AutoCAD kifejezések kislexikona

Ezek a kislexikon-bejegyzések a Windows és Mac rendszereken futó AutoCAD termékekre egyaránt vonatkoznak. Bár egyes sajátosságok és objektumtípusok nem érhetők el az összes termékben, a rajzfájlok megoszthatók a termékek között, és tartalmazhatják más termékek objektumait vagy sajátosságait.

A definíciókhoz tartozó parancsok a leírás végén zárójelben találhatók.

3Dconnexion
Olyan navigáló eszközök készlete, amelyek segítségével egy 3Dconnexion eszközzel vezérelhető a modell aktuális nézete.
3D hálóprimitív
Alapvető hálóobjektumok, például téglatest, kúp, henger, gúla, ék, gömb és tórusz, amelyeket sima felületek helyett lapkákra bontott felületek határoznak meg. (HÁLÓFEL)
ablakkijelölés
Több objektum egyszerre történő kiválasztásához rajzolt négyszögletes terület az AutoCAD rajzterületén. Lásd még: metsző kijelölés és sokszögablak-kiválasztás.
abszolút koordináták
Egy koordináta-rendszer origójához (0,0,0) viszonyítva mért koordinátaértékek. Lásd még: origó, relatív koordináták, felhasználói koordináta-rendszer (FKR), világkoordináták és világ koordináta-rendszer (VKR).
ACB
Az AutoCAD Színkatalógushoz. Az XML-alapú fájlformátum, amely az AutoCAD-alapú termékekben használható színkatalógus-adatokat tárolja. Egyes, kereskedelmi forgalomban kapható színkatalógusfájlok titkosított adatokat tartalmaznak, hogy védjék a jogtulajdonosi beállításokat.
adaptív mintavételezés
Módszer az élsimítás művelet felgyorsítására a mintamátrix mérethatárain belül. Lásd még: élsimítás.
adaptív szegényítés
A grafikus teljesítmény szabályozásának az a módja, amely a teljesítmény adott képkocka/másodperc érték alá csökkenése esetén kikapcsolja a grafikus funkciókat.
adatkapcsolat
Kapcsolat egy táblázat és egy külső adatforrás között.
adatkérés a felhasználótól
Műveletcsomóponthoz hozzárendelt elem, amely szünetelteti a műveletmakró lejátszását, így a felhasználó a végrehajtás folytatása előtt valamilyen formában adatbevitelt hajthat végre.
affin kalibráció
Kalibrálási módszer digitalizálótáblákhoz, amely a 2D térben végzett lineáris transzformáción alapul. Az eljáráshoz három pont megadása szükséges, melyek felhasználásával a program eltolást, független X és Y irányú méretezést, elforgatást és torzítást számít. Az affin kalibráció használata abban az esetben ajánlott, ha a papírra készített rajz vagy térkép X és Y irányú torzulása eltérő mértékű. (TÁBLA)
aktuális fogó
Kiválasztott fogó.
aktuális helyzet jelölője
A földrajzi elhelyezkedés szolgáltatásban a modelltérben elhelyezett átmeneti kék rajzszög, amely az eszköz aktuális helyzetét mutatja. Az alapjához rajzolt koncentrikus kör jelöli a helyzetén lévő hibahatárt. Az aktuális helyzet jelölőjének megtekintéséhez engedélyezni kell a helyérzékelőket.
aktuális könyvtár
Lásd: munkamappa.
aktuális rajz
A programban megnyitott rajzfájl, amely fogadja a bevitt parancsokat vagy műveleteket.
alaktűréskeret
A meghatározott alaksajátosságokra és azok elrendezésére vonatkozó tűrés. Az alaktűréskeretek mindig tartalmaznak legalább egy alak- vagy helyzettűrésjelet, mely a tűrés típusát, és egy tűrésértéket, mely az elfogadható eltérés nagyságát adja meg.
alapértelmezés
A program valamely bemenetének, beállításának vagy paraméterének előre meghatározott, feltételezett értéke. A parancsok alapértelmezés szerinti értékei és opciói csúcsos zárójelek (<>) között állnak. Lásd még: alapértelmezett érték.
alapértelmezett érték
Parancssori alpromptnál az Enter lenyomása esetén elfogadott érték. Az alapértelmezett értékek csúcsos zárójelek (<>) között állnak. Lásd még: alapértelmezett
alapértelmezett megvilágítás
Árnyékolt nézetablakban lévő megvilágítás akkor, amikor a nap és a felhasználói fények ki vannak kapcsolva. A lapokat két távoli fényforrás világítja meg, amelyek a modell körüli mozgáskor a szemlélő nézőpontját követik.
alapértelmezett rajz
Lásd: kezdeti környezet.
alapszint
A földrajzi elhelyezkedés szolgáltatásban az a referenciapont, ahonnan a koordináta-rendszerre vonatkozó méréseket végzik.
alávetítés
Olyan Autodesk DWF vagy Microstation DGN fájl, amely a vizuális információk és tárgyraszterhelyek biztosítása érdekében a DWG rajzfájlhoz van csatolva. Lásd még: külső referencia (xref).
alfa csatorna
Az alfa a 32 bites bitképfájlokban található adattípus, amely a kép képpontjaihoz átlátszóságot rendel. Egy 24 bites truecolor fájl a színinformáció három csatornáját tartalmazza: piros, zöld és kék vagy RGB. A truecolor bitképfájl mindegyik csatornáját 8 bit határozza meg, 256 intenzitási szintet biztosítva. Az egyes csatornák intenzitása határozza meg a rajzon lévő képpont színét. Ilyen módon az RGB-fájl 24 bites, a piros, zöld és kék 256 szintjével. Egy negyedik, alfa csatorna hozzáadásával a fájl meghatározza a képpontok mindegyikének átlátszóságát vagy átlátszatlanságát. A 0 alfa érték átlátszó, a 255 alfa érték átlátszatlan, a köztes értékek pedig félig átlátszóak. Az RGBA fájl (piros, zöld, kék, alfa) 32 bites, és az alfa 8 további bitje az átlátszóság 256 szintjét teremti meg. A renderelt kép alfa kimenettel való ellátásához a képet alfakompatbilis formátumban kell menteni, mint például a PNG, a TIFF vagy a Targa.
Alkalmazásmenü
Az alkalmazásablak bal felső sarkában található alkalmazásmenü gombra való kattintáskor megjelenő Windows-alapú menü. Az alkalmazásmenü a fájlok létrehozására, mentésére és közzétételére szolgáló, általános eszközöket tartalmazza.
alkészlet
Lapkészletben található lapok elnevezett gyűjteménye, amely gyakran szakág vagy munkafázis szerint van rendezve. Lásd még: nézetkategória.
álnév
A parancsoknak a parancspromptban megadott rövid neve. Például a CP a MÁSOLÁS álneve, a Z pedig a ZOOM parancsé. Az álneveket egy termékspecifikus .pgp fájlban, például az acad.pgp vagy az aclt.pgp fájlban lehet meghatározni.
alobjektum
Összetett objektum egy alkotóeleme.
általános felület
Olyan 3D felületobjektum, amelynek nincsenek vezérlő csomópontjai, nincs előzménye és nincsenek analitikus adatai. Az általános felületek nem lehetnek asszociatívak, és asszociatív analitikus felületek elkülönítésekor, illetve a BREP parancs használatakor jönnek létre. Lásd még: procedurális felület és NURBS felület.
általános tulajdonságok
A kijelölt objektumok közös tulajdonságai. Ezek közé tartoznak a következők: szín, fólia, vonaltípus, vonaltípuslépték, nyomtatási stílus, vonalvastagság, átlátszóság, hiperhivatkozás és vastagság.
alulkényszerezett geometria
A parametrikus rajzokban a megoldatlan szabadságfokkal rendelkező objektumok alulkényszerezettek.
