Blokkszerkesztő

A Blokkszerkesztő tartalmaz egy speciális szerzői területet, ahol úgy rajzolhatja meg és szerkesztheti a geometriai elemeket, ahogy azt a rajzterületen tenné.

BSZERK (parancs) Keres

A Blokkszerkesztő segítségével megadhatja a blokkdefiníciók objektumait és viselkedését. A Blokkszerkesztőben paramétereket és műveleteket adhat meg, amelyek felhasználói tulajdonságokat és dinamikus viselkedést definiálnak.

A következő parancsok a blokkok szerkesztéséhez használhatók, és csak a Blokkszerkesztőben érhetők el:

Ha a BLOCKEDITLOCK rendszerváltozó értéke 1, a Blokkszerkesztőt nem lehet megnyitni.

A Blokkszerkesztő egy Blokkszerkesztő eszköztárat és Blokkszerzői palettákat is biztosít, amelyek tartalmazzák a dinamikus blokkok létrehozásához szükséges eszközöket. A Blokk szerzői paletták ablak a következő lapokat tartalmazza:

Blokkszerkesztő eszköztár

Eszközöket biztosít a Blokkszerkesztőben történő munkához, dinamikus blokkok létrehozásához és a láthatósági állapotokkal történő munkához.

A Blokkszerkesztő eszköztár jelenik meg, ha a szalag nem aktív. Akkor is csak ez jelenik meg, ha akkor lép bele a Blokkszerkesztőbe, amikor zárva van a szalag.

Az AutoCAD eszköztár

Az AutoCAD LT eszköztár

Blokkdefiníció létrehozása vagy szerkesztése

Megjeleníti a Blokkdefiníció szerkesztése párbeszédpanelt.

Blokkdefiníció mentése
Blokk mentése másként
Név

Megjeleníti az aktuális blokkdefiníció nevét.

Blokk tesztelése (BLOKKTESZT)
Objektumok automatikus kényszerezése (AUTOKÉNYSZER) – Az AutoCAD LT programban nem érhető el
Geometriai kényszer alkalmazása (GEOMKÉNYSZER) – Az AutoCAD LT programban nem érhető el
Kényszertár megjelenítése/elrejtése (KÉNYSZERTÁR)
Paraméterkényszer (BKPARAMÉTER) – Az AutoCAD LT programban nem érhető el
Blokktáblázat (BLOKKTÁBLA) – Az AutoCAD LT programban nem érhető el
Paraméter (BPARAMÉTER)
Művelet (BMŰVELET)
Attribútum definiálása (Attribútum definiálása párbeszédpanel)
Szerzői paletták (BSZERZŐIPALETTA)
Paraméterkezelő (PARAMÉTEREK)
Blokkszerkesztő bezárása (BBEZÁR)
Láthatóság mód (BVMODE)
Láthatóvá tétel (BLMEGJELENÍT)
Láthatatlanná tétel (BLELREJT)
Láthatósági állapotok kezelése (Láthatósági állapotok párbeszédpanel)
Láthatósági állapot

Azt adja meg, hogy aktuálisan amelyik láthatósági állapot van érvényben a Blokkszerkesztőben.

Paraméterek lap (Blokk szerzői paletták ablak)

Eszközöket biztosít paraméterek egy dinamikus blokkdefinícióhoz történő hozzáadására a Blokkszerkesztőben. A paraméterek helyeket, távolságokat és szögeket határoznak meg a blokkreferencia geometriai elemei számára. Amikor egy paramétert ad egy dinamikus blokkdefinícióhoz, az meghatározza a blokk egy vagy több felhasználói tulajdonságát.

Pontparaméter (BPARAMÉTER)

Egy pontparamétert ad a dinamikus blokkdefinícióhoz, és felhasználói X, illetve Y tulajdonságot definiál a blokkreferenciában. A pontparaméter egy X és Y helyet definiál a rajzban. A Blokkszerkesztőben egy pont paraméter hasonlóan jelenik meg, mint egy koordináta méret.

Hossz paraméter (BPARAMÉTER)

Hosszparamétert ad a dinamikus blokkdefinícióhoz, és egy felhasználói távolság tulajdonságot definiál a blokkreferenciában. Egy hossz paraméter egy két pont között mérhető távolságot jelenít meg. Egy hossz paraméter a fogók mozgását csak egy előre beállított szög irányában engedélyezi. A Blokkszerkesztőben egy hossz paraméter egy illesztett mérethez hasonlóan jelenik meg.

Poláris paraméter (BPARAMÉTER)

Egy poláris paramétert ad a dinamikus blokkdefinícióhoz, és felhasználói távolság, illetve szög tulajdonságot definiál a blokkreferenciában. Egy poláris paraméter egy két pont közötti távolságot és egy szögértéket jelenít meg. Mind a fogókat, mind aTulajdonságok palettát használhatja a távolságérték és a szög módosítására. A Blokkszerkesztőben egy poláris paraméter egy illesztett mérethez hasonlóan jelenik meg.

