Információk a terület- és tömegtulajdonság adatok kereséséről

Megjelenítheti a kijelölt objektumok vagy pontsorozat által meghatározott terület-, kerület- és tömegtulajdonságokat.

Terület számítása parancs segítségével

A GEOMMÉR és a TERÜLET parancsokkal pontok sorozatát határozhatja meg, vagy kiválaszthat egy objektumot egy zárt terület kereséséhez. Ha a Gyors módban használja a GEOMMÉR parancsot, a zárt területen belül kattintva megjelenítheti a kiszámított területet és kerületet a Parancs ablakban. A kerületszámítások magukba foglalják a zárt belső szigetek kerületének kiszámítását.

A Shift+kattintás használatával területeket adhat hozzá vagy távolíthat el a figyelembe vett területek köre esetében. Ez tartalmazza a zárt szigetek kerületeit is az alábbi ábrán látható módon.

Tipp: 2D-ben az objektumok által határolt terület gyors megkeresésének módja a HVONAL parancs használata egy zárt terület vagy vonallánc létrehozásához. Ezt követően a terület és kerület megállapításához a Tulajdonságok palettát vagy a LISTA parancsot használhatja.

Terület megadása

A program ki tudja számítani a megadott pontok által körbezárt területet. A pontoknak az aktuális FKR XY síkjával párhuzamos síkban kell elhelyezkedniük.

Objektum területének és kerületének számítása

Kiszámíthatja körök, ellipszisek, vonalláncok, sokszögek, lemezek és 3D szilárdtestek befoglalt területét és kerületét. A megjelenített információ függ a kijelölt objektum típusától:

Példa: Hogyan történik a különböző objektumok területének számítása

Együttes terület számítása

Lehetősége van több terület együttes területének kiszámítására a megfelelő pontok megadásával, illetve objektumok kijelölésével. Lemérhető például egy terven szereplő kiválasztott szobák összterülete is.

Kivonhat területeket más területekből. Egynél több területelemet is kivonhat az egyesített területből. Egy épületszint alaprajzának területszámításánál például kivonhatja valamelyik szoba területét.

Ha zárt területeket lemezekké konvertál, összeadhatja és kivonhatja azokat egy összetett terület létrehozásához, és a Tulajdonságok paletta vagy a LISTA parancs segítségével megkeresheti a szükséges adatokat.

Tömegtulajdonságok kiszámítása

A FIZJELL parancs segítségével a 2D lemezek és 3D szilárdtestek tömegadatait (például térfogatát, területét, tehetetlenségi nyomatékát, tömegközéppontját) elemezheti. A számítások eredményét szövegfájlba mentheti.