árnyékleképezések
Egy bitkép, amelyet a renderelő generál a jelenet előrenderelése közben. Az árnyékleképezések nem jelenítik meg az átlátszó vagy áttetsző objektumok által vetett színeket. A sugárkövetéses árnyékokkal szemben az árnyékleképezések lágyabb élekkel rendelkeznek, kisebb számítási időt igényelnek, ugyanakkor kevésbé pontosak.
asszociatív felület
Az asszociatív felületek automatikusan változtatják helyüket és alakjukat, amikor módosulnak a hozzájuk csatolt geometriai objektumok. (SURFACEASSOCIATIVITY rendszerváltozó)
asszociatív méret
Olyan méret, amelynek a mérete és értéke automatikusan módosul a hozzárendelt alakzat módosulásakor. (DIMASSOC rendszerváltozó) Lásd még: nem asszociatív méret és szétvetett méret.
asszociatív sraffozás
Zárt területek olyan sraffozása, mely határoló objektumaihoz igazodik, így a határoló objektumok megváltoztatása automatikusan megváltoztatja a sraffozást. (HSRAFFOZ)
áteresztési arány
Egy átlátszó anyag által a jelenetbe kibocsátott energiát növeli vagy csökkenti.
áthidaló felület
Simított, zárt felület, például henger. Mivel rendelkezik egy, az objektumot érintő csúcsponttal, a felület alakjának megváltoztatásakor törések keletkezhetnek. Lásd még: periodikus felület.
áthidaló görbe
Simított, zárt görbe, például kör. Mivel van egy, az objektumot érintő csúcspontja, a görbe alakjának megváltoztatásakor törések keletkezhetnek. Lásd még: periodikus görbe.
átlátszóság
Ez az érték határozza meg, hogy mennyi fény halad át egy objektumon.
átlátszóság leképezése
Átlátszó és átlátszatlan területek vetítése objektumokra, melynek eredménye egy olyan tömör hatású felület, melyben lyukak és hézagok vannak.
áttetszőség
A fény terjedése egy objektumon keresztül.
attribútumcímke
Az attribútumnak adott azonosítási név, amely az attribútumadatok rajzból való kiemelése során használatos. Lásd még: attribútumdefiníció, attribútumprompt és attribútumérték.
attribútumdefiníció
Objektum, mely egy blokkdefiníció részeként alfanumerikus adatokat tárol. Az attribútumértékek lehetnek előre definiáltak, illetve megadhatók a blokk beillesztésekor is. Az attribútumadatok kinyerhetők a rajzokból, majd egy szövegfájlba menthetők. (ATTDEF)
attribútumérték
Attribútumban tárolt szöveges vagy numerikus információ. Lásd még: attribútumdefiníció, attribútumprompt és attribútumcímke.
attribútum-kiemelési fájl
Szövegfájl, amelybe az attribútumokból kinyert adatok kerülnek. A tartalmat és a formátumot az attribútumkiemelési sablonfájl határozza meg. Lásd még: attribútumkiemelési sablonfájl.
attribútumkiemelési sablonfájl
Szövegfájl, amely az attribútumkiemelési fájlba kerülő attribútumadatokat és azok formátumát határozza meg. Lásd még: attribútumkiemelési fájl.
attribútumprompt
Az a szöveges prompt, amely olyan attribútumokat tartalmazó blokkok beillesztésekor jelenik meg, amelyeknél érték megadására van szükség. Lásd még: attribútumdefiníció, attribútumcímke és attribútumérték.
AutoCAD Színkatalógus
Lásd: ACB.
bázisnézet
Közvetlenül egy 3D modellből vetített rajznézet.
bázispont
1. Szerkesztő fogók esetén az a fogó, amely a mutatóeszközzel történő kiválasztást követően színes négyzetté változik a következő szerkesztési művelet fókuszának meghatározása érdekében. 2. Objektumok másolása, mozgatása és elforgatása során relatív távolság és szög meghatározásához használt pont. 3. Az aktuális rajz beillesztési pontja. (BPONT) 4. Blokkdefiníció beillesztési pontja. (BLOKK)
bázisvonal
Az a képzeletbeli vonal, amelyen a szöveg karakterei elhelyezkednek. Egyes karaktereknek lehet olyan száruk, amely ezen vonal alá nyúlik. Lásd még: bázisvonalas méretezés.
bázisvonalas méretezés
Több méret mérése ugyanahhoz a bázishoz viszonyítva. Más néven párhuzamos méretezés. Lásd még: bázisvonal.
beágyazás (OLE)
Egy beágyazott objektum a forrásdokumentumból származó információ másolata, amely a céldokumentumban kerül elhelyezésre, és nincs a forrásdokumentumhoz csatolva. Lásd még: csatolás.
beépülő modulok
Lásd: Bővítmények.
bemeneti tulajdonság
Dinamikus blokkdefinícióban olyan (nem keresési, illesztési vagy bázispont) paraméter, mely hozzáadható a keresési táblázat egy oszlopához. Amikor egy dinamikus blokkreferencia paraméterértékei egyeznek a beviteli tulajdonságértékek egy sorával, a táblázat megfelelő sorának keresési tulajdonságértékeit a program hozzárendeli a blokkreferenciához. (BKERESÉSITÁBLÁZAT)
betűtípus
Karakterkészlet, amely betűket, számokat, jeleket és szimbólumokat tartalmaz. A betűtípuson belüli karakterek aránya és megjelenése jellegzetes.
Bezier-görbe
Polinomiális görbe, melyet közelítő pontok halmaza határoz meg, és amely a figyelembe vett pontok számánál eggyel alacsonyabb rendű egyenlettel írható le. A Bezier-görbe a B-spline görbék egyik speciális esete. Lásd még: B-spline görbe.
billentyűparancsok
Billentyűk és billentyűkombinációk, amelyek parancsokat indítanak el. Windows rendszer esetén például a Ctrl+S paranccsal a fájlok menthetők. A funkcióbillentyűk (F1, F2 és így tovább) szintén parancsbillentyűk. Mac esetén a Command-S billentyűkombináció menti a fájlt. A funkcióbillentyűk (Fn-F1, Fn-F2 és így tovább) szintén parancsbillentyűk.
bitkép
Képek digitális megjelenítése, melyben az egyes képpontok tulajdonságait a hozzájuk rendelt bitek határozzák meg. Színes képek esetén a képpont vörös, zöld és kék összetevőjét különböző érték határozza meg.
bitkód
Egy bináris értéknek vagy több érték összegének az egész alakú ábrázolása. A bitkód gyakran rendszerváltozókkal, például az OSMODE-dal és a DIMZIN-nel áll kapcsolatban, de az objektumok, például a fóliák és nézetablakok aktuális állapotának kifejezésére is használatos. Például a 3 megadása OSMODE rendszerváltozóként a Végpont (1) és a Felezőpont (2) futó tárgyrasztert adja meg.
blokk
Általános kifejezés azokra az AutoCAD objektumokra, amelyek csoportosításával egy új objektum jön létre. Gyakran használatos mind a blokkdefiníció, mind a blokkreferencia kifejezés helyettesítésére. (BLOKK) Lásd még: blokkdefiníció és blokkreferencia.
