Sraffozásszerkesztő környezetfüggő szalaglap

Opciók

A következő panelek és opciók jelennek meg.

Határvonalak panel

Pontok kijelölése

Sraffozási határvonalat határoz meg egy egy vagy több objektum által létrehozott zárt területen belül lévő pont kijelölésével.

Kiválasztás

Sraffozási területeket ad a kiválasztott sraffozáshoz a kijelölt objektumokon alapuló határvonal meghatározásával.

Ha ezt az opciót használja, a rendszer nem észleli automatikusan a belső objektumokat. Objektumokat kell választania a kijelölt határvonalon belül, azok sraffozásához, illetve kitöltéséhez, aszerint, hogy milyen a szigetérzékelés aktuális stílusa.

Szöveg körüli, nem sraffozott terület létrehozásához foglalja a szöveget a kiválasztási halmazba.

Az objektumok megadása közben a jobb gombbal a rajzterületre kattintva bármikor előhívhatja a helyi menüt. Visszaállíthatja az utolsó vagy az összes kijelölést, megváltoztathatja a kijelölési módszert, módosíthatja a szigetfelismerés stílusát, vagy megjelenítheti a sraffozást, illetve az átmenetet.

Eltávolítás

A határvonal definícióból eltávolít bármely előzőleg hozzáadott objektumot.

Létrehozás újra

Vonalláncot vagy lemezt hoz létre a kiválasztott sraff vagy kitöltés körül, és feltételesen társítja hozzá a sraffozási objektumot.

Határvonal-objektumok megjelenítése

Határvonalfogókat jelenít meg, amelyek segítségével fogókkal szerkesztheti a határvonalat és a kijelölt sraffozási objektumot is.

Ha nem asszociatív sraffozást jelöl ki, a sraffozási határvonalfogók automatikusan megjelennek. Ha asszociatív sraffozást jelöl ki, egyetlen sraffozási fogópont jelenik meg, hacsak nem jelöli be a Határvonal-objektumok megjelenítése lehetőséget. Asszociatív sraffozás csak a hozzá tartozó határvonal objektumok fogóinak segítségével szerkeszthető.

Határvonal-objektumok megtartása
A sraffozási határvonal-objektumok kezelésének módját határozza meg. A választható opciók
  • Határvonalak elvetése. (Csak sraffozások létrehozásakor érhető el) Nem hoz létre különálló sraffozási határvonal-objektumot.
  • Határvonalak megtartása – Vonallánc. (Csak sraffozások létrehozásakor érhető el) A sraffozási objektumot körülzáró vonalláncot hoz létre.
  • Határvonalak megtartása – Lemez. (Csak sraffozások létrehozásakor érhető el) A sraffozási objektumot körülzáró lemez objektumot hoz létre.
  • Új határvonalkészlet kijelölése. Egy korlátozott számú objektumból álló, határvonalkészletnek nevezett halmazt ad meg, amely a sraffozás létrehozásakor a kijelölési pont alapján kiértékelhető.
Aktuális nézetablak használata

(Csak sraffozások létrehozásakor érhető el) Határvonalkészletet határoz meg az aktuális nézetablak terjedelmében lévő összes objektumból.

Határvonalkészlet megadása

(Csak sraffozások létrehozásakor érhető el) Határvonalkészletet határoz meg a Határvonalkészlet megadása funkcióval kijelölt objektumokból.

Minta panel

Előnézeti képeket jelenít meg az összes előre definiált és egyéni mintáról.

Az egyéni mintákat a Minta lapon lévő mintagaléria alján találja.

Tulajdonságok panel

Sraffozás típusa

Megadja, hogy szilárdtest, átmenet, minta vagy felhasználói kitöltést használjon-e.

A program az alábbi előre megadott mintákat biztosítja:
  • AutoCAD: acad.pat vagy acadiso.pat
  • AutoCAD LT: acadlt.pat vagy acadltiso.pat

A felhasználói minták a rajz aktuális vonaltípusán alapulnak. A felhasználói minta a keresési útvonalhoz hozzáadott bármely felhasználói PAT-fájlban definiált minta.

Sraffozás színe vagy Átmenet 1. színe

Az aktuális szín helyett egy tömör kitöltésekhez és sraffozási mintákhoz megadott színt használ, vagy megadja az átmenet első két színét (HPCOLOR vagy GFCLR1).

Háttérszín vagy Átmenet 2. színe

Megadja a sraffozási minta hátterének színét, vagy az átmenet második színét. Ha a Sraffozás típusa Szilárdtest, akkor az Átmenet 2. színe nem érhető el. (HPBACKGROUNDCOLOR vagy GFCLR2).

Sraffozás átlátszósága

Megadja az új sraffozási objektumok átlátszóságának szintjét, felülbírálva az alapértelmezett objektumátlátszóságot.

A legördülő listával határozza meg, hogy az átlátszóság Fólia, Blokk vagy Objektum alapján értékű legyen-e (Átlátszóság értéke).

Sraffozás szöge

Az átmenet és minta sraffozás objektumok és az aktuális FKR X tengelyének szögét adja meg. A csúszkával adjon meg egy 0 és 359 fok közötti sraffozási szöget (HPANG).

Sraffozási minta léptéke

(Csak akkor érhető el, ha a Típus Minta értékre van beállítva) Széthúz vagy összenyom egy előre definiált vagy egyéni sraffozási mintát (HPSCALE).

Sraffozás térköze

(Csak akkor érhető el, ha a Sraffozás típusa Felhasználói értékre van beállítva) Meghatározza a vonalak térközét egy felhasználói mintában (HPSPACE).