XY paraméter (BPARAMÉTER)

Egy XY paramétert ad a dinamikus blokkdefinícióhoz, és felhasználói vízszintes és függőleges távolságtulajdonságokat definiál a blokkreferenciában. Az XY paraméter a bázispontjától számított X és Y irányú távolságot jeleníti meg. A Blokkszerkesztőben egy XY paraméter egy méretpárként (vízszintes és függőleges méret) jelenik meg. Ezeknek a méreteknek közös a bázispontja.

Elforgatási paraméter (BPARAMÉTER)

Elforgatás paramétert ad a dinamikus blokkdefinícióhoz, és egy felhasználói szög tulajdonságot definiál a blokkreferenciában. Egy elforgatási paraméter egy szöget határoz meg. A Blokkszerkesztőben egy elforgatási paraméter körként jelenik meg.

Illesztési paraméterek (BPARAMÉTER)

Illesztés paramétert ad a dinamikus blokkdefinícióhoz. Az illesztés paraméter X és Y helyet, valamint szöget határoz meg. Az illesztési paraméter mindig a teljes blokkra vonatkozik, és nem szükséges műveletet rendelni hozzá. Az illesztési paraméter lehetővé teszi, hogy a blokkreferencia automatikusan elforgatásra kerüljön egy pont körül a rajz más objektumaihoz történő illesztés érdekében. Az illesztési paraméter a blokkreferencia szög tulajdonságára van hatással. A Blokkszerkesztőben egy illesztési paraméter úgy jelenik meg, mint egy illesztővonal.

Átfordítás paraméter (BPARAMÉTER)

Átfordítási paramétert ad a dinamikus blokkdefinícióhoz, és egy felhasználói átfordítás tulajdonságot definiál a blokkreferenciában. Az átfordítás paraméter az objektumok átfordítását végzi. A Blokkszerkesztőben egy átfordítás paraméter egy tükrözési vonalként jelenik meg. Az objektumokat erre a tükrözési vonalra mint tengelyre lehet átfordítani. Az átfordítás paraméter megjelenít egy értéket, amely jelzi, hogy a blokkreferencia átfordításra került-e vagy sem.

Láthatósági paraméter (BPARAMÉTER)

Láthatósági paramétert ad a dinamikus blokkdefinícióhoz, és egy felhasználói láthatósági tulajdonságot definiál a blokkreferenciában. A láthatósági paraméter segítségével láthatósági állapotok hozhatók létre, és szabályozható a blokk objektumainak láthatósága. A láthatóság paraméter mindig a teljes blokkra vonatkozik, és nem szükséges műveletet rendelni hozzá. Egy rajzban rákattinthat egy fogóra a blokkreferencia láthatósági állapotainak megjelenítéséhez. A Blokkszerkesztőben egy láthatósági paraméter egy szövegként jelenik meg, amely egy hozzárendelt fogóval rendelkezik.

Keresési paraméterek (BPARAMÉTER)

Egy keresési paramétert ad a dinamikus blokkdefinícióhoz és felhasználói keresési tulajdonságokat definiál a blokkreferenciában. A keresési paraméter egy olyan felhasználói tulajdonságot definiál, amelyet megadhat kézzel, vagy meghatározhat egy definiált lista vagy táblázat alapján is. A tulajdonsághoz egyetlen keresés fogó rendelhető. A blokkreferenciában a fogóra kattintva megjelenítheti a rendelkezésre álló értékek listáját. A Blokkszerkesztőben egy keresési paraméter szövegként jelenik meg.

Bázispont paraméter (BPARAMÉTER)

Egy bázispont paramétert ad a dinamikus blokkdefinícióhoz. Egy bázispont paraméter a dinamikus blokkreferencia egy bázispontját határozza meg a blokk geometriai elemeihez viszonyítva. Bázispont paramétert nem lehet hozzárendelni semmilyen művelethez sem, de hozzárendelhető egy művelet kiválasztási halmazához. A Blokkszerkesztőben egy bázispont paraméter egy szálkeresztet tartalmazó körként jelenik meg

Műveletek lap (Blokk szerzői paletták ablak)

Eszközöket biztosít műveletek dinamikus blokkdefinícióhoz történő hozzáadására a Blokkszerkesztőben. A műveletek meghatározzák, hogy egy dinamikus blokkreferencia geometriája hogyan mozog vagy módosul, ha a blokkreferencia egyedi tulajdonságait módosítja a rajzban. A műveleteket paraméterekhez kell rendelni.