BLOKK
Különleges objektumtulajdonság, amely meghatározza, hogy az objektum örökölje az azt tartalmazó blokk színét vagy vonaltípusát. Lásd még: FÓLIA.
blokkdefiníció
A rajz blokkdefiníciójában tárolt objektum, amely rajzi objektumok egy csoportját, egy nevet és egy bázispontot tartalmaz. Lásd még: blokk és blokkreferencia.
blokkdefiníciós táblázat
A rajzfájl nem grafikus adatai, amelyek a blokkdefiníciókat tárolják. Néha a blokk szimbólumtáblázatnak vagy blokktáblázatnak nevezik. Lásd még: elnevezett objektum.
blokk-kényszerparaméter
Olyan méretkényszer, amelyhez blokkszerzői információ is tartozik. Lásd még: dinamikus kényszer és feliratozási kényszer.
blokkművelet
Megadja, hogy a dinamikus blokkreferencia geometriája hogyan mozog vagy változik a rajzban található blokkreferencia felhasználói tulajdonságainak megváltoztatásakor. A dinamikus blokkdefiníció általában legalább egy műveletet tartalmaz, mely egy paraméterhez társított. (BMŰVELET)
blokkpéldány
Lásd: blokkreferencia.
blokkreferencia
Összetett objektum, amely a rajzba beilleszthető, és megjeleníti a blokkdefinícióban tárolt adatokat. Más néven példány. (BEILL) Lásd még: blokk és blokkdefiníció.
blokk szerzői eszközök
Műveletek, paraméterek és paraméterkészletek a Blokk szerzői paletták ablakban. Dinamikus blokkok létrehozására használhatók a Blokkszerkesztőben.
blokkszerzői objektum
Olyan méretkényszer, paraméter vagy művelet, amely intelligenssé teszi a blokkdefiníciót.
blokk szerzői paletták
Olyan eszközpaletták, melyeket a Blokkszerkesztőben használhat a műveletek és paraméterek hozzáadására a dinamikus blokkok készítésekor.
blokk tulajdonságtáblája
Táblázat, amelynek segítségével a felhasználó a blokkdefiníció egy tulajdonsághalmazának különféle értékeket adhat. A jövőben ez helyettesíti majd a keresési tulajdonságokat.
bővített eszköztipp
A Windows alatt futó AutoCAD-alapú termékekben további információkat jelenít meg az eszköztippben, ha a mutatót egy bizonyos ideig egy eszköz fölé helyezi.
bővítmények
Olyan tartalmakkal rendelkező elemtárak, amelyek kiterjesztik a termék funkcionalitását. A bővítményeket külső fejlesztők hozták létre, és ingyenesen vagy alacsony költségért érhetők el az Autodesk Exchange weboldal App lapjáról.
B-spline görbe
Közelítő pontok (kontrollpontok) meghatározott halmazát közelítő polinomiális görbe. (SPLINE) Lásd még: Bezier-görbe.
burkolatminta
Burkolat hatását keltő minta (például egy szövetmintázat alapeleme) rávetítése egy objektumra (például egy székre).
cella
Egy táblázat legkisebb kijelölhető része.
cellahatár
A cellát határoló négy rácsvonal. Egy szomszédos cellakijelölést cellahatárral lehet körbevenni.
cellastílus
Táblázatcellák adott formázását tartalmazó stílus.
ciklikus kiválasztás Ctrl billentyűvel
A különféle viselkedésmódok közötti ciklikus váltás módja geometria paranccsal vagy fogókkal történő szerkesztése közben. A Ctrl billentyű lenyomása és felengedése után a következő viselkedésmód válik aktuálissá. Kényszerezett geometria esetén a Ctrl billentyűvel történő ciklikus kiválasztás a kényszerek érvényesítése és ideiglenes kikapcsolásuk között vált.
címkeblokk
Nézetek és részletrajzok jelölésére használt blokk. A címkék adatokat tartalmaznak, például címet, nézetszámot és léptéket, melyek a hivatkozott nézettel vannak összefüggésben. Lásd még: megjegyzésblokk.
CMYK
Cyan (világoskék), magenta (bíbor), yellow (sárga) és key (kulcs) szín. Színrendszer, mely a világoskék, bíbor, sárga és a kulcsszín (általában fekete) százalékos mennyiségével határozza meg a kívánt színt.
Coons folt
3D felülethálókban a hatodfokú felület (M és N irányban is görbeillesztett), amely négy él közötti interpolált felületet hoz létre.
CTB fájl
Színfüggő nyomtatásistílus-táblázat fájlok esetében. Nyomtatási stílusokat és azok jellemzőit tartalmazza, amelyeket a színhozzárendeléseik határoznak meg.
csatolás (OLE)
Hivatkozás egy másik fájl adataira objektumcsatolás és -beágyazás (OLE) használatával. Csatolt adatok használatakor a program minden céldokumentumban automatikusan frissíti az adatokat, ha megváltoznak a forrásdokumentumban. Lásd még: beágyazás.
csavarvonal
Nyitott 2D vagy 3D spirál. (CSAVARVONAL)
csillogó tükröződés
Az a jelenség, mikor a fény beesési és visszaverődési szöge megegyezik.
csomópont
Egy tárgyrasztertípus, amely a pontobjektumok, méretdefiniáló pontok és a szövegek kezdőpontjainak keresésére szolgál.
csomópont-parametrizálás
Ez a beállítás az illesztési pontokon áthaladó spline-görbék alakját befolyásolja, ami egyike azon számítási módszereknek, amelyek meghatározzák, hogyan történjen egy spline-görbe egymást követő illesztési pontjai között az összetevőgörbék simítása. (SPLKNOTS rendszerváltozó).
csúcspont
Élek vagy vonalláncszakaszok végpontja.
definiálópont
Egy csomópont, amely egy méretsegédvonal végén található, és megfelel egy, a méretezett objektumon található helynek. A definiálópontokat (más néven defpoints) a fenntartott, nem nyomtatható Defpoints fólián tárolja a rendszer.
definíciós (szimbólum) tábla
A rajzfájl nem grafikus adatokat tartalmazó területe, amely a blokkok, méretstílusok, fóliák és egyéb elnevezett objektumok definícióit tárolja. Lásd még: elnevezett objektum.
DGN-alávetítés
Lásd: alávetítés.
DIESEL
Direct Interpretively Evaluated String Expression Language (közvetlenül kiértékelt karakterlánc kifejezésnyelv). Az AutoCAD állapotsor MODEMACRO rendszerváltozó segítségével történő megváltoztatására és a menüelemek testreszabására szolgáló makrónyelv. A DIESEL csak a Windows alatt futó AutoCAD-alapú termékek esetében érhető el.
diffúz szín
Az a szín, amelyet az objektum visszaver, ha közvetlen napfény vagy mesterséges fény világítja meg, amitől könnyen láthatóvá válik.
digitális aláírás
Egy titkosított digitális aláírás hozzáadása a fájlhoz a digitális üzenetek, dokumentumok és programok hitelességének és érintetlenségének biztosítására.
dinamikus kényszer
Olyan méretkényszer, amely automatikusan módosítja a méretét, és megjeleníthető vagy elrejthető. Lásd még: feliratozási kényszer.
dinamikus méret
Ideiglenes méret, amely akkor jelenik meg az objektumokon, ideértve a dinamikus blokkreferenciákat is, amikor azokat fogókkal szerkeszti.
diterelés (összemosás)
Színes pontok kombinálásával olyan hatás keltése, mintha a rendelkezésre álló színeknél több színből épülne fel a kép.
drótvázmodell
3D objektum megjelenítése a határvonalakat érzékeltető vonalak és ívek alkalmazásával.
DSD
Drawing set descriptions (rajzkészlet-leírások). A Közzététel párbeszédpanel segítségével kigyűjtött rajzkészletek leírásának mentésére szolgáló fájlformátum.
DST
Sheet set data (lapkészletadatok). A lapkészleteket definiáló információkat és kapcsolatokat tároló XML fájlformátum.
DWF
A DWF az Autodesk által kifejlesztett nyílt, nyilvános és biztonságos fájlformátum, amely lehetővé a teszi tervadatok összefésülését, közzétételét és megosztását másokkal.
