-CSOPORT (parancs)

Objektumok mentett halmazait (csoportokat) hozza létre és kezeli.

A csoportok megkönnyítik az egy egységként kezelendő rajzobjektumok összekapcsolását. Alapértelmezett beállításként a csoportok bármely tagjának kijelölése a csoport összes objektumát kijelöli, és a csoportok mozgatása, másolása, forgatása és módosítása az objektumok egyenkénti szerkesztéséhez hasonlóan történik.

A következő promptok jelennek meg.

? – Csoportok felsorolása

A rajzban definiált csoportok nevét és leírását jeleníti meg.

Sorrend

(az AutoCAD LT programban nem érhető el.)

Megváltoztatja az objektumok csoporton belüli számsorrendjét. Az újrarendezés hasznos lehet eszközútvonalak létrehozásánál. Megváltoztatható például egy eszközútvonal-minta vízszintes és függőleges vonalainak vágási sorrendje.

Pozíció száma

Az áthelyezendő objektum új sorszámát határozza meg. Az objektumok egy részének újrarendezéséhez adja meg az első objektum pozíciószámát.

Sorrend megfordítása

Megfordítja a csoport elemeinek sorrendjét.

Hozzáadás

Objektumok hozzáadása egy csoporthoz.

Eltávolít

Objektumokat töröl a csoportokból.

Ha eltávolítja a csoport összes objektumát, a csoport azért még definiált marad. A csoportdefiníciót a rajzból a Szétvetés gomb segítségével távolíthatja el.

Szétvetés

Eltávolítja a csoportdefiníciót, úgy, hogy a csoportot összetevő objektumaira veti szét.

Átnevezés

Létező csoporthoz új nevet rendel.

Kiválasztható

Azt adja meg, hogy egy csoport kiválasztható-e. Ha egy csoport kiválasztható, akkor a csoport egy objektumának kiválasztása kiválasztja az egész csoportot. A lezárt vagy fagyasztott fólián található objektumokat nem választja ki.

Létrehozás

Csoportot hoz létre.

Legfeljebb 31 karakter hosszúságú csoportnevet használhat. A csoportnév tartalmazhat betűket, számokat, továbbá a dollárjel ($), kötőjel (-) és aláhúzás (_) speciális karaktereket, szóközöket azonban nem. A neveket a program nagybetűsre konvertálja.