Blokkattribútumok definiálásának és csatolásának ismertetése

Mik az attribútumok?

Az attribútum egy olyan címke vagy cédula, amelyekkel adatok társíthatók egy blokkhoz. Attribútumban tárolt adatok például az alkatrész azonosító száma, ára, megjegyzései és a tulajdonos neve.

A következő ábrán látható „szék” blokk négy attribútummal rendelkezik: típus, gyártó, modell és költség. Mivel a címkék változókként lettek beállítva, mindegyik beillesztett blokkreferenciához hozzáadhatja az egyes példányokhoz kapcsolódó információkat.

A rajzból kinyert attribútum-információkat táblázatokban vagy adatbázisokban használhatja alkatrészlisták vagy darabjegyzék létrehozása céljából. A blokkhoz több attribútum is csatolható, de ehhez minden attribútumnak külön címkével kell rendelkeznie.

Attribútumok definiálásakor a következőket határozza meg:
  • Egyedi címke, amely név alapján azonosítja az attribútumot
  • A blokk beillesztésekor megjeleníthető prompt
  • Olyan alapértelmezett érték, amelyet a program akkor használ, ha nem írt be a promptnál változót

Ha egy alkatrészlistában való használathoz ki szeretné emelni az attribútuminformációt, érdemes listát készíteni a létrehozott attribútumcímkékről. Erre a címke-információra később, az attribútum sablonfájl létrehozásakor lesz szükség.

Megjegyzés: Mindenképpen győződjön meg arról, hogy az attribútumcímkék egyedi névvel rendelkeznek. A Bővített attribútumszerkesztő vörös színnel jelöli a többször szereplő címkéket. A többször szereplő címkék problémát okozhatnak adatok kiemelésekor vagy dinamikus blokként történő használatkor.

Attribútummódok áttekintésének ismertetése

Az attribútummódok az attribútumok viselkedését szabályozzák a blokkokban. Többek között a következő funkciókat szabályozhatja:

Attribútumok blokkokhoz csatolása

Az attribútumdefiníció(k) létrehozása után az attribútumokat egy adott blokk (újra)definiálásakor blokkhoz csatolhatja, ha beleveszi azokat a kiválasztási halmazba.

Több attribútum együttes használatakor a létrehozás után ugyanabba a blokkba kell beilleszteni őket. Így például létrehozhat egy „Típus”, „Gyártó”, „Modell” és „Költség” címkével ellátott attribútumot, majd hozzáadhatja egy SZÉK nevű blokkhoz.

Az attribútum promptok sorrendje általában megegyezik a blokk létrehozásakor az attribútumok kiválasztási sorrendjével. Metsző vagy ablak kiválasztás használatakor azonban a promptok megjelenési sorrendje a fordítottja az attribútumok létrehozási sorrendjének. A Blokkattribútum-kezelő segítségével megváltoztathatja a blokkreferencia beillesztésénél az attribútum-információk bekérésének sorrendjét.

Amikor megnyit egy attribútumot a Blokkszerkesztőben, az Attribútumok sorrendje párbeszédpanel (BATTSORREND parancs) segítségével módosíthatja, hogy a program milyen sorrendben kérje az attribútumadatokat a blokkreferenciák beillesztésekor.

Attribútumok használata anélkül, hogy azokat blokkokhoz csatolná

Létrehozhat önálló attribútumokat is. Az attribútumok definiálása és a rajz mentése után, a rajz más rajzokba illeszthető. A rajz beillesztése során a program kéri az attribútum-értékeket.