DWF-alávetítés
Lásd: alávetítés.
DWFx
A DWF fájlformátumnak a Microsoft XML alapú papírspecifikációján (XML Paper Specification – XPS) alapuló változata. A DWFx lehetővé teszi a DWF-fájlok megtekintését a Microsoft XPS Viewer alkalmazással. Általában DWF-ként hivatkozunk rá.
DWG
Az AutoCAD-alapú vektoros grafikák tárolásának szabványos formátuma. Lásd még: DWF és DXF.
DXF
Drawing Interchange Format (rajzcsere formátum). A rajzfájlok ASCII vagy bináris fájlformátuma, amely a rajzok más alkalmazásokba történő exportálására vagy rajzok más alkalmazásokból történő importálására szolgál. Lásd még: DWF és DWG.
égbolt
A rajzterület háttérszíne, amikor a perspektivikus vetítés be van kapcsolva. Az égbolt színátmenettel jelenik meg az égbolthorizont (a horizonthoz legközelebbi rész) és az égbolt zenitje (a horizonttal szemközti pont) között. Lásd még: talajsík.
egybeeső fogó
Több objektum között megosztott fogó.
egyesítés
Táblázatokban olyan kijelölt szomszédos cellák csoportja, amelyeket egyetlen cellává egyesített a program.
egyszerű kerekek
Az Objektummegtekintő kerékre és a Bemutató-összeállító kerékre mutató hivatkozás.
él
Lap határvonala.
élek durva megjelenítése
Átlós vagy görbe élek, képrészek vagy képpontok darabos vagy lépcsőzetes megjelenítése. Lásd még: élsimítás.
elektronikus rajzkészlet
Nyomtatott rajzok sorozatának digitális megfelelője. Elektronikus rajzkészletet a rajzok többlapos DWF-fájlban történő közzétételével hozhat létre.
élesítés
Éles gerinc, amely egy hálólap alobjektum egy vagy több élét határozza meg. (HÁLÓÉL)
élmódosítók
Az olyan hatások, mint a túlnyúlás és a vibrálás, amelyek azt szabályozzák, hogyan jelenjenek meg az élek az árnyékolt modellen.
elnevezett nézet
Egy mentett nézet, amely később visszaállítható. (NÉZET)
elnevezett objektum
A rajzokban tárolt nem grafikus információt, például stílusokat és definíciókat ír le. Elnevezett objektumok például a vonaltípusok, fóliák, méretstílusok, szövegstílusok, blokkdefiníciók, elrendezések, nézetek és nézetablak-beállítások. Az elnevezett objektumok szimbólumtáblákban kerülnek tárolásra.
elnevezett objektumok, függő
Lásd: függő elnevezett objektumok (xrefekben).
elnevezett útvonal
Kamerához vagy célhoz kapcsolt, mentett mozgatási útvonal objektum.
előválaszt
Objektumok kijelölése egy parancs kiadása, illetve egy műveletmakró indítása előtt.
előválasztás
Olyan objektumok kiválasztási halmaza, amelyek műveletmakró vagy parancs végrehajtása előtt lettek kijelölve. Lásd még: előválasztási készlet.
előválasztás engedélyezése
Az objektum felhasználása annak kiválasztása után történik ahelyett, hogy az objektum egy parancs beírása után kerülne kiválasztásra.
előválasztási halmaz
Olyan objektumok kiválasztási halmaza, amelyek műveletmakró végrehajtása előtt lettek definiálva.
elrendezés
Elrendezési nézetablakok létrehozására és nyomtatási címpecsétek elhelyezésére szolgáló 2D környezet. Minden rajz több elrendezést tartalmazhat.
elrendezési nézetablakok
Nézeteket megjelenítő objektumok, melyek a papírtérben kerülnek létrehozásra. (NABL) Lásd még: papírtér.
élsimítás
Az élek durva megjelenítésének hatását csökkentő eljárás, amely a vonalat vagy határt az elsődleges képpontok melletti területek árnyalásával jeleníti meg. Lásd még: élek durva megjelenítése.
elsődleges táblázatrész
Egy megtört táblázat azon része, amely a kezdő sorkészletet tartalmazza, az első megtörési pontig.
eltolás
A rajzok nézetének áthelyezése a nagyítás megváltoztatása nélkül. (TOL) Lásd még: zoom.
elülső lapok
3D lapok kifelé néző oldalai.
érdesség
Azt szimulálja, hogy egy felületre (lapra) beeső fény miként verődik vissza a felhasználó felé. Az érdesség magas értéke a matt, érdes felületekre jellemző (pl. csiszolópapír, szőnyeg). Az érdesség alacsony értéke a sima, csillogó anyagokat jelöli (például fémfelületek, bizonyos műanyagok).
értékcsomópont
A műveletcsomópont különleges típusa, amely felhasználói adatbeviteli kérések kezelésére szolgál, és a műveletmakró rögzítésekor felvett értéket tartalmazza.
értékkészlet
Egy dinamikus blokkdefinícióban a hossz, poláris, XY vagy elforgatás paraméterekhez megadott tartomány vagy lista.
eszköztár
A felhasználói felület parancsikonokat tartalmazó része a Windows operációs rendszer alatt futó AutoCAD-alapú termékek esetén.
eszköztipp
Kisméretű dobozban megjelenő szöveg, amely objektumot vagy a felhasználói felület elemét azonosítja vagy ismerteti, amikor a mutatót föléje helyezik.
fagyasztás
Egy beállítás, melynek hatására a kiválasztott fóliákon található objektumok nem jelennek meg a rajzban. A fagyasztott fóliákon található objektumokat a program nem jeleníti meg, nem generálja újra, és nem nyomtatja ki. A fóliák lefagyasztása lerövidíti az újragenerálási időt. (FÓLIA) Lásd még: olvasztás.
fájl lap
Egy nyitott rajznak megfelelő lap a rajzablak tetején.
felfelé irány
A Fel irányt megadó vektor. Alapértelmezés szerint a pozitív Z tengely (0,0,+1). A felfelé irány és az északi irány mindig merőleges egymásra.
felfűzés
Egy több szakaszból álló kiválasztási vonal, azon objektumok kiválasztására, amelyeken áthalad. (KIJELÖL)
felhasználói fogók
A dinamikus blokkreferenciákban a geometria és a felhasználói tulajdonságok módosítására használható.
felhasználói koordináta-rendszer (FKR)
Olyan mozgatható koordináta-rendszer, amely meghatározza az XY-síkot (munkasík) és a Z tengely irányát a rajzoláshoz és modellezéshez. Az FKR origója, valamint X, Y és Z tengelye igény szerint beállítható. Lásd még: világ koordináta-rendszer (VKR).
felhasználói objektum
Olyan objektumtípus, mely egy ObjectARX alkalmazással készült, és az általános objektumokhoz képest speciális lehetőségekkel rendelkezik. A felhasználói objektumokhoz tartoznak a parametrikus testek (AutoCAD Mechanical Desktop), az intelligensen interaktív ajtószimbólumok (AutoCAD Architecture), a sokszög objektumok (AutoCAD Map 3D) és az asszociatív méret objektumok (AutoCAD és AutoCAD LT). Lásd még: proxy objektum és objektumengedélyező.
felhasználói paraméter
Olyan elnevezett, felhasználó által megadott változó (valós szám vagy kifejezés), amely kifejezésekben használható a méretkényszerekhez és egyéb felhasználói paraméterekhez.
felhőszámítás
Az interneten megosztott kiszolgálókon történő szoftvervégrehajtásra és adattárolásra utal.
