További információk a távolságok, szögek és ponthelyek megkereséséről

A rajzban található objektumok pontjainak helyéből geometriai információk emelhetők ki.

Ezeknek a parancsoknak a használatakor érdemes ráközelíteni a területre, hogy az egymáshoz közel lévő, esetleg egymást átfedő objektumok megkülönböztethetők legyenek.

Objektumok dinamikus mérése

A GEOMMÉR parancs számos lehetőséget kínál a távolságok, szögek, sugárértékek és számos egyéb mérték jelzésére.

A Gyors beállítás (amely az alapértelmezett) különösen hasznosnak bizonyul, ha több távolságot és szöget szeretne dinamikusan meghatározni, ahogy az egérmutatót a 2D geometriai objektumok felett, mellett és között mozgatja.

Az ábra bal alsó sarkában látható, hogy a narancssárga téglalapok derékszögű sarkakat jelölnek.

A zárt területen belül kattintva megjelenítheti a területet és a kerületet a Parancs ablakban.

Ha a legutóbb használt beállítást kívánja alapértelmezetté tenni a Gyors beállítás helyett, használja a GEOMMÉR parancs Mód opcióját.

Megjegyzés: A Gyors beállítás a 2D geometriák normálnézetben való használatára szolgál, ahol az FKR világ koordináta-rendszerre, a látványstílus pedig 2D drótvázra van állítva. A nem mért objektumok közé tartoznak a jellegzetes feliratozások, például a méretezések, sraffozások és egyéni objektumok.

Ponthelyek közötti távolság és szög ellenőrzése

A TÁVS parancsot tárgyrasztereken alkalmazva a két pont közötti kapcsolatokról nyerhetők ki geometriai információk, például a pontok közötti távolság és szög, illetve a koordinátáik közötti eltérés (delta). Az információk a parancsablakban jelennek meg.

Ponthely koordinátaértékeinek ellenőrzése

A KOORD parancsot tárgyrasztereken alkalmazva ellenőrizheti egy adott pont X, Y és Z koordinátáit. Például ezzel a paranccsal bizonyosodhat meg róla, hogy egy 2D rajz valamely pontjának vagy objektumának Z értéke nem nulla. Az információk a parancsablakban jelennek meg.