Információk a referenciageometriákról

Nagy vagy összetett rajzok esetén geometriai objektumokat hozhat létre és őrizhet meg, amelyeket az új objektumok létrehozásának és a meglévő objektumok ellenőrzésének referenciájaként használhat.

A referenciageometriák, más néven szerkesztési geometriák közé általában vonalak, körök, pontok, szvonalak és sugarak tartoznak. A referenciageometriákkal meghatározhatja a 2D tervek alapvető befoglaló alakzatát, az ütközési határvonalakat, a középvonalakat és a kritikus helyeket, például egy forgó alkatrész gravitációs középpontját vagy egy térképen egy viszonyítási pontot.

Az AutoCAD programban végzett 3D modellezés esetén a referenciageometriák közé tartoznak a 2D profilok, a forgatási tengelyek, a haladási útvonalak és a 3D drótvázmodellek.

A referenciageometriák előnyei

A referenciageometriák alapján más objektumokat hozhat létre a Másolás vagy az Eltolás és a Metszés parancsokkal. A meglévő geometriák használata a következő előnyökkel jár:

Az alábbi példában az építési határvonalakat használhatja referenciaként a telken lévő lakhely alapjának megkereséséhez.

Kezelés fóliákkal

Tartsa a referenciageometriákat az erre szánt fóliákon. Ha szám előtaggal rendelkező fólianeveket választ (például 00, 01 stb.), biztosíthatja, hogy a fóliák a fólialista tetején jelenjenek meg. Ezután ezeket a fóliákat könnyedén be- és kikapcsolhatja anélkül, hogy át kellene görgetnie a fólialistán. A referenciafóliákhoz magas átlátszósági értéket vagy élénk színt is rendelhet, így a rajz vizuális összetettségének fenntartása mellett is megkülönböztetheti a referenciageometriákat más objektumoktól.

Tipp: Ha több fóliát hoz létre a referenciageometriákhoz, kiválaszthatja, hogy csak az adott feladathoz szükséges fóliákat jelenítse meg.