További információk a raszterképek léptékezéséről

Szabályozhatja a raszterkép méretét a rajzban a rajz léptékéhez igazítva azt.

Megadhatja a raszterkép méretarány-tényezőt, amikor csatolja a képet, így a rajzban a geometria léptéke a képben megegyezik a geometria léptékével. Az alapértelmezett méretarány-tényező 1, és az alapértelmezett mértékegység az összes képhez ”Egység nélküli”. A képfájl tartalmazhat pont per hüvelykben (DPI ) megadott felbontási információt, a kép letapogatásától függően.

Ha egy kép felbontási információval rendelkezik, a program kombinálja ezt az információt a méretarány-tényezővel és a rajzi mértékegységekkel a kép léptékezéséhez a rajzban. Ha például egy olyan tervrajzot szkennel raszterképként, amelynek léptékezésében 1 hüvelyk 50 lábbal egyenlő, vagy méretaránya 1:600, a rajz beállításában pedig 1 rajzegység 1 hüvelyket jelöl, akkor a Kép párbeszédpanel Méretarány területén válassza a Megadás a képernyőn beállítást. A kép léptékezéséhez törölje a jelet a Megadás a képernyőn jelölőnégyzetből, majd írja be a 600 értéket a Méretarány mezőbe. A program ezután csatolja a képet azzal a léptékkel, amely összhangba hozza a képen látható geometriát a rajzi geometriával.

Ha nincs megadva felbontás információ a csatolt képfájlhoz, az AutoCAD a raszterkép szélességét egy egységre állítja. Ezért egy képfájl csatolásakor a kép szélessége egységekben számítva egyenlő a raszterkép léptéktényezőjével.