Felhasználói objektumok és proxy objektumok ismertetése

A felhasználói objektum további lehetőségeket biztosít a program és az azzal kapcsolatos egyéb termékek számára. Ha a felhasználói objektumot létrehozó alkalmazás nem érhető el, helyére egy proxy objektum kerül helyettesítésként.

A felhasználói objektum egy olyan objektumtípus, amelyet az ObjectARX ® (AutoCAD futásidejű kiegészítő) alkalmazás hoz létre, és amely rendszerint több különleges tulajdonsággal bír egy általános AutoCAD vagy AutoCAD LT objektumnál. Felhasználói objektumok a következők: a parametrikus szilárdtestek (Autodesk ® Mechanical), az intelligensen interaktív ajtószimbólumok (AutoCAD ® Architecture), a sokszög objektumok (AutoCAD ® Map 3D) és az asszociatív méret objektumok (AutoCAD és AutoCAD LT).

Az Autodesk mellett sok szoftverfejlesztő használja az ObjectARX alkalmazást olyan programok megírására, amelyek AutoCAD-alapú alkalmazásaikban hasznos grafikus és nem grafikus felhasználói objektumokat hoznak létre.

Proxy objektumok

A proxy objektumok a felhasználói objektumokat helyettesítik, ha az objektumot létrehozó ObjectARX alkalmazás nem áll az AutoCAD, az AutoCAD LT vagy más befogadó alkalmazás rendelkezésére. Később ha az alkalmazás elérhetővé válik, a felhasználói objektum a proxy objektum helyére kerül.

A proxy objektumok lényegesen kevesebb lehetőséggel rendelkeznek, mint a hozzájuk tartozó felhasználói objektumok. A proxy objektumok módosításának mértékét a szülő ObjectARX alkalmazás határozza meg. Az olyan műveletek végrehajthatósága, mint például az objektumok törlése és mozgatása, vagy az objektum tulajdonságainak megváltoztatása, elsősorban a létrehozó alkalmazástól függ.

Egy rajz megnyitásakor megjelenhet a Proxy információ párbeszédpanel. A párbeszédpanel ismerteti a rajzban található (grafikus és nem grafikus) proxy objektumok számát és a hiányzó alkalmazás nevét, valamint további információval szolgál a proxy objektumok típusáról és megjelenítési állapotáról. Ezzel a párbeszédpanellel szabályozható a proxy objektumok megjelenítése.

Objektumengedélyező modulok

Az objektumengedélyező egy olyan eszköz, amely különleges megtekintési és általános szerkesztési lehetőségeket biztosít egy felhasználói objektum megnyitásakor a gazdaalkalmazásban, ha a felhasználói objektumot létrehozó alkalmazás nem érhető el.

Az objektumengedélyezők lehetővé teszik a rajzban levő felhasználói objektumok számára, hogy nagyobb intelligenciával rendelkezzenek, mint a proxy grafikák. Az objektumengedélyezők más Autodesk termékek használata során a munkacsoport alapú együttműködést is elősegítik.

Ha az ObjectARX alkalmazás nincs telepítve a rendszerben, akkor keressen elérhető objektumengedélyező modulokat az interneten. Tegyük fel például, hogy kap egy olyan rajzot, amely az AutoCAD Architecture programmal létrehozott objektumokat tartalmaz, de nincs telepítve az alkalmazás a számítógépén, a program letölti az AEC Objektumengedélyező modult, így a megfelelő formában tekintheti meg a rajzot.

Az elérhető objektumengedélyező modulok aktuális listájáért látogasson el a https://www.autodesk.com/enablers webhelyre.

Objektum osztályozás

Ha alkalmazás – például az AutoCAD ® Map 3D – segítségével egy objektumhoz funkcióosztályozást (objektumosztályozást) adtak, ezt az osztályozást meg lehet tekinteni a Tulajdonságok paletta Osztály neve mezőjében. Ha az objektum osztályozása hiányzik a hozzárendelt osztályozási fájlból (XML), vagy maga a hozzárendelt osztályozási fájl hiányzik, az Osztály neve bejegyzés mellett felkiáltójel jelenik meg. A funkció osztályozásának létrehozásához szükséges feltételekről további információt az AutoCAD ® Map 3D dokumentációjában talál.

Használhatja a Gyors kijelölés eszközt az objektumok osztálynév és osztálytulajdonságok alapján történő kiválasztásához.