Információk az objektumok elforgatásáról

A rajz objektumait elforgathatja megadott bázispont körül.

Az elforgatás szögének megadásához írjon be egy szög értéket, vagy húzza a mutatót, vagy pedig adjon meg egy referenciaszöget egy abszolút szöghöz igazítva.

Objektum elforgatása megadott szöggel

Írja be az elforgatási szöget 0 és 360 fok között. Az értékeket radiánban, újfokban vagy geodéziai egységben is megadhatja. Egy pozitív szög megadása az objektumokat a Rajzi egység párbeszédpanelen megadott alapszögirány-beállítástól függően az óramutató járásával ellenkező vagy azzal megegyező irányba forgatja.

Objektum elforgatása húzással

Húzza az objektumot a bázispont körül és adja meg a második pontot. Használja az Orto módot, a poláris követést vagy a tárgyrasztereket a nagyobb pontosság érdekében.

Elforgathatja például egy ház normálnézetét az objektumok kiválasztása (1) és egy bázispont megadása (2) után, majd egy elforgatási szög megadásával, olyan módon, hogy egy másik pontba húzza a mutatót (3).

Objektum elforgatása abszolút szöghöz

A Referencia opció használatával objektumokat forgathat úgy, hogy egy abszolút szöghöz illeszti azokat.

Az illusztráción például látható alkatrész elforgatásához olya módon, hogy az átlós éle 90 fokos irányba kerüljön, jelölje ki a forgatandó objektumokat (1, 2), adja meg a bázispontot (3), és írja be a Referencia opciót. A referenciaszöghöz adja meg az átlós vonal két végpontját (4, 5). Az új szöghöz írja be: 90

Objektumok térbeli elforgatása

Háromdimenziós objektumok elforgatásához mind a FORGAT, mind a FORGAT3D parancsot használhatja.