feliratozási
Egy objektumtulajdonság, amely a rajzok feliratozására használható objektumokhoz van rendelve. Ez a tulajdonság automatikussá teszi a feliratok léptékezését az elrendezési nézetablakokban és a modelltérben. A feliratozási objektumok definiálása adott papírmagasságnál történik.
feliratozási kényszer
A méretkényszerek egy típusa, amely a geometria méretének vezérlésén túl méretobjektumként is szolgál. Lásd még: dinamikus kényszer.
feliratozáslépték
Olyan beállítás, amelyet a modelltérrel, az elrendezési nézetablakokkal és a modell nézeteivel együtt ment a rendszer. Amikor feliratozási objektumokat hoz létre, azok léptékezése a feliratozáslépték aktuális beállításán alapul, és automatikusan a megfelelő méretben jelennek meg a nézetben.
felosztott lap
Adott vektor mentén felosztott hálólap.
felület
A felületek végtelenül vékony héjszerű 3D objektumok. Háromféle felület van: analitikus, általános és NURBS.
felület asszociativitása
Lásd: asszociatív felületek.
felületi normális
Az objektum felületére merőleges pozitív irány.
felület jelzésének mutatója
Egy, a felületi mintázat szimbólumokhoz hozzáadott további mutató (nyílfej, mutató és referenciavonal). A felület jelzésének mutatója (SIL) arra használható, hogy a komponensek élei helyett felületekre vagy lapokra lehessen mutatni.
felülettérkép
Bitkép, amelynek fényerő értékei a renderelés során magassági értékké konvertálódnak, ezáltal domborzati hatást keltve.
fényáram
Az adott szilárdtest egységnyi térszögéből érkező felfogott fényteljesítmény. Egy lámpa teljes fényárama: az összes irányban együttesen kibocsátott fényteljesítmény.
fény jele
Pontfény vagy reflektor grafikus megjelenítése.
fénysűrűség
Az adott felületről visszaverődő fény értéke. Azt fejezi ki, hogy mennyire világosnak, illetve sötétnek látjuk az adott felületet.
fénytörés
A fény miként törik meg egy objektumon keresztül
finomítás
A háló objektum lapjai számának megnégyszerezése, amikor nullázza a simítottság alapszintjét. Adott hálólapokat az objektum simítottsági szintjének lenullázása nélkül is lehet finomítani. (HÁLÓFINOMÍT)
FKR
Lásd: felhasználói koordináta-rendszer (FKR).
FKR-definíció
Egy elnevezett és mentett FKR helye és tájolása. Mindegyik FKR-definíció rendelkezhet saját origóval, illetve X, Y, és Z tengellyel. Tetszőleges számú FKR-definíció hozható létre és menthető.
FKR ikon
Ikon, mely az FKR tengelyeinek tájolását jelzi. (FKRIKON)
fogóeszköz
3D nézetben használható ikon, amely objektumok kiválasztási halmaza mozgatásának vagy elforgatásának egy tengelyhez vagy síkhoz való könnyű kényszerítését teszi lehetővé. (3DMOZGAT, 3DFORGAT)
fogók
A kiválasztott objektumokon megjelenő kis négyzetek és háromszögek. Egy fogó kiválasztását követően az objektumok nem parancsok beírásával, hanem a bal vagy a jobb gombbal történő kattintással módosíthatók.
fogómenü elemei
Lásd: többfunkciós fogó menüjének elemei.
fogómódok
A következő szerkesztési beállítások érhetők el a kiválasztott objektumokon kijelölt fogókból: nyújtás, áthelyezés, elforgatás, léptékezés és tükrözés.
fok
Egy görbe vagy felület azon matematikai tulajdonsága, amely a használt polinomális egyenletet jelöli. Az 1 fok például a lineáris, a 2 fok a másodfokú, a 3 fok pedig a harmadfokú egyenletnek felel meg.
fókusztávolság
A kamera objektívjének nagyítási tulajdonságait definiálja. Minél nagyobb a fókusztávolság, annál keskenyebb a látómező.
fólia
Adatok logikus csoportosításának eszköze, hasonlít a rajzokra helyezett átlátszó pauszlapokhoz. A fóliákat megtekintheti külön-külön, vagy egymásra helyezve is. (FÓLIA)
FÓLIA
Különleges objektumtulajdonság, amely meghatározza, hogy az objektum örökölje a fóliájához rendelt színt vagy vonaltípust. Lásd még: BLOKK.
fóliaindex
Az egyes fóliák objektumait tartalmazó lista. Egy rajz részleges megnyitásakor a program a fóliaindexet használja fel arra, hogy meghatározza, a rajz mely részeit olvassa be. A fóliaindex mentése a külső referenciák használatakor is növeli a teljesítményt. Az INDEXCTL rendszerváltozó vezérli a fólia- és a térindexek mentését.
fóliarendezési megfeleltetések
Egy fóliakészlet hozzárendelései egy másik fóliakészlethez, mely szabványokat határoz meg. A szabványok alatt a fóliák nevei és tulajdonságaik értendők. Más néven fólia-hozzárendelések.
folyamatos vontatás
A mutató folyamatos vontatást lehetővé tevő viselkedése, amelynek során az ablak szélén túlhaladva a rajzterület ellentétes oldalára ugrik.
folytonosság
Annak mértéke, hogy csatlakozásuknál két görbe vagy felület milyen simán egyesül. A folytonosság mértéke a G0 (hely), G1 (érintő) és G2 (görbület) értékekkel határozható meg.
  • G0 (hely) – A görbék, illetve felületek ugyanott csatlakoznak, ahol érintkeznek (csak a hely azonos). Az érintők és a görbület azonban nem egyezik meg.
  • G1 (érintő) – A felületeknél megegyezik a hely és az érintő is. Ez a felületek közötti G1 (hely és érintő) folytonosságot jelent.
  • G2 (görbület) – A felületeknél megegyezik a hely, az érintő és a görbület is. Ez a felületek közötti G2 (hely, érintő és görbület) folytonosságot jelent.
fordított keresés (dinamikus blokkok)
Keresés fogó hozzáadása a dinamikus blokkreferenciához. Amikor rákattint erre a fogóra, a keresési tulajdonsághoz (a táblázat oszlopához) tartozó keresési értékek legördülő listája jelenik meg. Amikor kiválaszt egy értéket a listából a megfelelő beviteli tulajdonságértékeket a program hozzárendeli a blokkreferenciához. Ez a blokk definiálásától függően általában a blokkreferencia geometriájának megváltozását eredményezi. (BKERESÉSITÁBLÁZAT)
forgatónyíl
A ViewCube eszköz fölött található ívelt nyilak, amelyek segítségével az aktuális nézet elforgatható 90 fokkal az óramutató járásával megegyező vagy ellentétes irányban.
fotometrikus fények
A fotometrikus fények fizikailag helyes fények. A fizikailag helyes fények a távolság négyzetével gyengülnek. A fotometria a látható fény mérése az érzékelt fényesség tekintetében.
fotontérkép
A renderelő által a globális megvilágítás közvetett megvilágítási hatásainak létrehozásához használt technika. Amikor a program kiszámítja a közvetett megvilágítást, a renderelő nyomon követi a fény által kibocsátott fotonokat. A fotont a program a modellben követi, amely közben visszaverődik vagy közvetítődik az objektumoknak köszönhetően mindaddig, amíg diffúz területet ér. Ha felületre vetül, a fotont a program a fotontérképben tárolja.
fotorealisztikus renderelés
Renderelés, mely egy fotóminőségű képet hoz létre.
föld alatti
A felhasználói koordináta-rendszer XY-síkja, amikor a perspektivikus vetítés be van kapcsolva, és a nézőpont a talajszint alatt van. A talajszint alatti sík a földhorizont (a horizonthoz legközelebbi rész) és a földazimut (a horizonttal ellentétes pont) közötti színátmenettel jelenik meg. Lásd még: talajsík és égbolt.