Átmenet színezése és árnyalása

(Csak akkor érhető el, ha a Sraffozás típusa Átmenet értékre van beállítva) Ha a Sraffozás típusa Átmenet, ez az opció határozza meg az egyszínű átmenetes kitöltéshez használt színezést (a kijelölt szín fehérrel keverve) vagy az árnyalást (a kijelölt szín feketével keverve) (GFCLRLUM).

Fólianév

Az új sraffozás objektumokat egy adott fóliához rendeli, felülbírálva az aktuális fóliához való hozzárendelést. Válassza az Aktuális használata lehetőséget az aktuális fólia használatához (HPLAYER).

Papírtérhez viszonyítva

(Csak elrendezésben érhető el) A sraffozási mintát a papírtér egységeinek megfelelően léptékezi. Ezt a beállítást használva egyszerűen jeleníthet meg az elrendezéshez megfelelően léptékezett sraffozási mintázatokat.

Keresztbe

(Csak akkor érhető el, ha a Sraffozás típusa Felhasználói értékre van beállítva) Az eredeti vonalakkal 90 fokos szöget bezáró vonalkészlet megrajzolásával keresztsraffozást hoz létre (HPDOUBLE).

ISO tollvastagság

(Csak előre definiált ISO mintákhoz érhető el) A kiválasztott tollvastagság alapján léptékez egy ISO mintát.

Kezdőpont panel

A sraffozási minta kezdőpontjának elhelyezését vezérli. Bizonyos sraffozásokat, például a tégla mintákat a sraffozási határ egy pontjához kell illeszteni. Alapértelmezésben az összes sraffozási kezdőpont megegyezik az aktuális FKR origójával.

Origó megadása

Közvetlenül megadja az új sraffozási kezdőpontot.

Alsó bal

A sraffozás kezdőpontjául a sraffozási határvonal téglalap alakú terjedelmének bal alsó sarkát jelöli ki.

Alsó jobb

A sraffozás kezdőpontjául a sraffozási határvonal téglalap alakú terjedelmének jobb alsó sarkát jelöli ki.

Fent bal

A sraffozás kezdőpontjául a sraffozási határvonal téglalap alakú terjedelmének bal felső sarkát jelöli ki.

Fent jobb

A sraffozás kezdőpontjául a sraffozási határvonal téglalap alakú terjedelmének jobb felső sarkát jelöli ki.

Középpont

A sraffozás kezdőpontjául a sraffozási határvonal téglalap alakú terjedelmének középpontját jelöli ki.

Jelenlegi kezdőpont használata

Megadja, hogy a sraffozás kezdőpontja a HPORIGIN rendszerváltozóban tárolt alapértelmezett helyet használja.

Alapértelmezett kezdőpont

Az új sraffozási kezdőpont értékét a HPORIGIN rendszerváltozóban tárolja.

Beállít panel

Számos általánosan használt sraffozási vagy kitöltési opciót vezérel.

Asszociatív

Azt adja meg, hogy a sraffozás vagy kitöltés asszociatív. Az asszociatív sraffozások vagy kitöltések frissülnek, ha módosítja a határobjektumaikat (HPASSOC).

Feliratozási

Azt adja meg, hogy a sraffozás feliratozási-e. Ez a tulajdonság automatizálja a feliratok léptékezését, hogy ezek megjelenítése és nyomtatása a megfelelő méretben történjen (HPANNOTATIVE).

Tulajdonságok másolása
  • Jelenlegi kezdőpont használata. Egy kijelölt sraffozási objektummal megegyezően beállítja a sraffozás tulajdonságait, kivéve a sraffozás origóját.
  • Forrás sraffozási kezdőpontjának használata. Egy kijelölt sraffozás objektummal megegyezően beállítja a sraffozás tulajdonságait, beleértve a sraffozás kezdőpontját is.
Hézag tűrése

Ha az objektumokat sraffozási határvonalként alkalmazza, figyelmen kívül hagyható a rések maximális mérete. Az alapértelmezett 0 érték azt határozza meg, hogy az objektumoknak rések nélkül kell körülzárniuk a területet.

Mozgassa a csúszkát vagy adjon meg egy 0 és 5000 közötti értéket rajzi egységekben a sraffozási határvonalként használt objektumoknál figyelmen kívül hagyható rések maximális méretére. A program minden, a megadott értéknél kisebb, vagy azzal egyenlő hézagot figyelmen kívül hagy, a határvonalat pedig zártként kezeli (HPGAPTOL).

Meglévő sraffozások szétválasztása

A több zárt határvonalon belül létrehozott egyetlen sraffozási objektumokat különálló objektumokká veti szét. Az opció csak akkor használható, ha több sraffozás van kijelölve.

Szigetkeresés
  • Normális szigetkeresés. Sraffozás vagy kitöltés a külső határvonaltól befelé. Ha belső szigetet talál, a rendszer kikapcsolja a sraffozást vagy a kitöltést, amíg nem talál egy másik szigetet a szigeten belül (HPISLANDDETECTION).
  • Külső szigetkeresés. Sraffozás vagy kitöltés a külső határvonaltól befelé. Ez az opció csak a megadott területet sraffozza vagy tölti ki, és a belső szigeteket nem módosítja (HPISLANDDETECTION).
  • Szigetkeresés figyelmen kívül hagyása. Figyelmen kívül hagy minden belső objektumot, és sraffozza vagy kitölti őket (HPISLANDDETECTION).
Megjelenítési sorrend

Megjelenítési sorrendet rendel egy sraffozáshoz vagy kitöltéshez (HPDRAWORDER). A választható opciók

  • Ne módosítsa
  • Legalulra
  • Legfelülre
  • Határvonal alá
  • Határvonal fölé

Bezárás panel

Sraffozásszerkesztő bezárása

Kilép a Sraffozásszerkesztőből, és bezárja a környezetfüggő lapot.

Az Enter és az Esc billentyűt lenyomva is ki lehet lépni.