-SRAFFOZ (parancs)

Zárt területet vagy kijelölt objektumokat sraffozási mintával, tömör kitöltéssel vagy átmenetes kitöltéssel tölt ki parancssorok használatával.

A következő promptok jelennek meg.

Belső pont

Meghatároz egy határvonalat az egy megadott pont körül zárt területet alkotó objektumok alapján.

Belső pont megadása

Ha a belső pontok megadása közben bármikor a rajzterületen a jobb gombbal kattint, egy helyi menü jelenik meg, amely számos opciót tartalmaz.

Ha bekapcsolja a Szigetérzékelést, a program a külső határvonalon belüli, területeket körülzáró objektumokat szigetekként érzékeli. A SRAFFOZ parancs objektum-felismerési módja a fenti opció használatakor, a kiválasztott szigetészlelési eljárástól függ.

Megjegyzés: A határoló objektumok nem csatlakozó végpontjainál vörös körök jelennek meg, jelezve a sraffozás határvonalában lévő hézagokat. Ezek a körök ideiglenesek, és a FRISSÍT vagy a REGEN paranccsal eltüntethetők.

Tulajdonságok

Az alkalmazandó új sraffozási minta tulajdonságokat adja meg.

Minta neve — Előre definiált vagy Felhasználói

Megad egy előzetesen meghatározott vagy egyéni mintát a PAT-fájlformátumban, például: acad.pat vagy acadlt.pat.

Írja be a minta nevét, majd sraffozási stílus kódját (ez utóbbi nem kötelező). A mintanév előtt álló csillaggal (*) jelezhető, hogy a program a terület kitöltésekor ne sraffozási objektumot, hanem különálló vonalakat használjon.

? — Mintanevek listázása

Felsorolja és ismerteti a PAT-fájlban meghatározott sraffozási mintákat.

Szilárdtest

Tömör kitöltést ad meg, és újra megjeleníti a SRAFFOZ első promptját, ahol megadhat egy határvonalat.

Vonalas

Felhasználó által definiált mintát ad meg. Írja be a v karaktert, majd adja meg egy opcionális sraffozási stílus kódját. A v előtt álló csillaggal (*) megadható, hogy a szoftver ne sraffozás objektumot, hanem különálló vonalakat használjon a terület kitöltésekor.

Keresztbe sraffozással tölti ki a területet

Egy második vonalkészletet ad meg, amelyet az eredeti vonalakhoz képest 90 fokos szögben rajzol meg a program.

Objektumok kiválasztása

Határvonalat határoz meg azon kijelölt objektumok közül, amelyek zárt területet alkotnak.

Objektumok kiválasztása

A belső objektumokat a program nem észleli automatikusan. Objektumokat kell választania a kijelölt határvonalon belül, azok sraffozásához, illetve kitöltéséhez, aszerint, hogy milyen a szigetérzékelés aktuális stílusa.

Valahányszor az Objektumok kiválasztására kattint, a SRAFFOZ törli az előző kijelölés készletet.

Az objektumok megadása közben a jobb gombbal a rajzterületre kattintva bármikor előhívhatja a helyi menüt. Visszaállíthatja az utolsó vagy az összes kijelölést, megváltoztathatja a kijelölési módszert, módosíthatja a szigetfelismerés stílusát, vagy megjelenítheti a sraffozást, illetve a kitöltést.

Határvonal megrajzolása

Megadott pontokat használ egy sraffozás vagy kitöltés határvonalának definiálásához.

A pontok megadásakor elérhetővé váló opciók a VLÁNC esetén is rendelkezésre állnak. A vonallánc határvonal befejezése után nyomja le az Enter billentyűt. További vonallánc határvonalakat is létrehozhat, vagy az Enter billentyű kétszeri lenyomásával végrehajthatja a sraffozást.

Megjegyzés:

Terület teljes körülzárásához használja a Bezárás opciót. Az első és az utolsó pont ne essen egybe.

