Információk a spline-görbék módosításáról

Többféle módszer érhető el a spline-görbék szerkesztésére és az őket meghatározó matematikai paraméterek módosítására.

A spline-görbék a többfunkciós fogók, a SPLINEDIT parancs, illetve a Tulajdonságok paletta használatával szerkeszthetők. Ezen műveletek mellett a spline-görbéket metszeni, meghosszabbítani és lekerekíteni is lehet.

Spline-görbék szerkesztése többfunkciós fogók használatával

A többfunkciós fogókkal vezérlő csomópontokat adhat hozzá, és módosíthatja a spline érintő irányát a végpontjaiban. A beállításmenüt úgy jelenítheti meg, ha egy fogó fölé helyezi a mutatót.

A többfunkciós fogókkal elérhető szerkesztési lehetőségek attól függően változnak, hogy a spline-görbe vezérlő csomópontok vagy illesztési pontok megjelenítésére van beállítva. A bal oldali spline-görbe vezérlő csomópontokat, a jobb oldali spline-görbe pedig illesztési pontokat jelenít meg.

A vezérlő csomópontok és az illesztési pontok megjelenítése között a háromszögletű fogóra kattintva válthat.

Fontos: Ha a vezérlő csomópontokról az illesztési pontok megjelenítésére vált, automatikusan harmadfokúvá alakítja a kiválasztott spline-görbét. Az eredetileg magasabb fokú egyenletekkel létrehozott spline-görbék alakja ennek eredményeképpen valószínűleg megváltozik.

Általánosságban elmondható, hogy a spline-görbék vezérlő csomópontokkal történő szerkesztésével pontosabban irányíthatja az ív egy kis részének átalakítását, mint az illesztési pontokkal való szerkesztés során.

További vezérlő csomópontokat is hozzáadhat egy spline-görbe valamely szakaszához. Ez pontosabb beállítási lehetőségeket eredményez, de a spline-görbe alakja bonyolultabb lesz. A Finomítás opció egy csomópontot ad a spline-görbéhez, így a kiválasztott vezérlő csomópont helyét két vezérlő csomópont veszi át.

Spline módosítása a SPLINEDIT paranccsal

A SPLINEDIT további szerkesztési beállításokat biztosít, például csomó hozzáadását a spline-görbéhez, egy spline-görbe csatlakoztatását egy másik folytonos objektumhoz, például vonalhoz, ívhez vagy másik spline-görbéhez. Az ábrán láthatóaknak megfelelően az objektumok C0 folytonossággal csatlakoznak a spline-görbékhez.

Spline módosítása a 3DEDITBAR paranccsal

(Az AutoCAD LT programban nem érhető el)

A 3DEDITBAR parancs egy minialkalmazást jelenít meg, amellyel arányosan mozgathatja a spline-görbék egy részét, valamint módosíthatja az érintő irányát és méretét a spline egy adott bázispontjában. A vezérlési beállítások menüjének megjelenítéséhez kattintson a jobb gombbal a minialkalmazásra.

Az ábrán látható minialkalmazás az alapértelmezett beállítás, ami a Pont helyének mozgatása lehetőség. A szögletes fogó a spline megadott bázispontján található, és a spline egy részének nyújtására használható.

A vörös és zöld tengely fogói korlátozzák a szögletes fogó mozgását a saját irányukba.

Tipp: Az ábrán nem látható a kék tengely nyíl fogó, amely Ön felé mutat. Ez a tengely más nézetekben, például a 3D izometrikus nézetben látható, és egy spline alakjának 3D-ben való módosítására használható.

Kattintson a lefelé mutató háromszögletű fogóra az Érintő irányának mozgatása opcióra való váltáshoz, a lenti ábrán látható módon. A minialkalmazás tengelyeinek megváltozik a helye, a bázispont azonban ugyanott marad. Ezzel a lehetőséggel a szögletes fogó mozgatása az érintő lejtését módosítja a bázispontban.

Az érintő nyíl fogó az érintő nagyságát módosítja a bázispontban, így meredekebb vagy laposabb görbületet hoz létre a bázispontban. Az ábrán az érintő nagysága növekszik.

Spline módosítása palettával

A Tulajdonságok palettán a spline-görbék több paramétere és beállítása is elérhető, többek között a spline-görbe fokszáma, az egyes vezérlőpontok súlya, az illesztési pontokkal összhangban használt csomópont-paraméterezési módszer, és hogy a spline-görbe zárt-e.

Spline-görbék metszése, meghosszabbítása és lekerekítése

A spline-görbe metszése anélkül rövidíti le azt, hogy módosítaná a fennmaradó rész alakját. A spline-görbe meghosszabbítása egy hosszirányú rész hozzáadásával hosszabbítja meg azt, amely érinti a spline-görbe végét (C1 folytonosság). Ha később módosítja a spline-görbe alakját, akkor a program nem tartja fenn az egyenes szakasz érintő jellegét.

A spline-görbe metszése anélkül rövidíti le azt, hogy módosítaná a fennmaradó rész alakját.

A spline-görbe lekerítése olyan ívet hoz létre, amely érinti a spline-görbét és a másik kiválasztott objektumot is. A spline-görbe meghosszabbítható egy hosszirányú szakasszal a lekerekítési művelet befejezéséhez.