Információk 3D drótvázmodellek létrehozásáról

A 3D drótvázmodellek a valós objektumok éles vagy vázas ábrázolása.

A 3D drótvázmodellek pontokból, vonalakból, ívekből, körökből és más görbékből áll, amelyek az objektumok éleit vagy középvonalait határozzák meg.

A 3D drótvázmodellekkel a következőket teheti:

Erősen ajánlott, hogy a 3D drótvázgeometriákat különálló hivatkozott fólián tartsa a kényelmes hozzáférés érdekébe, amikor ellenőrzi a 3D modellek épségét vagy amikor újból létrehozza azok részeit.

A 3D drótvázmodellek létrehozásának módszerei

A drótvázmodellezéshez gyakorlatra és tapasztalatra van szükség. A drótvázmodellek létrehozását érdemes először egyszerű modellekkel begyakorolni, és csak azután megpróbálni az összetettebbek elkészítését.

Létrehozhat drótvázmodelleket tetszőleges 2D sík objektum elhelyezésével a 3D térben, az alábbi módszerek használatával:

Megjegyzés: Az ÉLKIEMEL paranccsal drótvázgeometriát hozhat létre régiókból, 3D szilárdtestekből, felületekből és hálókból. A kihúzott élek egy 2D objektumokból (például vonalakból és körökből), valamint 3D vonalláncokból álló drótváz-másodpéldányt alkotnak. (Ez a szolgáltatás az AutoCAD LT programban nem érhető el.)

3D drótvázmodell példája

Néha a legkönnyebb, ha drótvázmodellel kezd. Ez szilárdtest- és felületmodellek referenciageometriaként is hasznos. Vegyünk például egy utat, amely emelkedik egy görbe mentén. A magasságváltozás nem lineáris és a görbe sugara állandó, ahogyan az alábbi ábrán láthatja.

Az egyenletes távolságra elhelyezett, T alakú szerkesztővonalak az út belső és külső B-spline élének pontjait jelzik. Mindegyik T teteje lejtő vagy csúcsos lehet.

Innen a spline-görbékkel 3D szilárdtestet hozhat létre rendereléshez, kivágás és kitöltés számításokhoz vagy szerkezeti tervezés számításokhoz.

Tippek a 3D drótvázmodellek használatához

A 3D drótvázmodellek létrehozása nagyobb kihívást jelent, mint a 2D ortografikus nézetek létrehozása. Az alábbi tippek segíthetik a munka hatékonyabbá tételét:

Megjegyzés: Sok AutoCAD alapú termékben megadhat egy drótvázas látványstílust, hogy könnyebben lássa a 3D szilárdtestek, felületek és hálók teljes szerkezetét. (Ez a szolgáltatás az AutoCAD LT programban nem érhető el.)