Szövegstílus párbeszédpanel

STÍLUS (parancs) Keres

Elnevezett szövegstílusokat hoz létre, módosít vagy állít be.

Opciók

A következő lehetőségek jelennek meg.

Aktuális szövegstílus

Listázza az aktuális szövegstílust.

Stílusok

Megjeleníti a rajzban lévő stílusok listáját. A stílus neve előtti ikon azt jelzi, hogy a stílus feliratozási.

Stíluslistaszűrő

A lenyíló lista azt adja meg, hogy a stíluslistán minden stílus vagy csak a használatban lévő stílusok jelenjenek-e meg.

Előnézet

Megjelenít egy mintaszöveget, amely a betűtípusok megváltoztatásával és a jellemzők módosításával együtt azonnal változik.

Betűtípus

A stílus betűtípusát változtatja meg.

Megjegyzés: Egy meglévő szövegstílus irányának vagy betűtípusának megváltoztatása után a rajz újrarajzolásakor az összes adott stílusú szöveges objektum az új értékeket használja.
Betűtípus neve

Felsorolja az összes, a Fonts mappában található regisztrált TrueType font és lefordított alak (SHX) családnevét.

Amikor kiválaszt egy nevet a listából, a program beolvassa a megadott betűtípushoz tartozó fájlt. Ha a fájl nem használatos egy másik szövegstílusban, annak karakterdefinícióit a program automatikusan betölti. Meghatározhat több, ugyanazt a fontot használó stílust is. További információkért lásd: „Szöveg betűtípusok hozzárendelése”.

Betűstílus

Meghatározza a karakter formázását, amely lehet dőlt, félkövér vagy normál. A Big Font opció kiválasztása esetén ez az opció átváltozik Big Font névre, és a segítségével kiválasztható egy Big Font-fájlnév.

Big Font használata

Meghatároz egy ázsiai nyelvhez készült Big Font-fájlt. Csak az SHX-fájlok érvényes fájltípusok Big Fontok létrehozására.

Átméretezés

A szöveg méretét módosítja.

Feliratozási

Azt adja meg, hogy a szöveg feliratozási-e. A feliratozási objektumok és stílusok használatával szabályozható a feliratozási objektumok modelltérben vagy elrendezésben történő megjelenítésének mérete és léptéke.

Blokktájolás elrendezéshez igazítása

Azt írja elő, hogy a papírtér nézetablakaiban a szöveg tájolásának meg kell egyeznie a fólia tájolásával. Ez az opció nem érhető el, ha a Feliratozási négyzet nincs bejelölve.

Magasság vagy Papírszöveg magassága

A megadott érték alapján beállítja a magasságot. 0.0 értéknél nagyobb magasság megadása automatikusan beállítja a stílus magasságát. Ha 0.0-t ad meg, a szöveg magassága a legutóbb használt szövegmagasság, illetve a rajzsablonfájlban tárolt érték lesz.

Előfordulhat, hogy az ugyanolyan magasnak beállított szöveg TrueType betűtípusok esetén kisebbnek látszik, mint SHX betűtípusok esetén.

Ha be van jelölve a Feliratozási négyzet, akkor a megadott érték a papírtérben állítja be a szöveg magasságát.

Effektusok

Módosítja a betűtípus megjelenését, mint a magasság, szélességi tényező és dőlésszög, és hogy fentről lefelé, visszafelé vagy függőlegesen kerüljön-e illesztésre.

Fejjel lefelé

A karaktereket fejjel lefelé jeleníti meg.

Hátrafelé

A karaktereket hátrafelé jeleníti meg.

Függőleges

A karaktereket függőlegesen illesztve jeleníti meg. A Függőleges opció csak akkor áll rendelkezésre, ha a kiválasztott betűtípus támogatja a kettős irányultságot. A Függőleges helyzet TrueType betűtípusok esetén nem áll rendelkezésre.

Szélességi tényező

A karakterek közti távolságot állítja be. 1.0-nél kisebb érték megadása összetömöríti a szöveget. 1.0-nél nagyobb érték megnyújtja a szöveget.

Dőlésszög

A szöveg dőlésszögét állítja be. A –85 és 85 között megadott érték dönti a szöveget.

Megjegyzés: Az ebben a szakaszban leírt különleges hatásokat használó TrueType betűtípusok kövéren jelenhetnek meg a képernyőn. A képernyőn megjelenő eltérés a kinyomtatott szövegben nem jelenik meg. A betűtípusokat az alkalmazott karaktereknek megfelelően nyomtatja ki a program.

Aktuálissá tétel

A Stílusok listában kijelölt stílust teszi aktuálissá.

Új

Megjeleníti az Új szövegstílus párbeszédpanelt, és automatikusan megad egy alapértelmezett nevet.

A stílusnevek maximum 255 karakter hosszúak lehetnek. Betűket, számokat és a dollárjel ($), aláhúzás (_) és kötőjel (-) speciális karaktereket tartalmazhatják.

Töröl

Törli a nem használt szövegstílusokat.

Alkalmaz

A párbeszédpanelen történő stílusváltoztatást a rajzban az aktuális stílusra és az aktuális stílusú szövegre alkalmazza.