További információk a számológép változóinak létrehozásáról és használatáról

A Gyors számológép Változók területe tárolja a számológép változóit, amiket szükség esetén használhat. A számológép változói lehetnek konstans értékek és függvények is.

A Változók területen definiálhatja, tárolhatja és kiválaszthatja a számológép változóit. A számológép változói lehetnek konstans értékek (koordináták/vektorok, valós számok és egész számok) és függvények is. A Változók területen a következő lehetőségek állnak rendelkezésére:

További műveletek a Változók terület helyi menüit használva érhetők el.

Új számológép-változók létrehozása

Új számológép-változókat a Változók terület helyi menüit használva hozhat létre. A Változók definiálása párbeszédpanelen az új változók definiálása során a következő szabályok érvényesek:

Globális állandók létrehozása

A következő eljárásokkal hozhat létre globális állandókat:

Globális állandók elérése

Globális változók elérése és továbbítása a Gyors számológép beviteli mezőjébe:

Egy ablak vagy párbeszédpanel szöveges vagy számot tartalmazó beviteli mezőjében a globális állandók használatához a következő szintaxist kell használnia: =$változónév, amit az END billentyű lenyomása követ. Például a korábban említett Phi globális változó használatához adja meg: =$Phi, és nyomja le az END billentyűt.

Megjegyzés:

A Gyors számológépben csak az állandókra lehet azok globális változónevével hivatkozni az ablakok és párbeszédpanelek szöveges vagy számot tartalmazó beviteli mezőiben.

Rövid függvények használata

Számos minta számológép-változó van definiálva a Rövid függvények kategória alatt. Ezek geometriai kifejezések, amelyek egyesítik a KAL függvényeket és a Végpont raszter módot. A következő táblázat felsorolja a számológép Változók területén elérhető előre definiált változókat.

Változó

Ennek a rövidítése

Leírás

dee

dist(end,end)

Távolság két végpont között

ille

ill(vég,vég,vég)

Négy végponttal megadott két vonal metszéspontja

mee

(end+end)/2

Két pont közötti középpont

nee

nor(vég,vég)

Két végpont által meghatározott egyenes normál egységvektora az XY síkban

rad

rad

Egy kiválasztott kör, ív vagy vonalláncív sugara

vee

vee(vég,vég)

Vektor két végpontból

vee1

vec1(end,end)

Egységvektor két végpontból

Ezeket a számológép-változókat könnyen módosíthatja, vagy létrehozhatja a saját változóit. További információért lásd a KAL parancsot.

Változók kategóriákba történő szervezése

A Változók területen található számológép-változókat kategóriákba szervezheti. Ennek az eredménye egy egyszintű fastruktúra. A Rövid függvények kategória már eleve létre van hozva és számos függvényt tartalmaz.

A Változók terület helyi menüje segítségével létrehozhat, átnevezhet vagy törölhet változókategóriákat.