Határok eltávolítása

A határvonal-definícióból eltávolít minden előzőleg hozzáadott objektumot.

Objektumok kiválasztása

Eltávolít objektumokat a határvonal definíciójából.

Határvonalak hozzáadása

Objektumokat ad hozzá a határvonal definíciójához.

Részletek

Beállítja a sraffozás határvonalának létrehozásához használt módszert.

Határvonalkészlet

Egy korlátozott számú objektumból álló, határvonalkészletnek nevezett halmazt ad meg, amely a sraffozás kijelölési pontja alapján kiértékelhető

Új

A kijelölt objektumok alapján hoz létre határvonalkészletet.

Mind

A program az aktuális nézetablakban látható objektumokból határvonalkészletet hoz létre. Ha ezt az opciót választja, a program törli az aktuális határvonalkészletet, és a rajzban vagy az aktuális nézetablakban látható objektumokból alkot újat.

Határvonal megtartása

Minden egyes sraffozás objektumot körülfogó objektum jön létre.

Szigetkeresés

Megadja, hogy az AutoCAD a legkülső határvonalon belüli objektumokat határvonal objektumként kezelje-e, vagy sem.

Nemleges válasz esetén a program a sugárvetítési módszer promptját jeleníti meg.

Szomszédos

Az AutoCAD vonalat húz a megadott ponttól a legközelebbi objektumig, majd az óramutató járásával ellentétes irányban letapogatja a határvonalat.

+X

Az AutoCAD az X tengely pozitív irányában vonalat húz a megadott ponttól az első objektumig, majd az óramutató járásával ellentétes irányban letapogatja a határvonalat.

-X

Az AutoCAD az X tengely negatív irányában vonalat húz a megadott ponttól az első objektumig, majd az óramutató járásával ellentétes irányban letapogatja a határvonalat.

+Y

Az AutoCAD az Y tengely pozitív irányában vonalat húz a megadott ponttól az első objektumig, majd az óramutató járásával ellentétes irányban letapogatja a határvonalat.

-Y

Az AutoCAD az Y tengely negatív irányában vonalat húz a megadott ponttól az első objektumig, majd az óramutató járásával ellentétes irányban letapogatja a határvonalat.

Bezárt szög

Az AutoCAD a megadott szögben vonalat húz a megadott ponttól az első objektumig, majd az óramutató járásával ellentétes irányban letapogatja a határvonalat.

Stílus

Meghatározza a legkülső sraffozási határvonalon belüli objektumok sraffozásának vagy kitöltésének módját. Ha nincs belső objektum kiválasztva, a sraffozás stílusának meghatározása nem működik. Mivel a határvonalhalmazok pontosan definiálhatók, általában legjobb a Normál stílus használata.

Átugorja

Figyelmen kívül hagy minden belső objektumot, és sraffozza vagy kitölti őket.

Külső (javasolt)

Sraffozás vagy kitöltés a külső határvonaltól befelé. A SRAFFOZ parancs kikapcsolja a sraffozást vagy kitöltést, ha egy belső szigetet talál. Ez az opció csak a szerkezet külső szintjét sraffozza vagy tölti ki és a belső szerkezetet üresen hagyja.

Normál

Sraffozás vagy kitöltés a külső határvonaltól befelé. Ha a SRAFFOZ parancs belső szigetet talál, kikapcsolja a sraffozást vagy kitöltést addig, amíg nem talál egy másik szigetet a szigeten belül.

Asszociativitás

Megadja, hogy a sraffozási minta határainak módosításakor a rendszer a sraffozási mintát is frissíti.

Az új sraffozási minta asszociativitását a HPASSOC rendszerváltozó állítja be. Az asszociativitás beállítását itt módosítva a HPASSOC rendszerváltozó értékét is módosíthatja.

