KIJELÖL (parancs)

A kijelölt objektumokat az Előző kiválasztási halmazba helyezi.

Ekkor a grafikus mutató szálkeresztje helyett az objektumkiválasztó céldoboz, más néven a választódoboz jelenik meg.

Egy következő parancs Válasszon objektumot promptjánál az Előző lehetőséget választva megkapja az előző kiválasztási halmazt.

A 3D szilárdtestek modellezését támogató termékek esetében a Ctrl billentyűt nyomva tartva egyenként jelölhet ki olyan eredeti formákat, amelyek összetett szilárdtestek, csúcspontok, élek, illetve 3D szilárdtestek lapjainak részei. Kiválaszthatja ezeknek az alobjektumoknak egyikét, vagy létrehozhatja több alobjektum kiválasztási halmazát. A kiválasztási halmaz egynél több alobjektum-típust is tartalmazhat. Az alobjektumok kijelölése az AutoCAD LT programban nem érhető el.

Az összes választási lehetőség megjelenítéséhez írja be a ? karaktert a parancsprompthoz.

A következő promptok jelennek meg.

Válasszon objektumokat
Kijelöli azt az objektumot, amelyre rákattint.
Ablak

Minden olyan objektumot kiválaszt, amely teljes egészében benne van egy - két pont által megadott - téglalap belsejében. A sarokpontok balról jobbra történő megadása ablakos kiválasztást eredményez. (A sarokpontok jobbról balra történő megadása metsző kijelölést hoz létre.)

Utolsó

Az utolsóként létrehozott látható objektumot választja ki. Az objektumnak azonos térben kell lennie, azaz a modelltérben vagy papírtérben, és a fóliája nem lehet fagyasztott vagy kikapcsolt.

Metsz

A program kijelöl minden olyan objektumot, amely a két pont által meghatározott területen belül van, vagy metszi azt. A metsző kiválasztást a program szaggatott vonallal vagy más kiemeléssel különbözteti meg az ablak kiválasztástól.

Téglatest

A program kijelöl minden olyan objektumot, amely egy - két pont által megadott - téglalap belsejében van, vagy metszi azt. Ha a téglalap pontjai jobbról balra lettek megadva, a Doboz egyenértékű a Metszéssel. Ellenkező esetben a Doboz és az Ablak mód egyezik meg.

Minden

Kiválasztja a modelltérbeli vagy az aktuális elrendezésbeli összes objektumot a fagyasztott és a zárolt fóliákon lévő objektumok kivételével.

Felfűzés

A program kiválaszt minden olyan objektumot, amely metszi a kiválasztási vonalláncot. A Felfűzés eljárás hasonló a MPoligonhoz, kivéve, hogy a felfűzés nem zárt és keresztezheti saját magát. A felfűzést nem befolyásolja a PICKADD rendszerváltozó.

APoligon

A program kijelöl minden olyan objektumot, amely a megadott pontok által definiált sokszög belsejében van. A poligon lehet bármilyen alakzat, de nem keresztezheti vagy érintheti önmagát. A poligon utolsó szakaszát a program megrajzolja, így az mindig zárt alakzat lesz. Az APoligon működését nem befolyásolja a PICKADD rendszerváltozó.

MPoligon

A program kijelöl minden olyan objektumot, amely a megadott pontok által definiált sokszög belsejében van, vagy metszi azt. A poligon lehet bármilyen alakzat, de nem keresztezheti vagy érintheti önmagát. A poligon utolsó szakaszát a program megrajzolja, így az mindig zárt alakzat lesz. Az MPoligon működését nem befolyásolja a PICKADD rendszerváltozó.

Csoport

Kijelöli az összes objektumot egy vagy több, elnevezett vagy névtelen csoportból. Ha egy névtelen csoportot ad meg, mindenképpen használja a csillagot (*). Írja be például: *a3. A csoportok neve a LISTA paranccsal jeleníthető meg.

Hozzáad

Hozzáadás módban a kijelölt objektumokat tetszőleges objektumkiválasztó módszer alkalmazásával lehet a kiválasztási halmazokhoz hozzáadni. Az alapértelmezés szerinti módok az Auto és Hozzáad.

Eltávolítás

A Kivon módba kapcsol, amelyben az objektumokat az aktuális kiválasztási halmazból tetszőleges objektumkiválasztó módszerrel el lehet távolítani. A Kivon módot használhatja úgy is, hogy nyomva tartja a Shift billentyűt az egyes objektumok kijelölésekor, vagy az Automatikus opciót használja.

Többszörös

Objektumkiválasztás közben kiemelés nélkül, egyesével választ ki objektumokat. Ez nagyon bonyolult objektumok esetén felgyorsítja az objektumkiválasztást.

Előző

Kiválasztja az előző kiválasztási halmazt. Az előző kiválasztási halmazt megszüntetik azok a műveletek, amelyek objektumokat törölnek a rajzból.

Megjegyzés: Ha a felhasználó más térben szeretné használni a kiválasztási halmazt, mint amelyben az készült, a program figyelmen kívül hagyja az Előző kiválasztási halmaz opciót.
Vissza

A kiválasztási halmazhoz utolsóként hozzáadott objektum kijelölését érvényteleníti.

Automatikus

Az automatikus kiválasztás során a program kijelöli azt az objektumot, amelyre a felhasználó rámutat. Ha a mutató egy tárgyon kívül vagy belül lévő üres területre mutat, ez a pont lesz a Doboz módszer által meghatározott keret első sarokpontja. Az alapértelmezés szerinti módok az Auto és Hozzáad.

Egyetlen

A program az Egyszerű módra vált, aminek során az első objektumot vagy az első kijelölt objektumhalmazt választja ki, és nem jeleníti meg a további kijelöléseket kérő promptokat.

Alobjektum (Az AutoCAD LT programban nem érhető el)

Lehetővé teszi az eredeti egyéni formák kiválasztását, amelyek az összetett szilárdtestek részei vagy 3D szilárdtestek csúcspontjai, élei és lapjai. Kiválaszthatja ezeknek az alobjektumoknak egyikét, vagy létrehozhatja több alobjektum kiválasztási halmazát. A kiválasztási halmaz egynél több alobjektum-típust is tartalmazhat.

A Ctrl billentyű lenyomása és nyomva tartása ugyanaz, mint az alobjektum opció KIJELÖL parancsának kiválasztása.

Objektum (Az AutoCAD LT programban nem érhető el)

Befejezi az alobjektumok kiválasztásának lehetőségét. Engedélyezi az objektumkiválasztó eljárások használatát.