Információk a szabadkézi rajzolásról

A szabadkézi rajzolás szabálytalan alakú határvonalak készítése, illetve digitalizálni kívánt vonalak bevitele során hasznos.

Rajzolhat szabadkézi rajzokat, majd átkonvertálhatja azokat vonalakká, vonalláncokká vagy spline-görbékké.

A SKICC parancs segítségével apró szakaszok sorozatát hozhatja létre. A SKETCHINC rendszerváltozó beállításával vezérelheti az egyes szakaszok növekvő hosszát. A SKPOLY rendszerváltozó segítségével szabályozhatja, hogy az eredmény független vonalszakaszok sora, vonallánc, vagy spline legyen-e (a SKTOLERANCE rendszerváltozó szabályozza azt, hogy a spline mennyire szorosan kövesse az eredeti vázlatot).

Szabadkézi rajzolás Tábla módban

A Tábla módot digitalizáló táblával szokták használni. A szabadkézi rajzolás használata Tábla módban többek között olyankor hasznos, ha papíron lévő térképvonalakat szeretne közvetlenül bevinni a rajzba. A szabadkézi rajzolás során a Tábla mód nem kapcsolható ki.

Ha a Tábla mód be van kapcsolva, a program konfigurálható úgy, hogy a papírrajz koordináta-rendszerét közvetlenül a világ koordináta-rendszerébe képezze le. Így közvetlen megfeleltetés hozható létre a szálkereszt látszólagos koordinátái, a tábla koordinátái és az eredeti rajz koordinátái között. Ha a program a papírrajzon lévő koordináták közvetlen egyeztetésére van konfigurálva, előfordulhat, hogy a képernyőn látható terület nem egyezik meg a kívánt területtel.