földrajzi jelölés
Olyan feliratozás a földrajzi elhelyezkedés szolgáltatásban, amely a modelltér egy ismert földrajzi szélességű és hosszúságú helyét jelöli. A földrajzi jelölés a rajzfájl földrajzi elhelyezkedésre vonatkozó adatainak referenciapontjaként szolgál.
földrajzi jelölő
Lásd: földrajzi jelölés.
földrajzi koordináta-rendszer
A földrajzi elhelyezkedés szolgáltatásban a földrajzi koordináta-rendszer egy olyan referenciarendszer, amely egy háromdimenziós gömbfelszín segítségével határozza meg a Földön lévő különböző földrajzi helyeket.
földrajzi szint
Földrajzi jelöléshez megadott felfelé irányban mért relatív magasság.
fő testreszabási fájl
Windows: A CUIx-fájl, amely a felhasználói felület legtöbb elemét definiálja, többek között a szabványos menüket, eszköztárakat, gyorsbillentyűket. Az acad.cuix vagy az acadlt.cuix fájl (az alapértelmezett fő CUI-fájl) automatikusan betöltődik a termék elindításakor.
futó tárgyraszter
Tárgyraszter mód beállítása úgy, hogy az a további kiválasztásokra is érvényes lesz. (TRASZTER) Lásd még: Tárgyraszter mód és tárgyraszter-felülírás.
futtatás előtti rajzkörnyezet
Műveletmakró lejátszása előtti rajzállapot.
függő elnevezett objektumok (xrefekben)
Elnevezett objektumok, amelyeket egy külső hivatkozás hozott a rajzba. Lásd még: elnevezett objektum és szimbólumtábla.
függőségek kiemelése
A dinamikus blokkdefiníciókban a társított objektumok megjelenítése egy paraméter, fogó vagy művelet kijelölése esetén.
függő szimbólumok
Lásd: függő elnevezett objektumok (xrefekben).
G0, G1, G2 folytonosság
Lásd: folytonosság.
geometria
Minden grafikus objektum, például a vonalak, körök, ívek, vonalláncok és méretek. Lásd még: elnevezett objektum.
geometriai kényszer
Szabályok, amelyek objektumok vagy objektumok pontjainak geometriai viszonyát adják meg, és amelyek az objektumok alak-, méret- és helyváltozását szabályozzák. Példák a következők: egybeeső, egy vonalra eső, koncentrikus, egyenlő, rögzített, vízszintes, párhuzamos, merőleges, érintő és függőleges kényszerek.
globális fényhatás
Közvetett megvilágítási technika, amely megenged bizonyos effektusokat, például a színösszefolyást. Amint fény ér egy színes objektumot a modellben, fotonok pattannak vissza a szomszédos objektumokra, és átszínezik azokat az eredeti objektum színével.
gombmenü
A többgombos mutatóeszközökhöz használható menü. A mutatóeszköz minden egyes gombja (a kijelölő gomb kivételével) definiálható a testre szabási fájlban, amely az acad.cuixacadlt.cuix fájl az AutoCAD program, és az aclt.cui fájl az AutoCAD LT program esetében.
Gooch-árnyalás
Az árnyalás azon típusa, amely a hideg színekről a meleg színekre való átmenetet használja a sötét-világos átmenet helyett.
grafikus terület
Lásd: rajzterület.
gumivonal
Olyan vonal, amely a mutató mozgatásával együtt megnyúlik a rajzterületen. A gumivonal egyik végpontja általában a rajz egyik pontjához csatlakozik, a másik végpontja pedig a mozgó mutatóhoz.
gyengülés
A fényerősség csökkenése a távolság növekedése miatt.
Gyorsnézet
Eszköz az előzetes megtekintéshez, valamint a megnyitott rajzok és egy rajz elrendezései közötti váltáshoz.
gyorsnézeti kép
Egy rajz, elrendezés vagy modelltér Gyorsnézet segítségével megjelenített miniatűr képe.
háló
A grafikus képernyő egy területe, melyet egyenletesen elosztott pontok vagy vonalak borítanak, elősegítve a rajzolást. A rácsosztás módosítható. A hálót a program nem nyomtatja ki. (HÁLÓ) Lásd még: hálóhatárok.
háló
Vonalazott vagy részekre felosztott objektumtípus, amelyet lapok, élek és csúcspontok határoznak meg. Lehetőség van a hálók simítására azok kerekdedebb megjelenése érdekében, illetve a hálók élesítése is lehetséges, amellyel éles gerincek alakíthatók ki rajtuk.
hálóhatárok
A rajzterület egy, a felhasználó által meghatározott téglalap alakú határvonala, melyet pontok borítanak, ha a háló bekapcsolt állapotban van. Más néven rajzhatárok. (RHATÁR)
határok
Lásd: rajzhatárok.
HDI
Heidi Device Interface (Heidi eszközfelület). Az Autodesk termékek perifériaeszköz-illesztőprogramjainak fejlesztésére szolgáló felület Windows-rendszeren.
helyi menü
A mutatóeszköz jobb gombjával történő kattintáskor a mutató mellett megjelenő menü. A helyi menü és az általa kínált opciók a mutató helyétől és más körülményektől függően jelennek meg, például aszerint, milyen objektum van kijelölve, vagy milyen parancs van folyamatban. A Windows operációs rendszer alatt futó programok esetén a helyi menüket mostantól környezetfüggő menüknek is hívják. Időnként a jobb gombbal elérhető menüknek is nevezik őket.
helyjelölő
A modelltérben a földrajzi elhelyezkedés jelölésére és címkézésére használt feliratozás.
HLS
A színárnyalat, telítettség és fénysűrűség értékeinek megadásával színek meghatározására használható rendszer.
ideiglenes fájlok
Egy programszakasz során készült adatfájlok. A program a munkaszakasz végén törli ezeket a fájlokat. Ha a munkaszakasz nem normálisan ér véget, például áramkimaradás miatt, az ideiglenes fájlok a merevlemezen maradhatnak.
ideiglenes promptelőzmények
Azon parancsok és promptok listája, amelyek egy egysoros, nem dokkolt Parancssori ablakban a Parancssor felett, átlátszóan jelennek meg. Lásd még: részletes parancselőzmények.
i-drop
Módszer, mellyel egy weblapon található rajzfájl áthúzható és beilleszthető egy másik rajzba.
IGES
Initial Graphics Exchange Specification. A CAD/CAM rendszerek közötti információcsere és digitális megjelenítés szabvány szerinti formátuma. Az AutoCAD alapú termékekben az IGES-fájlok importálása és exportálása csak az AutoCAD Mechanical programban áll rendelkezésre.
illeszkedő nézetablakok
Lásd: modellnézetablakok.
illesztési pontok
Olyan pontok helye, amelyek közelében egy B-spline vonalnak a megadott tűréshatáron belül, vagy pontosan az adott pontokon kell áthaladnia. Lásd még: interpolációs pontok és közelítési pontok.
illesztés tűrése
Az a távolság, amely a B-spline definíciójában megadja az illesztési pontoktól megengedhető eltérést.
illesztett görbe
A töréspontok között ívekből álló simított görbe. A görbe áthalad a vonallánc összes töréspontján és a megadott érintő irányokat használja.
illesztett méret
Mérettípus, amely két pont közötti távolságot mér, függetlenül attól, hogy azok milyen szögben láthatók. A méretvonal párhuzamos a méretet meghatározó pontokat összekötő vonallal. (MÉRETILLESZT)
intenzitás

A valóság rögzítése szolgáltatásban az intenzitás a nyers beolvasási fájlban tárolt pontattribútomok egyik típusa, amely minden pont lézerrel való visszaverődése.

