Információk az objektumok megtöréséről és egyesítéséről

Egy objektumot két objektummá törhet szét, közéjük helyezett hézaggal vagy anélkül. Objektumok egyesítésével egy vagy több objektumot hozhat létre.

Objektumok megtörése

Egy hézag objektumon belül történő létrehozásához használja a MEGTÖR parancsot, amelynek eredménye kettő, egymástól hézaggal elválasztott objektum lesz. A MEGTÖR parancs gyakran blokk vagy szöveg helyének létrehozására használható.

Megtörést a legtöbb geometriai objektumokon létrehozhat, kivéve a blokkokat, méreteket, többszörösvonalakat és lemezeket. Emellett az ilyen típusú objektumokon a SZÉTVET parancs is használható, amellyel megtöréseket hozhat létre a nem kapcsolódó geometriában.

Egy objektum (például vonal, ív vagy nyitott vonallánc) egyetlen pontban, hézag nélküli megtöréséhez használja inkább a MEGTÖRÉSPONTBAN parancsot.

Objektumok egyesítése

Az EGYBEFŰZ parancs használatával vonalakat, íveket, elliptikus íveket, vonalláncokat, 3D vonalláncokat, spline-görbéket és csavarvonalakat egyesíthet egyetlen objektummá a végpontjaiknál.
Megjegyzés: A csavarvonalak nem érhetők el az AutoCAD LT programban.

Az egyesítési művelet eredménye a kiválasztott objektumoktól függően változik. A jellemző alkalmazások:

Az olyan objektumok egyesítése, amelyek a végeiknél érintkeznek, de nem azonos síkban találhatóak, általában 3D vonalláncok és spline-görbék létrejöttét eredményezi.

Megjegyzés: A VLEDIT parancs Egyesít opciójával egy vonal-, ív- vagy vonalláncsorozatot egyetlen vonallánccá egyesíthet