Hézag tűrése

Ha az objektumokat sraffozási határvonalként alkalmazza, figyelmen kívül hagyható a rések maximális mérete. Az alapértelmezett 0 érték azt határozza meg, hogy az objektumoknak rések nélkül kell körülzárniuk a területet.

A program minden, a hézag tűrési értékénél megadott értéknél kisebb, vagy azzal egyenlő hézagot figyelmen kívül hagy, a határvonalat pedig zártként kezeli.

Különálló sraffozások

Meghatározza, hogy a parancs egy vagy több sraffozott objektumot hozzon-e létre számos különálló zárt határvonal megadása esetén.

Megjelenítési sorrend

Megjelenítési sorrend hozzárendelése sraffozáshoz vagy kitöltéshez. Sraffozást vagy kitöltést helyezhet az összes többi objektum alá, az összes többi objektum fölé, a sraffozási határvonal alá vagy fölé is.

Kezdőpont

A sraffozási minta kezdőpontjának elhelyezését vezérli. Bizonyos sraffozásokat, például a tégla mintákat a sraffozási határ egy pontjához kell illeszteni. Alapértelmezésben az összes sraffozási kezdőpont megegyezik az aktuális FKR origójával.

Jelenlegi kezdőpont használata

Beállítja a HPORIGINMODE rendszerváltozó értékét. Az alatta felsorolt utolsó 5 opció az 1-5 értékeknek felel meg.

Új kezdőpont beállítása

Közvetlenül megadja az új sraffozási kezdőpontot.

Alaphelyzet a Határ terjedelméhez

A sraffozás négyszögletes terjedelme alapján kiszámít egy új kezdőpontot. A választási lehetőségek között a terjedelem négy sarokpontja és a középpontja is szerepel. Az új sraffozási kezdőpont értékét a HPORIGIN rendszerváltozóban is tárolhatja.

Feliratozási

Azt adja meg, hogy a sraffozás feliratozási-e. Ez a tulajdonság automatizálja a feliratok léptékezését, hogy ezek megjelenítése és nyomtatása a megfelelő méretben történjen.

Sraffozási szín

Az aktuális színt egy, a sraffozási mintákra és tömör kitöltésekre megadott színnel írja felül. A színértéket a HPCOLOR rendszerváltozó tárolja. Ha a Sraffozás típusa Minta, új háttérszín is megadható. A háttérszín értékét a HPBACKGROUNDCOLOR rendszerváltozó tárolja.

Ha vissza szeretné állítani a sraffozási színt az objektumok aktuális színére, akkor írja be a „.” karaktert vagy az Aktuális használata karakterláncot. Ha ki szeretné kapcsolni a háttérszínt, akkor írja be a „.” karaktert vagy a nincs karakterláncot.

Alapértelmezés szerinti objektumszín

Adja meg a szín számát (1–255) vagy a szín nevét (az első hét szín nevét). A vörös színt például megadhatja úgy, hogy beírja az ACI-számát (ACI = AutoCAD színindex): 1, de úgy is, hogy beírja az ACI-nevét: vörös. A sraffozási színnek megadhatja a Fólia és a Blokk értéket is.

Truecolor

0 és 255 közötti értékekkel adjon meg egy RGB színt, például: 210,155,95.

Színkatalógus

Adja meg a telepített színkatalógus egy egyéni színét.

Fólia

Az új sraffozás objektumokat egy adott fóliához rendeli, felülbírálva az aktuális fóliához való hozzárendelést. Írja be az Aktuális használata karakterláncot vagy a „.” karaktert, ha az aktuális fóliát szeretné használni. (HPLAYER rendszerváltozó)

Átlátszóság

Új sraffozások és kitöltések számára megadja az átlátszóság szintjét, felülbírálva az aktuális objektumátlátszóságot. Írja be az Aktuális használata karakterláncot vagy a „.” karaktert, ha az aktuális objektumátlátszósági beállításokat szeretné használni. (HPTRANSPARENCY rendszerváltozó)