Nézetkezelő

NÉZET (parancs) Keres

Kattintson egy nézetre a nézet tulajdonságainak megjelenítéséhez.

Opciók

A következő lehetőségek jelennek meg.

Nézetek

A rendelkezésre álló nézetek listáját jeleníti meg. Minden csomópontot kibonthat (kivéve az Aktuális csomópontot) a nézeteinek megjelenítéséhez.

  • Aktuális. Megjeleníti az aktuális nézetet, illetve annak Nézet és Kivágás tulajdonságát
  • Modell nézetek. Az elnevezett nézetek és kamerák listáját jeleníti meg, és megjeleníti a kiválasztott nézet Általános, Nézet és Kivágás tulajdonságait.
  • Elrendezés nézetek. A nézetablakok listáját jeleníti meg egy nézetet definiáló elrendezésen, és kilistázza a kiválasztott nézet Általános és Nézet tulajdonságait.
  • Előre beállított nézetek. Ortogonális és izometrikus nézetek listáját jeleníti meg, és megjeleníti a kiválasztott nézet Általános tulajdonságait.

Általános

A következő tulajdonságok állnak rendelkezésre:

Név

Megjeleníti a kiválasztott kamera, modell vagy elrendezés nevét.

Kategória

A modell nézetek és elrendezés nézetek esetén megjeleníti azokat a nézetkategóriákat (például Szintek vagy Szakasz és részletek), amelyek a rajzban vagy a kiválasztott nézethez rendelt lapkészlet leírásban vannak meghatározva.

Nézetablak társítás

Kizárólag elrendezés nézetek esetén azt jeleníti meg, hogy az elnevezett nézet hozzá van-e rendelve egy lap nézetablakához a lapkészletben.

FKR

Modell és elrendezések nézet esetén annak a felhasználói koordináta-rendszernek a nevét jeleníti meg, amely az elnevezett nézettel lett mentve.

Visszaállítás Orto FKR-re

Előre beállított nézetek esetén visszaállítja a hozzárendelt FKR-eket, amikor egy ortogonális nézet az aktuális. Ez az opció beállítja a UCSORTHO rendszerváltozót.

Beállítás a következőhöz viszonyítva

Előre beállított nézetek esetén kiválasztja a bázis-koordináta-rendszert az ortografikus nézet definiálásához. A UCSBASE rendszerváltozó vezérli az ortografikus FKR-ek tájolását a VKR-hez vagy az elnevezett FKR-ekhez képest. E beállítás megváltoztatása megváltoztatja az előre definiált Ortografikus FKR tájolását is.

Fólia pillanatkép

Modell és elrendezés nézet esetén meghatározza, hogy az aktuális fólia ki-/bekapcsolt állapotát tárolja-e a program a kiválasztott nézettel.

Feliratozáslépték

A nézettel mentett feliratozásléptéket adja meg.

Látványstílus (az AutoCAD LT programban nem érhető el)

Kizárólag modell nézet esetén meghatároz egy látványstílust, amelyet a nézettel együtt kell menteni. Tovább információkért lásd a Látványstílus használata a modell megjelenítésére szakaszt.

Háttér (az AutoCAD LT programban nem érhető el)

Azoknál a modell nézeteknél, amelyek látványstílusa nincs 2D drótvázra állítva, meghatározza a kiválasztott nézetre érvényes háttérfelülírást (Tömör, Átmenet, Kép vagy Nap és égbolt). Megnyitja a Háttér párbeszédpanelt.

Élő metszet (az AutoCAD LT programban nem érhető el)

Kizárólag modell nézetek esetén megjeleníti az érvényes élő metszetet a nézet visszaállításakor. További információkért lásd: METSZŐSÍK.

Animáció

Nézettípus

Modell- és elrendezésnézet esetén az elnevezett nézethez rendelt nézettípust jeleníti meg.

Átmenet típusa

Modell- és elrendezésnézet esetén az elnevezett nézethez rendelt és a nézet lejátszásakor használt átmenettípust jeleníti meg.

Átmenet időtartama

Modell- és elrendezésnézet esetén az elnevezett nézethez rendelt és a nézet lejátszásakor használt átmenet-időtartamot jeleníti meg.

Mozgatás típusa

Kizárólag modellnézet esetén a Mozgókép nézettípusú elnevezett nézethez rendelt mozgást jeleníti meg.

Lejátszás időtartama

Modell- és elrendezésnézet esetén az animáció lejátszásának időtartamát jeleníti meg.

Távolság

Kizárólag modellnézet esetén a Mozgókép nézettípusnál használt távolságot jeleníti meg.

Távolság felfelé

Kizárólag modellnézet esetén azt a távolságot jeleníti meg, amennyit a kamera felfelé elmozdulhat. A Függőleges emelkedés mozgatástípusra értelmezett.