Mozgatás művelet (BMŰVELETESZKÖZ)

Egy mozgatás műveletet ad a dinamikus blokkdefinícióhoz, amikor a műveletet egy pont, hossz, poláris vagy XY paraméterhez rendeli. A mozgatási művelet hasonlít a MOZGAT parancsra. Egy dinamikus blokkreferenciában egy mozgatási művelet hatására az objektumok megadott távolságra és szögben mozdulnak el.

Léptékezés művelet (BMŰVELETESZKÖZ)

Egy léptékezés műveletet ad a dinamikus blokkdefinícióhoz, amikor a műveletet egy hossz, poláris vagy XY paraméterhez rendeli. A léptékezési művelet hasonlít a LÉPTÉK parancsra. Egy dinamikus blokkreferenciában a léptékezési művelet hatására a művelet kiválasztási halmaza léptékezésre kerül a hozzárendelt paraméter fogók által vagy a Tulajdonságok palettán történő szerkesztése során.

Nyújtás művelet (BMŰVELETESZKÖZ)

Egy nyújtás műveletet ad a dinamikus blokkdefinícióhoz, amikor a műveletet egy pont, hossz, poláris vagy XY paraméterhez rendeli. Egy nyújtási művelet hatására az objektumok egy megadott helyen megadott mértékben kerülnek elmozgatásra és nyújtásra.

Poláris nyújtás művelet (BMŰVELETESZKÖZ)

Egy poláros nyújtás műveletet ad a dinamikus blokkdefinícióhoz, amikor a műveletet egy poláris paraméterhez rendeli. Egy poláris nyújtási művelet elforgatja, mozgatja és nyújtja az objektumokat egy megadott szöggel és távolsággal, amikor a hozzárendelt poláris paraméter kulcspontja módosításra kerül egy fogó vagy a Tulajdonságok paletta segítségével

Elforgatás művelet (BMŰVELETESZKÖZ)

Egy elforgatás műveletet ad a dinamikus blokkdefinícióhoz, amikor a műveletet egy elforgatási paraméterhez rendeli. Az elforgatási művelet hasonlít a FORGAT parancshoz. Egy dinamikus blokkreferenciában egy elforgatási művelet hatására a hozzárendelt objektumok elforgatásra kerülnek, ha a hozzárendelt paraméter módosításra kerül egy fogó vagy a Tulajdonságok paletta segítségével.

Átfordítás művelet (BMŰVELETESZKÖZ)

Egy átfordítás műveletet ad a dinamikus blokkdefinícióhoz, amikor a műveletet egy átfordítási paraméterhez rendeli. Egy átfordítási művelet segítségével a dinamikus blokkreferencia átfordítható egy speciális tengelyre, az úgynevezett tükrözési vonalra.

Kiosztási művelet (BMŰVELETESZKÖZ)

Egy kiosztási műveletet ad a dinamikus blokkdefinícióhoz, amikor a műveletet egy hossz, poláris vagy XY paraméterhez rendeli. Egy kiosztási művelet hatására a művelethez rendelt objektumok másolásra és kiosztásra kerülnek egy téglalap alakú mintában, amikor a hozzárendelt paraméter módosításra kerül egy fogó vagy a Tulajdonságok paletta segítségével.

Keresési művelet (BMŰVELETESZKÖZ)

Keresési műveletet ad a dinamikus blokkdefinícióhoz. Amikor egy keresési paramétert ad egy dinamikus blokkdefinícióhoz és hozzárendeli azt egy keresési paraméterhez, egy keresési táblázat kerül létrehozásra. Egy keresési táblázat segítségével felhasználói tulajdonságokat és értékeket rendelhet dinamikus blokkokhoz.

Paraméterkészletek lap (Blokk szerzői paletták ablak)

Eszközöket biztosít paraméterek és legalább egy művelet egyidejű hozzáadására egy dinamikus blokkdefinícióhoz a Blokkszerkesztőben. Amikor egy paraméterkészletet ad egy dinamikus blokkhoz, a műveletek automatikusan hozzárendelésre kerülnek a paraméterhez. Miután hozzáadott egy paraméterkészletet egy dinamikus blokkhoz, kattintson duplán a sárga figyelmeztető ikonra (vagy használja a BMŰVELETBEÁLL parancsot), majd kövesse a megjelenő parancspromptokat a művelet egy geometriai kiválasztási halmazhoz történő hozzárendeléséhez.

Pont mozgatás

Egy, a pont paraméterhez rendelt mozgatási művelet automatikusan hozzáadódik.

Hossz mozgatás

Egy, a hossz paraméter végpontjához rendelt mozgatási művelet automatikusan hozzáadódik.

Hossz nyújtás

Egy, a hossz paraméterhez rendelt nyújtási művelet automatikusan hozzáadódik.

Hossz kiosztás

Egy, a hossz paraméterhez rendelt kiosztási művelet automatikusan hozzáadódik.

