Információk a gyors számológép kifejezéseinek használatáról

A Gyors számológépben szabványos matematikai elsőbbségi szabályok használatával adhat meg kifejezéseket, átalakíthatja és visszanyerheti ezeket a számításokat az Előzmények területről, valamint megismerheti az angolszász mértékegységek (hossz, terület és térfogat) használatának szabályait.

A Gyors számológép a kifejezéseket a következő szabványos matematikai műveleti sorrendi alapján értékeli ki:

A számológép beviteli mezőjében adhatja meg a kifejezéseket, és innen másolhatja ki azokat. Megadhat kifejezéseket a Gyors számológép számbillentyűzetével, vagy használhatja a számítógép billentyűzetét vagy numerikus billentyűzetét. A számítógép numerikus billentyűzetének használatához be kell kapcsolnia a NUMLOCK-ot.

Kifejezés kiértékeléséhez kattintson az egyenlőségjelre (=) a Gyors számológép számbillentyűzetén, vagy nyomja le az Entert a számítógép billentyűzetén.

A kifejezések szintaxisa

A Gyors számológép kifejezéseinek szintaxisa megegyezik a parancsprompti számítások szintaxisával. Például ha az 5,2,0 koordináták által meghatározott vektorral kíván egy műveletet elvégezni, a beviteli mezőbe írja be: [5,2,0]

A GETVAR függvényt használhatja egy rendszerváltozó értékének leolvasására. A szintaxis:

getvar(változónév)

További információ: KAL.

Az Előzmények terület használata

Az Előzmények területen feljegyzésre kerülnek a korábbi számítások, hasonlóan a régebbi valódi asztali számológépek papírtekercséhez. Az Előzmények terület segítségével áttekintheti a korábbi műveleteket, és újra a beviteli mezőbe illesztheti azokat, hogy eltérő paraméterekkel végezze el a kiértékelést.

Mértékegységek megjelenítési és kezelési szabályai

A Gyors számológép a következő szabályokat követi:

Amikor a rajzi egységek építészeti mértékegységek, a számológép a számítások eredményeit angolszász mértékegységekben, építészeti formátumban adja meg, és kerekíti az értékeket a rajzban megadott pontosság (LUPREC) szerint. Más számítások eredményeit decimális formátumban, teljes pontossággal jeleníti meg.

A láb, hüvelyk és tört hüvelyk értékeket kötőjellel vagy szóközzel választhatja el, de nem kötelező azokat elválasztani. A következő szintaxisok közül bármelyiket használhatja az érvényes láb-hüvelyk formátumú értékek megadásához:

A hossz-számítások esetén a hüvelyk értékek jelölésénél nem kötelező a kettős idézőjelek (") használata. Például az 5'9-1/2" helyett leírhatja az 5'9-1/2 formátumot is.

Megjegyzés: Az angolszász mértékegységeknél a Gyors számológép a mínusz- vagy kötőjeleket elválasztójelként, nem a kivonás operátoraként értelmezi. A kivonáshoz használjon legalább egy szóközt a mínuszjel előtt vagy mögött. Például ha 9"-t kíván kivonni 5'-ből, ezt írja be:5' -9" formátumot, és ne pedig ezt: 5'-9".

A Gyors számológép segítségével négyzetláb és köbláb értékeket is kiszámíthat. Négyzetláb vagy köbláb értékek megadásához a következő rövidítéseket kell használni:

Decimális egységek átalakítása angolszász egységekké

Távolságok mérésekor az eredményeket megjelenítő ablakban a szám után írjon be egy hüvelyk jelet ("). Például ha a program által megállapított távolság 15, a 15-ös szám után tegyen " jelet, majd nyomja le az Enter billentyűt, vagy kattintson az = jelre, így az eredmény angolszász mértékegységben, 1'-3" értékként jelenik meg.

A program által megállapított eredményekhez a kezdő értéket láb (') és hüvelyk (") formában adja meg, így az eredmény is lábban és hüvelykben jelenik meg. Például:

  • 5 * 6 = 30
  • 5" * 6 = 2'-6"
  • 5" * 6" = 30 sq. in.
  • 5" * 0'-6" = 0.208333333 sq. láb