Távolság lefelé

Kizárólag modellnézet esetén azt a távolságot jeleníti meg, amennyit a kamera lefelé elmozdulhat. A Függőleges ereszkedés mozgatástípusra értelmezett.

Távolság előre

Kizárólag modellnézet esetén azt a távolságot jeleníti meg, amennyit a kamera előre elmozdulhat. A Függőleges ereszkedés mozgatástípusra értelmezett.

Távolság hátrafelé

Kizárólag modellnézet esetén azt a távolságot jeleníti meg, amennyit a kamera hátrafelé elmozdulhat. A Függőleges emelkedés mozgatástípusra értelmezett.

Fok balra / Jobbra

Kizárólag modellnézet esetén a Z tengely körüli elforgatás mértékét jeleníti meg. A Körbetekintés és a Keringés mozgatástípus esetén értelmezett.

Fok felfelé / Lefelé

Kizárólag modellnézet esetén az XY síkhoz képesti elforgatás mértékét jeleníti meg. A Körbetekintés és a Keringés mozgatástípus esetén értelmezett.

Távolság (eltolás) balra / jobbra

Kizárólag elrendezés nézet esetén azt a távolságot jeleníti meg, amennyit a kamera balra vagy jobbra elmozdulhat. Eltolás és zoomolás mozgatástípusok esetén értelmezett.

Távolság (eltolás) felfelé / lefelé

Kizárólag elrendezés nézet esetén azt a távolságot jeleníti meg, amennyit a kamera felfelé vagy lefelé elmozdulhat. Eltolás és zoomolás mozgatástípusok esetén értelmezett.

Százalék (ráközelítés) / (távolodás)

Kizárólag elrendezésnézet esetén azt a százalékértéket jeleníti meg, amennyivel a kamera ráközelíthet, illetve eltávolodhat. Eltolás és zoomolás mozgatástípusok esetén értelmezett.

Aktuális hely

Modell- és elrendezésnézet esetén a kamera aktuális helyét jeleníti meg.

Nézet mindig a kamera forgáspontján

Kizárólag modellnézet esetén azt jeleníti meg, hogy a nézet mindig a figyelem középpontjára irányul-e. A Követés és a Függőleges mozgatás mozgatástípusok értelmezett.

Megtekintés

X kamera

Kizárólag aktuális és modellnézet esetén megjeleníti a nézet kamerájának X koordinátáját.

Y kamera

Kizárólag aktuális és modellnézet esetén megjeleníti a nézet kamerájának Y koordinátáját.

Z kamera

Kizárólag aktuális és modellnézet esetén megjeleníti a nézet kamerájának Z koordinátáját.

X cél

Kizárólag aktuális és modellnézet esetén megjeleníti a nézet céljának X koordinátáját.

Y cél

Kizárólag aktuális és modellnézet esetén megjeleníti a nézet céljának Y koordinátáját.

Z cél

Kizárólag aktuális és modellnézet esetén megjeleníti a nézet céljának Z koordinátáját.

Görgetési szög

A nézetsíkban lévő nézet elforgatási szögét jeleníti meg, amely a monitor kijelzőjével párhuzamos sík.

Magasság

Meghatározza a nézet magasságát.

Szélesség

Meghatározza a nézet szélességét.

Perspektivikus

Aktuális és modellnézet esetén meghatározza, hogy a perspektivikus nézet be van-e kapcsolva.

Fókusztávolság (mm)

Az elrendezésnézetek kivételével minden nézet esetén meghatározza a fókusztávolságot (milliméterben). Ennek az értéknek a megváltoztatása megváltoztatja a megfelelő Látómező beállítását is.

Látómező

Az elrendezésnézetek kivételével minden nézet esetén meghatározza a vízszintes látómezőt (aktuális szögegységekben). Ennek az értéknek a megváltoztatása egyidejűleg megváltoztatja a Fókusztávolság beállítását.

Kivágás

Első sík

Meghatározza az eltolás értékét az első vágósíkhoz, ha az első vágósík engedélyezett a nézetben.

Hátsó sík

Meghatározza az eltolás értékét a hátsó vágósíkhoz, ha a hátsó vágósík engedélyezett a nézetben.

Kivágás

Beállítja a vágási opciókat.

Aktuálissá tétel

Visszaállítja a kiválasztott nézetet.

Új

Megjeleníti az Új nézet / Kép tulajdonságai párbeszédpanelt, vagy az Új nézet párbeszédpanelt.

Fóliák frissítése

Frissíti a fóliainformációt, amely a kiválasztott nézettel lett mentve, hogy egyezzen a fólia láthatóságával az aktuális modelltérben vagy az elrendezés nézetablakában.

Keretek szerkesztése

Megjeleníti a kiválasztott nézetet, a rajz további részét világosabb színben mutatva, hogy megmutassa az elnevezett nézet határait.

Töröl

Töröl egy kiválasztott nézetet.