Hossz mozgatási pár

Automatikusan hozzáadódik két mozgatási művelet, az egyik a bázisponthoz, a másik pedig a hossz paraméter végpontjához rendelve.

Hossz nyújtási pár

Automatikusan hozzáadódik két nyújtási művelet, az egyik a bázisponthoz, a másik pedig a hossz paraméter végpontjához rendelve.

Poláris mozgatás

Egy, a poláris paraméterhez rendelt mozgatási művelet automatikusan hozzáadódik.

Poláris nyújtás

Egy, a poláris paraméterhez rendelt nyújtási művelet automatikusan hozzáadódik.

Poláris kiosztás

Egy, a poláris paraméterhez rendelt kiosztási művelet automatikusan hozzáadódik.

Poláris mozgatási pár

Automatikusan hozzáadódik két mozgatási művelet, az egyik a bázisponthoz, a másik pedig a poláris paraméter végpontjához rendelve.

Poláris nyújtási pár

Automatikusan hozzáadódik két nyújtási művelet, az egyik a bázisponthoz, a másik pedig a poláris paraméter végpontjához rendelve.

XY mozgatás

Egy, az XY paraméter végpontjához rendelt mozgatási művelet automatikusan hozzáadódik.

XY mozgatási pár

Automatikusan hozzáadódik két mozgatási művelet, az egyik a bázisponthoz, a másik pedig az XY paraméter végpontjához rendelve.

XY téglalap mozgatási készlet

Automatikusan hozzáadódik négy mozgatási művelet, az XY paraméter minden egyes kulcspontjához rendelve.

XY téglalap nyújtási készlet

Automatikusan hozzáadódik négy nyújtási művelet az XY paraméter minden egyes kulcspontjához rendelve.

XY téglalap kiosztási készlet

Egy, az XY paraméterhez rendelt kiosztási művelet automatikusan hozzáadódik.

Elforgatási készlet

Egy, az elforgatási paraméterhez rendelt elforgatás művelet automatikusan hozzáadódik.

Átfordítási készlet

Egy, az átfordítási paraméterhez rendelt átfordítás művelet automatikusan hozzáadódik.

Láthatósági készlet

Láthatósági paramétert ad a dinamikus blokkdefinícióhoz, és lehetővé teszi láthatósági állapotok megadását. A láthatósági paraméterhez nem kell műveletet rendelni.

Keresési készlet

Egy, a keresési paraméterhez rendelt keresési művelet automatikusan hozzáadódik.

Kényszerek lap (Blokkszerzői paletták ablak) – Az AutoCAD LT programban nem érhető el

Geometriai kényszerek és kényszerparaméterek objektumokra történő alkalmazását lehetővé tevő eszközöket biztosít. Amikor egy objektumpárra geometriai kényszert alkalmaz, az objektumok kijelölésének sorrendje, valamint azok a pontok, amelyeken az egyes objektumokat kijelölte, befolyásolhatja, hogy egymáshoz képeset hogyan helyezkednek el az objektumok.

Geometriai kényszerek

Egybeeső kényszer (GKEGYBEESŐ)
Merőleges kényszer (GKMERŐLEGES)
Párhuzamos kényszer (GKPÁRHUZAMOS)
Érintő kényszer (GKÉRINTŐ)
Vízszintes kényszer (GKVÍZSZINTES)
Függőleges kényszer (GKFÜGGŐLEGES)
Egyvonalú kényszer (GKEGYVONALÚ)
Koncentrikus kényszer (GKKONCENTRIKUS)
Sima kényszer (GKSIMA)
Szimmetrikus kényszer (GKSZIMMETRIKUS)
Egyenlő kényszer (GKEGYENLŐ)
Rögzített kényszer (GKRÖGZÍT)

Kényszerparaméterek

Illesztett kényszer (BKPARAMÉTER)

Egy vonal hosszát, két vonal távolságát, egy objektumon lévő pont és egy vonal távolságát, illetve két különböző objektumon lévő egy-egy pont távolságát kényszerezi.

Vízszintes kényszer (BKPARAMÉTER)

Egy vonal vagy különböző objektumokon lévő két pont X távolságát kényszerezi. Érvényes objektum a vonal és a vonalláncszakasz.

Függőleges kényszer (BKPARAMÉTER)

Egy vonal vagy különböző objektumokon lévő két pont Y távolságát kényszerezi. Érvényes objektum a vonal és a vonalláncszakasz.

Szögkényszer (BKPARAMÉTER)

Két vonal vagy vonallánc-szakasz szögét kényszerezi. Hasonlít a szögmérethez.

Sugárirányú kényszer (BKPARAMÉTER)

Egy kör, ív vagy ívlánc-szakasz sugarát kényszerezi.

Átmérőkényszer (BKPARAMÉTER)

Egy kör, ív vagy ívlánc-szakasz átmérőjét kényszerezi.