Információk a lekerekítésekről

A lekerekítések érintő ívvel kötnek össze két objektumot 2D-ben, vagy íves átmenetet képeznek egy 3D szilárdtest szomszédos lapjai között.

Külső és belső lekerekítés létrehozására is használhatja a LEKEREKÍT parancsot.

Ezek az objektumtípusok választhatók ki lekerekítés meghatározásához:

Megjegyzés: Ív beillesztésének alternatívájaként a SIMÍT paranccsal köthet össze két objektumot érintő spline-görbével.

Lekerekítések hozzáadása 2D vonalláncokhoz

A lekerekítések 2D vonallánc egyetlen csúcspontján vagy összes csúcspontján beilleszthetők egyetlen paranccsal. A Vonallánc opcióval adhat hozzá lekerekítést a vonallánc csúcspontjaihoz.

Megjegyzés: A Többszörös opcióval egy vagy több objektumhalmaz kerekíthető le a parancs bezárása nélkül.

Ha lekerekítést szeretne hozzáadni egy vonallánchoz, állítsa az aktuális lekerekítési sugarat nem nulla értékre, és jelöljön ki két metsző vonalszakaszt. A kijelölt vonalszakaszok közötti távolságnak elég hosszúnak kell lennie a lekerekítés sugarához, különben a program nem illeszti be az ívet. Ha a kijelölt vonalszakaszokat ívszakasz választja el, a program eltávolítja az ívszakaszt és új ívszakasszal cseréli le.

Ha az aktuális lekerekítési sugár 0, és a két kijelölt vonalszakaszt ívszakasz választja el, a program eltávolítja az ívszakaszt és meghosszabbítja a két vonalszakaszt, amíg azok nem metszik egymást.

Megjegyzés: Ha nyitott vonallánc kezdő és befejező szakaszait kerekíti le, az zárt vonalláncot eredményez.

Párhuzamos vonalak lekerekítése

Két párhuzamos vonalat, sugarat vagy szvonalat érintő lekerekítést hozhat létre. A rendszer figyelmen kívül hagyja az aktuális lekerekítési sugarat és a két kijelölt objektum közötti távolsághoz igazítja azt. A kijelölt objektumoknak ugyanazon a síkon kell lenniük.

Az elsőként kiválasztott objektumnak vonalnak vagy sugárnak kell lennie, a második azonban vonal, sugár vagy szvonal is lehet.

Objektumok metszése és meghosszabbítása

Alapértelmezés szerint a lekerekítés meghatározásához kiválasztott objektumokat a rendszer metszi vagy meghosszabbítja a lekerekítés ívéhez. A Metszés opciót annak megadására használhatja, hogy a kiválasztott objektumok módosuljanak-e vagy maradjanak változatlanul.

Ha a Metszés opció engedélyezett és vonallánc két szakaszát jelöli ki, a hozzáadott lekerekítés ívszakaszként csatlakozik a vonallánchoz.