Szövegben lévő mezők használata

A szövegben lévő mezők utasításokat tartalmaznak olyan adatok megjelenítésére, amelyek várhatóan változni fognak egy rajz életciklusa során.

Ha a mező frissül, a mező legutolsó értéke jelenik meg. A Fájlnév mező értéke például a fájl aktuális neve. Ha a fájl neve módosul, az új fájl neve jelenik meg a mező frissítése után.

A mezők bármilyen típusú szövegbe beilleszthetők (kivéve a tűréseket), beleértve a táblázatcellákban található szövegeket, attribútumokat és attribútumdefiníciókat. Ha bármely szövegparancs aktív, a Mező beillesztése opció a helyi menüben érhető el.

Bizonyos lapkészletmezők helyőrzőkként illeszthetők be. A LapszámÉsCím mezőt például helyettesítőként illesztheti be. Később az elrendezés lapkészlethez történő hozzáadásakor a helyettesítő mező a megfelelő lapszámot és címet jeleníti meg.

A blokkhelyettesítő mezők blokkattribútum-definíciókban használhatók a Blokkszerkesztőben történő munka során.

Azok a mezők, melyek nem rendelkeznek elérhető értékkel, kötőjeleket jelenítenek meg (----). A Szerző mező, amely a Rajz tulajdonságai párbeszédpanelen adható meg, például üres lehet.

Az érvénytelen mezőben kettős keresztek láthatók (####). Az AktuálisLapNév mező például, mely csak a papírtérben érvényes, kettős kereszteket jelenít meg, ha a modelltérben illeszti be.

Mező megjelenésének módosítása

A mezőszöveg ugyanazt a szövegstílust használja, mint a szövegobjektum, amelybe be lett illesztve. Alapértelmezés szerint a mezőket világosszürke háttér jelzi, amely nyomtatásban nem jelenik meg, a FIELDDISPLAY rendszerváltozó szerint.

A Mező beszúrása formázási beállításai szabályozzák a megjelenített szöveg megjelenését. Az elérhető opciók a mező típusától függenek. A dátum mezők formátuma például tartalmaz beállítási lehetőségeket a hét napjára vagy az időre vonatkozóan, az elnevezett objektum mezők pedig a nagybetűs írásmódra tartalmaznak beállításokat.