatkozott fájlban bekövetkezett minden módosulás az aktuális rajzban is megjelenik a rajz megnyitása, illetve újrabetöltése után.

Megjegyzés: A DGNCSATOL parancs nem csak *.dgn kiterjesztésű fájlokon működik. Minden DGN-fájlt támogat, azokat is, amelyek kiterjesztése nem .dgn.

A következő promptok jelennek meg.

Tipp: A DGNCSATOL parancsot úgy is elindíthatja, hogy egy DGN-fájlt ráhúz egy rajzterületre.
Útvonal a DGN csatolandó fájlhoz

A DGN-alávetítés fájl teljes fájlnevét adja meg. A fájlnevek legfeljebb 255 karaktert tartalmazhatnak, amelyek betűk, számok, szóközök és bármilyen, a Microsoft Windows vagy e program által nem használt speciális karakterek lehetnek.

A hullámvonal (~) karakter beírása megjeleníti a DGN-fájl kiválasztása párbeszédpanelt (egy szabványos fájlkiválasztó párbeszédpanelt).

A hibák elkerülésére a fájlnév megadásakor javasolt a DGN-fájlt és elérési útvonalát az alábbiak szerint meghatározni:

útvonalnév\fájlnév.dgn

vagy

„útvonalnév\fájlnév.dgn”

Ha az érvényes DGN-fájlnevet kiterjesztés nélkül adja meg, akkor a program ad hozzá kiterjesztést, és megkeresi a fájlt.

Adja meg a modell nevét vagy ?

Adjon meg egy modellnevet. A modellek felsorolásához írja be a ? karaktert.

Adja meg a listázni kívánt modell(eke)t <*>

A DGN-fájlban lévő tervmodelleket egy külön szöveges ablakban sorolja fel.

Konverziós egységek

A DWF-fájl rajzi egységeit megfelelteti a DGN-fájlbeli fő és másodlagos mértékegységnek. Ha például a DGN-fájl fő mértékegységet a méter, másodlagos mértékegysége pedig a milliméter, és a DWG-fájlban millimétert kíván használni, akkor a DGN-alávetítés csatolása párbeszédpanelen válassza a másodlagos mértékegységet.

  • Főmértékegység – A DWG rajzi egységeit megfelelteti a DGN-fájlbeli fő mértékegységnek.
  • Másodlagos mértékegység – A DWG rajzi egységeit megfelelteti a DGN-fájlbeli másodlagos mértékegységnek.
Beszúrási pont

Meghatározza a kijelölt DGN-fájl beillesztési pontját. A parancspromptnál adja meg az X, az Y és a Z koordinátát, vagy kattintson a képernyőre.

Léptéktényező

A kiválasztott DGN-alávetítés léptéktényezőjét és a léptéktényező mértékegységét adja meg. A léptéktényezőt megadhatja a parancspromptnál, vagy kattintson az egérrel a képernyőre.

Ha az INSUNITS értéke „egység nélküli”, vagy az alávetítés nem tartalmaz felbontási információt, akkor a léptéktényező a kép AutoCAD egységekben mért szélessége lesz. Ha az INSUNITS olyan egységet tartalmaz, mint például a milliméter, centiméter, hüvelyk vagy láb, és az alávetítés rendelkezik felbontás információval, akkor a léptéktényezőt azután alkalmazza a program, hogy a kép valódi léptéktényezőjét AutoCAD egységekben határozta meg a program.

Elforgatás

A parancspromptnál egy szögérték beírásával vagy a képernyőre való kattintással megadja a kiválasztott DGN-alávetítés elforgatásának szögét.