A poláris követés és a poláris raszter ismertetése

A poláris követés megadott szögekre korlátozza a mutató mozgását. A poláris raszter egy poláris koordináta szöge mentén adott növekményekre korlátozza a mutató mozgását.

Objektumok létrehozásakor vagy szerkesztésekor a poláris követés használatával megjeleníthetők a beállított szögkoordináták által definiált ideiglenes illesztési útvonalak. 3D nézetekben a poláris követés további illesztési útvonalat biztosít felfelé és lefelé irányban. Ebben az esetben az eszköztipp megjelenít egy +Z vagy -Z értéket a szög számára.

A poláris szögek az aktuális felhasználói koordináta-rendszer (FKR) tájolásához és a rajzban érvényes bázisszög-konvencióhoz viszonyítottak, amely a Rajzi egységek párbeszédpanelen állítható be.

A PolarSnap™ raszter használatával meghatározott távolságokra állíthatja a rasztert a poláris illesztési útvonal mentén. A következő ábrán látható példában két egység hosszú vonalat húz az 1. pontból a 2. pontba, és utána a 3. pontba rajzol egy vonalat 45 fokos szög mentén az előző vonaltól. Ha bekapcsolja a 45 fokos szögkoordináta-növekményt, az egy illesztési útvonalat és egy gyorstippet jelenít meg, amikor a mutató áthalad a 0 vagy a 45 fokos szögön. Az illesztési útvonal és az eszköztipp eltűnik, amint a mutató más szögre áll.

A mutató mozgatása közben, amikor a mutató a megadott polárszögek közelében van, illesztési útvonalak és eszköztippek jelennek meg. Alapértelmezésben a szög mértéke 90 fok. Az objektum megrajzolható az illesztési útvonal és az eszköztippek használatával. Használhatja a Poláris követést a Metsző és a Látszólagos metszéspont tárgyraszterekkel annak érdekében, hogy meghatározza a poláris illesztési útvonal és más objektumok metszéspontját.

Megjegyzés: Az orto mód és a poláris követés nem lehet egyszerre bekapcsolva. Ugyanígy a poláris raszter és a hálóraszter sem lehet egyszerre bekapcsolva.

Poláris szögek megadása (Poláris követés)

A poláris követési szöget 90, 60, 45, 30, 22.5, 18, 15, 10 és 5 fokonkénti növekedés esetében lehet használni, de más szögeket is be lehet állítani. A következő ábrán látható, hogy az illesztési útvonalak miként jelennek meg a mutató 90 foknyi mozgatása során, ha a poláris szög növekedése 30 fokos növekedésre lett beállítva.

A 0 tájolása a Rajzi mértékegységek párbeszédpanelen beállított szögtől függ. A raszter iránya (óramutató járásával megegyező vagy ellentétes) a mértékegységek beállításánál megadott iránytól függ.

Poláris távolságok megadása (Poláris raszter)

A poláris raszter egy poláris koordináta szöge mentén növekményes távolságokra korlátozza a mutató mozgását. Például ha egy 4 egység hosszú távolságot ad meg, a mutató az elsőként megadott ponttól 0, 4, 8, 12, 16 stb. távolságra ugrik. A mutató mozgatása során gyorstipp jelzi a szomszédos poláris raszter egységet. A pontmegadás poláris távolságokra történő korlátozásához mind a poláris követésnek, mind a Raszter módnak (poláris raszterre állítva) bekapcsolva kell lennie.