A renderelés szolgáltatásban az intenzitás a fény erejét adja meg. A kandelában kifejezett fényerősség; a kandela (jele: cd) a fényerősség (egy fényforrás által adott irányban kibocsátott érzékelhető energia mértéke) SI mértékegysége.

interpolációs pontok
Definiáló pontok, melyeken a B-spline áthalad. Lásd még: közelítési pontok és illesztési pontok.
iránytű
Vizuális segédeszköz, amely az északi, déli, keleti és nyugati irányt mutatja az aktuális modellben.
izometrikus raszterstílus
Rajzolási opció segédeszköz, amely a mutatót a három izometrikus tengelyből kettőhöz igazítja, és hálópontokat jelenít meg, megkönnyítve a 2D izometrikus rajzok készítését.
jelölő
Az Autodesk Design Review segítségével egy DWF-fájlba beillesztett egyetlen megjegyzés vagy Markup-geometria-módosítás.
jelölőkészlet
Egyetlen DWF-fájlon belül található jelölők csoportja.
kamera
Az aktuális szemmagasságot határozza meg a 3D modellben. A kamera rendelkezik egy XYZ helykoordinátával, egy XYZ célkoordinátával és egy látómező- vagy fókusztávolsággal, amely meghatározza a nagyítást vagy a zoomolási tényezőt.
kameracél
A nézett pontot definiálja a nézet középpontjában lévő koordináta megadásával.
kandela
A fényerősség SI mértékegysége (egy fényforrás által adott irányban kibocsátott teljesítmény, jele: cd) Cd/Sr
kényszerek
1. A parametrikus tervezés egy formája. 2. Olyan szabályok, amelyek az objektumok helyét, lejtését, érintkezését, méretét és egymáshoz való viszonyát szabályozzák egy geometriában.
kényszerek feloldása
A kényszerek ideiglenes figyelmen kívül hagyásának lehetősége a geometria szerkesztése közben. A geometria szerkesztésének befejezése után a kényszereket eltávolíthatja, de meg is tarthatja attól függően, hogy az adott kényszer érvényes-e a módosított geometriában.
kényszerezési pont
Objektumon található pont, amelyre vonatkozóan geometriai vagy méretkényszer vezethető be (például végpont vagy beszúrási pont).
kényszertár
Objektumokhoz vagy objektumokon lévő pontokhoz tartozó geometriai kényszereket jelenít meg.
kép
Egyedi, statikus kép az animált sorozatban. Lásd még: mozgás útvonala.
kép
Mentett nézet, amelyet később a neve alapján vagy a ShowMotion segítségével visszaállíthat. A kép a mentett nézet statikus miniatűrjét tartalmazhatja, illetve a kameramozgást, amely animációként lejátszható.
kerék
Utalás a felhasználói felület egyik SteeringWheels elemére a Windows operációs rendszeren futó termékek esetén. Lásd még: SteeringWheels.
kerékcikk
A SteeringWheels felületének egy része, amely egy speciális navigációs vagy tájolási eszköz számára van fenntartva.
kerékfelület
A SteeringWheels területe, amelyen a körcikkek és egyéb gombok rendezhetők el.
keresési címke
A Windows operációs rendszeren futó termékek esetében a felhasználó által megadott kulcsszó parancsok kereséséhez a menütallózóban.
keresési táblázat
Tulajdonságokat definiál és tulajdonságértékeket rendel egy dinamikus blokkhoz. A dinamikus blokkreferencia rajzban történő manipulálásától függően rendeli a blokkhoz a tulajdonságértékeket. (BKERESÉSITÁBLÁZAT)
keresés tulajdonság
A dinamikus blokkdefiníciókban a keresési táblázathoz hozzáadható keresési paraméter. A keresési paraméter címkéje lesz a tulajdonság neve. Amikor egy dinamikus blokkreferencia paraméterértékei egyeznek a beviteli tulajdonságértékek egy sorával, a táblázat megfelelő sorának keresési tulajdonságértékeit a program hozzárendeli a blokkreferenciához. (BKERESÉSITÁBLÁZAT)
keresztmetszetek
Rendszerint olyan görbék vagy vonalak, amelyek egy pásztázott szilárdtest vagy felület profilját (alakját) határozzák meg. A keresztmetszetek lehetnek nyitottak vagy zártak. A pásztázott szilárdtest vagy felület a keresztmetszetek közötti helyen jön létre. (PÁSZTÁZ)
kétoldalas anyag
Az anyag pozitív és negatív normálisára a renderelés során van szükség.
kezdeti környezet
Az új rajzok változóit és beállításait az alapértelmezett rajzsablonfájl tárolja, például az acad.dwt, az acadlt.dwt, az acadiso.dwt vagy az acadltiso.dwt. Lásd még: sablonrajz.
Kezdőmappa
Annak a meghajtónak és mappának az útvonala, ahonnan a termék elindult, amelyet vagy az asztali parancsikon Kezdőmappa attribútuma vagy az a mappa határoz meg, amelyben kétszer rákattintott a fájlra. (STARTINFOLDER rendszerváltozó)
kezdőnézet
A rajzzal együtt mentett nézet, amely a ViewCube eszközzel vezérelhető. Működése hasonlít a rajz első megnyitásakor megjelenő alapértelmezett, kezdeti nézethez.
kezdőpont
A koordinátatengelyek metszéspontja. Például a Descartes-féle koordináta-rendszer kezdőpontja az X, Y és Z tengelyek metszéspontjában, a 0,0,0 pontban található.
kézmozdulat
Egy objektum eltolásához vagy nagyításához hasonló műveleteket végrehajtó előre meghatározott mozdulatok, például pöccintés, csippentés vagy csúsztatás.
kibontható panel
A Windows operációs rendszer alatt futó AutoCAD-alapú termékek esetén a szalagon egy szalagpanellel kapcsolatos terület. További eszközöket és vezérlőelemeket tartalmaz. Lásd még: szalagpanel és szalag.
kibontott panel
A Windows alatt futó AutoCAD-alapú termékekben a szalagon egy szalagpanelhez társított terület. A kibontott panel további eszközöket és vezérlőelemeket tartalmaz. Lásd még: szalagpanel és szalag.
kiegészítő vetített nézet vagy segédnézet
A modelldokumentációs szolgáltatásban a kiegészítő vetített nézetek jelenítik meg a vetítés bármely fő síkjával párhuzamos síkokon nem található szolgáltatások igazi alakját és kapcsolatát.
kihúzás
3D szilárdtestek létrehozási módszere, melynek során a szilárdtest egy területet bezáró objektum egyenes útvonal mentén történő végigvezetésével keletkezik. (KIHÚZ)
kijelölés érzékenysége
A forgáspont meghatározásának lehetősége a modell tájolásának megváltoztatásához az aktuális kijelölés alapján.
kijelölési csomópont
Műveletfa csomópontjának különleges típusa, amely a kijelölési műveletek kezelésére szolgál.
kijelölő gomb
A mutatóeszköz egy gombja, mely objektumok kiválasztására és a képernyőn pontok kijelölésére használható. Például egy kétgombos egéren az alapértelmezés szerint ez a bal oldali gomb.
kimeneti tulajdonság
Keresési tulajdonság, amelynek értékét bemeneti tulajdonságok (egyéb paramétertulajdoságok) határozzák meg keresési táblázat segítségével.
kiosztás
1. Kiválasztott objektumok négyszögletesen vagy körkörösen elhelyezett másolatai. (KIOSZTÁS) 2. Adatelemek csoportja, melyek mindegyikét egy kulcs vagy index azonosít, úgy rendezve, hogy egy számítógép a csoportot megvizsgálva a kulcs segítségével adatot képes abból nyerni.
kitakarás objektum
Olyan szögletes terület, mely elrejti a mögötte található objektumokat az aktuális háttérszínnel. Ezt a területet a kitakarási keret határolja, amelyet szerkesztéskor bekapcsolhat, nyomtatáskor pedig kikapcsolhat.
kitöltés
Vonalak vagy görbék által határolt terület egyetlen színnel történő teljes lefedése. (KITÖLT)
kitüremkedés nagysága
A görbület nagysága két felület találkozásánál. Csak G1- és G2-folytonos felületek esetén értelmezett.
kiválasztási halmaz
Egy vagy több AutoCAD objektum egyetlen egységként megadva a feldolgozáshoz. A dinamikus blokkdefiníciókban a művelethez társított geometria.
