Normálvektor kiszámítása (KAL parancs)

A nor függvény a normál egységvektort határozza meg (vonalra vagy síkra merőleges vektor). A vektor a normális irányát adja meg, és nem a térbeli elhelyezkedését. A normálvektor hozzáadható egy ponthoz újabb pont eléréséhez.

nor

Egy kijelölt kör, ív vagy vonalláncív szakasz 3D normál egységvektorát határozza meg. A normálvektor a kijelölt objektum OKR-ének (objektum koordináta-rendszerének) Z koordinátája.

nor(v)

A v vektor 2D normál egységvektorát határozza meg. Mindkét vektor az aktuális FKR XY síkjára vetített 2D vektornak számít. Az eredményként kapott normálvektor iránya az eredeti v vektortól bal felé mutat.

nor(p1,p2)

A p1,p2 vonal 2D normál egységvektorát határozza meg. A vonal a p1 ponttól a p2 pont irányába mutat. Az eredményként kapott normálvektor iránya az eredeti (p1,p2) vonaltól bal felé mutat.

nor(p1,p2,p3)

A p1, p2 és p3 pontok által definiált sík 3D normál egységvektorát határozza meg. A normálvektor iránya olyan, hogy a megadott pontok a normális körül az óramutató járásával ellentétesen következnek egymás után.

A következő kép a normálvektorok kiszámítását szemlélteti:

A következő példa a nézet irányát a kijelölt objektumra merőlegesen állítja be. Az objektum síknézetben látszik, és a párhuzamos vetítés során sem torzul.

Parancs: nézőpont

Aktuális nézet iránya: VIEWDIR=aktuális

Adjon meg egy nézetpontot vagy [Forgat] <iránytű és tengelyhármas megjelenítése>: 'kal.

>> Kifejezés: nor

>> Válasszon kört, ívet vagy vonalláncot a NOR függvényhez: