Információk objektumok átméretezéséről és átformálásáról

Lehetősége van rá, hogy az objektumokat csak az egyik irányban tegye hosszabbá vagy rövidebbé, vagy pedig arányosan (minden irányban) kisebbé vagy nagyobbá méretezze őket.

Meg is nyújthatja az objektumokat végpontjuk, csúcspontjuk vagy kontrollpontjuk mozgatásával.

Objektumok meghosszabbítása

A HOSSZABBÍT paranccsal ívek középponti szögét és a következő objektumok hosszát módosíthatja:

Az eredmények az elérés, illetve a metszés művelettel végrehajtott módosításokohoz hasonlóak. Lehetséges

Objektumok nyújtása

A NYÚJT paranccsal áthelyezi azon objektumok végpontjait, amelyek egy metsző kijelölő ablakon belül vagy azt metszve fekszenek.

Az objektumok nyújtása során a nyújtás bázispontját, majd az elmozdulás pontját kell meghatározni.

Pontos nyújtáshoz használhatja a tárgyrasztereket, a hálórasztereket és a relatív koordináták megadását.

Objektumok léptékezése egy léptéktényező használatával

A LÉPTÉK paranccsal egy objektumot egyenletesen nagyíthat vagy kicsinyíthet. Objektum léptékezéséhez egy bázispontot és egy léptéktényezőt kell megadnia. Másik megoldásként egy megadott hosszt használhat léptéktényezőként, amely az aktuális rajzmértékegységen alapul.

Az 1-nél nagyobb léptéktényező nagyítja az objektumot. A 0 és 1 közötti léptéktényező kicsinyíti az objektumot.

A léptéktényező segítségével történő léptékezés során a program a kiválasztott objektum valamennyi méretét megváltoztatja. Az 1-nél nagyobb léptéktényező nagyítja az objektumot. Az 1-nél kisebb léptéktényező zsugorítja (kicsinyíti) az objektumot.

Megjegyzés: Ha a LÉPTÉK parancsot objektumokkal használja, az objektum helyét vagy helyzetét a program a léptékezés bázispontjához viszonyítva léptékezi, de az objektum mérete nem változik meg.

Objektumok léptékezése referenciatávolság használatával

Referencia alapján is léptékezhet. A referencia alapján történő léptékezés egy meglévő méretet használ alapként az új hosszúsághoz. A referencia alapján történő léptékezéshez adja meg az aktuális és a kívánt új méretet. Ha az objektum oldala például 4.8 egység hosszú, és azt 7.5 egység hosszúra kívánja megnyújtani, akkor referenciahosszként a 4.8 értéket kell megadnia.

A Referencia opció használatával az egész rajz is átméretezhető. Például ez az opció használható akkor, ha a rajz eredeti mértékegységét meg kell változtatni. Válassza ki a rajz összes objektumát. Ezután a Referencia opció használatával jelöljön ki két pontot, majd adja meg a kívánt távolságot. A program a rajz összes objektumát átméretezi ennek megfelelően.