Információk az intelligens blokkokról

Az új intelligens blokkok funkció elhelyezési javaslatokat kínál attól függően, hogy a rajz mely területére helyezte el korábban az adott blokkot, valamint lehetővé teszi a megadott blokkreferenciák lecserélését a hasonló ajánlott blokkok palettájáról történő választással.

Blokk elhelyezése

Mostantól elérhető az új automatikus blokkelhelyezési funkció a Blokkok paletta használatával beillesztett blokkokhoz, hogy egyszerűbben helyezhessen el blokkokat, és időt takaríthasson meg.

A blokkelhelyezési motor megvizsgálja, hogy a már meglévő blokkpéldányok hol helyezkednek el a rajzon, és kikövetkezteti ugyanannak a blokknak a következő helyét. Amikor a Blokkok palettáról illeszt be egy blokkot a rajzba, a motor elhelyezési javaslatokat kínál fel az olyan geometriák közelében, amelyek hasonlítanak ahhoz a környezethez, amelyben korábban elhelyezte az adott blokkot.

Ha például korábban elhelyezett egy szék blokkot egy fal sarka közelében, a szék blokk következő példányának beillesztésekor az AutoCAD automatikusan elhelyezi a széket, ha egy hasonló sarok közelébe mozgatja. A blokk mozgatása közben a program kiemeli a falakat, és a másik blokkpéldánynak megfelelően beállítja a blokk helyzetét, elforgatását és méretarányát. Kattintással elfogadhatja a javaslatot, a Ctrl billentyű lenyomásával más javaslatokra válthat, a mutató elmozgatásával pedig figyelmen kívül hagyhatja az aktuális javaslatot. Blokkok elhelyezésekor a javaslatok átmeneti kikapcsolásához a blokk beillesztésekor vagy áthelyezésekor tartsa lenyomva a Shift+W vagy a Shift+[ billentyűket.

Blokk lecserélése

Megjegyzés: A blokkcsere az AutoCAD LT programban nem érhető el.

A lecserélendő blokkreferenciák kiválasztásakor a termék által javasolt hasonló blokkok közül választhat. A kiválasztott blokkokat egy másik, egy rajzból vagy a legutóbb beillesztett vagy létrehozott blokkok listájából megadott blokkokra is lecserélheti. A lecserélt blokkreferenciák megtartják az eredeti blokk méretarányát, elforgatását és attribútumértékeit.

Megjegyzés: Több blokkdefiníció egyszerre történő cseréje nem támogatott.

Amikor először végez el egy blokkcserét, megjelenik egy engedélyezési párbeszédpanel, amely hozzáférést kér a blokkadatokhoz. A blokkcsere során használt tartalomadatok megosztása segíti az AutoCAD-et a blokkjavaslatok és az Intelligens blokkok szolgáltatás egyéb funkcióinak továbbfejlesztésében.

A blokkcsere funkciót akkor is használhatja, ha nem engedélyezi az adatai termékfejlesztéshez történő használatát.

Fontos megjegyzések

  • A blokkcsere gépi tanulási algoritmusokat használ a javaslatok létrehozásához a meglévő blokkok neve és vizuális hasonlóságai alapján. A gépi tanulás nagymértékben támaszkodik az adatokra, így a nem elegendő blokkadat pontatlan javaslatokat eredményezhet. A blokkadatokhoz való hozzáférés engedélyezése segíthet a blokkjavaslatok pontosságának javításában. Az adatgyűjtés engedélyezéséhez állítsa a BLOCKSDATACOLLECTION rendszerváltozó értékét 1-re.
  • A blokkjavaslatok a rajzfájlokban tárolt blokkdefiníciók gyűjteményein is alapulhatnak. Több blokk-könyvtár hozzáadásával több értelmes és releváns javaslatot kaphat.