Információk a 2D izometrikus rajzokról

A 3D objektumok izometrikus nézetét szimulálhatja, ha három fő tengely mentén illeszti az objektumokat.

A 2D izometrikus rajzok a 3D izometrikus vetítések lapos ábrázolásai. Ez a rajzmódszer gyors módot nyújt az egyszerű tervek izometrikus nézetének létrehozására. Az izometrikus tengelyek mentén mért távolságok méretarányosak, de mivel síkban rajzol, nem várható el, hogy más 3D távolságokat és területeket emelhessen ki, különböző nézőpontokból jeleníthessen meg objektumokat vagy automatikusan távolíthasson el rejtett vonalakat.

Az ISORAJZ parancs használatával több rendszerváltozó és beállítás automatikusan az izometrikus szögeket elősegítő értékekre módosul. A szabványos izometrikus síkok, úgynevezett izosíkok, a következő típusúak:

A három izosík egyikének kiválasztásával a szálkereszt mutató, valamint a precíz rajzeszközök és követőeszközök a megfelelő izometrikus tengelyek mentére illeszkednek. Így miután megrajzolta a felső síkot, a bal oldali síkra váltva megrajzolhat egy oldalt, majd a jobb oldali síkra befejezheti a rajzot.

Keres

A kívánt izosík kijelöléséhez használja az állapotsor Izometrikus rajzolás eszközét. Másik megoldásként nyomja meg az F5 billentyűt vagy a Ctrl+E billentyűkombinációt az izosíkok közötti váltáshoz.

Az izometrikus rajzok elkészítése során a pontosság megőrzésére leggyakrabban alkalmazott parancsok és funkciók az alábbiak:

Tipp: 2D izometrikus rajzok létrehozásakor érdemes különböző színekkel létrehozni a referenciageometriát. Ez a módszer különösen hasznos a lekerekítések ábrázolására szolgáló ellipszisek létrehozásakor.

Izometrikus körök, ívek és lekerekítések

Az izometrikus síkokon végzett rajzoláskor ellipszisekkel ábrázolhatja a köröket. A megfelelő alakú ellipszisek rajzolásának legegyszerűbb módja az ELLIPSZ parancs Izometrikus kör opciójának használata. Az Izometrikus kör opció csak akkor érhető el, ha egy izometrikus sík aktív, amit az ISORAJZ parancs vagy a SNAPSTYL rendszerváltozó vezérel.

Izometrikus köröket használhat az ívekhez, lekerekítésekhez és más sugárirányú görbékhez, metszve és meghosszabbítva azokat a többi élig. Az izometrikus körök megfelelően ábrázolják az izometrikus tengellyel párhuzamos hengereket és lyukakat, és a körvonaléleik mindig párhuzamosak egy izometrikus tengellyel

Megjegyzés: Koncentrikus körök ábrázolásához rajzoljon egy másik ellipszist ugyanannak a kezdőpontnak a felhasználásával, ne az eredeti ellipszist tolja el. Az eltolás ovális alakú spline-görbéket eredményez, amelyek nem ábrázolják a várt rövidített távolságokat.

Izometrikus háló és hálóraszter

Amikor az ortografikus rajzról izometrikus rajzra vált, a háló és a hálóraszter téglalap alakú mintáról az izometrikus szögeknek megfelelő rombusz mintára vált. Ezenkívül a hálóvonalak hálópontokká válnak, és a háló és a hálóraszter távolságai is módosulnak. Az izometrikus rajz kikapcsolásakor visszaállnak a háló beállításai.