KML vagy keyhole leképzési nyelv [valóság rögzítése]
A valóság rögzítése szolgáltatásban a földrajzi alakzatok, például pontok, vonalak, képek, poligonok, illetve a Google Earth, Google Maps és más alkalmazásokban megjelenítendő modellek tárolásához és modellezéséhez használt XML nyelvtan és fájlformátum.
KMZ
A valóság rögzítése szolgáltatásban a KML-fájlok egy tömörített verziója.
koordinációs modell
Egy modell a különböző mesterségek virtuális koordinációjához a projekt előkivitelezési és kivitelezési fázisaiban. Konkrétan egy NWD- vagy NWC-fájlra utal.
koordináta-rendszer vagy koordinátareferencia-rendszer
A földrajzi elhelyezkedés szolgáltatásban lévő térbelireferencia-rendszer, amely egy térképi vetületből és egy alapszintből áll. A koordináta-rendszereknek számos típusa van, például földrajzi, vetített stb. A KR mindig meghatározza a mértékegységet.
koordinátaszűrők
Függvények, melyek új, összetett pontok létrehozásához különböző pontok egyéni X, Y és Z koordinátáit emelik ki. Más néven: X, Y, Z pontszűrők.
könyvtárkeresési útvonal
A sorrend, amelyben a termék a támogatási fájlokat keresi: aktuális mappa, rajzmappa, a támogatási fájlok elérési útvonalaként megadott mappa és a futtatható fájlt tartalmazó mappa.
körkörös külső referencia
Külső hivatkozást tartalmazó rajz (xref), mely közvetlenül vagy közvetetten önmagára hivatkozik. A körkörös hivatkozást okozó xrefet a program figyelmen kívül hagyja.
környezetfüggő menü
Lásd: helyi menü.
környezetfüggő szalaglap
Egy szalaglap a Microsoft Windows rendszert használó termékekben, amely csak akkor jelenik meg, amikor egy bizonyos objektumtípust jelöl ki, vagy egy bizonyos parancsot hajt végre. Például egy sraffozás vagy táblázat kijelölése vagy a BSZÖVEG parancs végrehajtása a megfelelő környezetfüggő szalagot hívja elő.
környezeti térkép
Olyan bitkép, amely visszaverő tulajdonságokkal bíró anyagoknál szimulálja a visszaverődést. A térkép ki van feszítve a jelenetre, és minden visszaverő objektum a térkép megfelelő részletét mutatja anyagának visszaverő részeiben.
környezeti változó
Az operációs rendszerben tárolt beállítás, amely a program működését szabályozza.
körülhatárolt terület
Zárt terület, amely egyetlen objektumból (például egy körből vagy zárt vonalláncból) áll, vagy pedig több, azonos síkba eső, egymást átfedő objektumból. A körülhatárolt területek objektumok, például sraffozások létrehozásához használhatók.
követés
Módszer a pontok más pontokhoz viszonyítva történő meghatározásához a rajzban.
követés jelölő
Amikor a követés vagy a tárgyraszterkövetés módszert használja egy pont megkereséséhez, ideiglenesen megjelenik egy plusz jel a referenciapont helyén.
követésmenü
A SteeringWheels eszköz mutatót követő gombjainak csoportja.
közelítési pontok
Olyan pontok helye, amelyek közelében egy B-spline vonalnak megadott tűréshatáron belül kell elhaladnia. Lásd még: illesztési pontok és interpolációs pontok.
közvetett felületlépték
Az alapanyag felületleképezésének hatását léptékezi közvetett fénnyel megvilágított területeken.
közvetett megvilágítás
A megvilágítási technikák, mint például a globális fényhatás és a végső összegyűjtés fokozzák egy jelenet valósághűségét a radiozitás szimulálásával vagy a fény interflexiójával.
közvetlen távolságmegadás
A következő pont megadására használható módszer, amelynek során először kijelöli az irányt a mutató elmozdításával, majd megadja a távolságot.
kulcspont
A dinamikus blokkdefinícióban a paraméter azon pontja, mely a hozzá társított műveletet vezérli a blokkreferenciában történő szerkesztéskor.
kurzormenü
Lásd: helyi menü.
külső referencia
Egy rajzfájlból hivatkozott fájl. A külső referencia egy hivatkozás a hivatkozott fájlhoz. A támogatott külső referenciák közé a következő fájltípusok tartoznak: DWG, raszterképek, DWF, DWFx, DGN, PDF és PCG (pontfelhő). (KÜLSŐREFERENCIÁK) Lásd még: xref.
lábkandela
A megvilágítás amerikai mértékegysége (jele: fc). Lm/ft^2.
láncméretezés
Olyan hosszméretezési módszer, melyben a kiválasztott méret második segédvonalának kezdőpontja szolgál a következő méret első segédvonalának kezdőpontjául, így egy hosszabb méret a teljes hosszt kitevő rövidebb szakaszokra bontható fel. Más néven folyamatos méretezés. (MÉRETFOLYTAT)
láncműveletek
A dinamikus blokkdefiníciókban egy pont, hossz, poláris, XY és elforgatási paraméterek egyik tulajdonsága. Ha Igen értékre van állítva, akkor a paramétert tartalmazó művelet a művelet kiválasztási halmazában elindítja az összes további műveletet, mely az adott paraméterhez társított, mintha a blokkreferencia paraméterét egy fogó vagy felhasználói tulajdonság használatával módosította volna.
lap
Szilárdtest vagy felületobjektum háromszög vagy négyszög alakú része.
lap
Egy rajzfájlból kiválasztott elrendezés, mely egy lapkészlethez van hozzárendelve. Lásd még: lapkészlet.
lapka
3D háló objektum háromszög vagy négyszög alakú része. A háló objektumok simítása növeli a lapkák számát.
lapkészlet
Több rajzfájlban található lapok rendezett és elnevezett gyűjteménye. (LAPKÉSZLET) Lásd még: lap.
lapkiválasztás
A lapkészletben található lapok elnevezett kiválasztása, melyet kényelmesen előhívhat az archiválás, elküldés és közzététel műveletekhez.
laplista
Legördülő lista, amely csak akkor jelenik meg, amikor a fájl lapok kinőtték a rajzablakban rendelkezésükre álló területet. Ha ez történik, megjelenik a laplista gomb.
laplistatáblázat
A lapkészlethez tartozó összes lapot felsoroló táblázat. Laplistatáblázat automatikusan generálható a Lapkészlet kezelő segítségével.
lapstílus
A látványstílus azon beállítása, amely a lap árnyékolását határozza meg.
lapszín mód
A látványstílus azon beállítása, amely azt szabályozza, hogyan jelenik meg a szín a lapon.
láthatósági állapot
A dinamikus blokk egy felhasználói tulajdonsága, mely csak a megadott geometriát jeleníti meg a blokkreferenciában. (BLÁLLAPOT)
láthatóság mód
Megjeleníti vagy nem jeleníti meg azt a geometriát (halványított állapotban), mely az adott láthatósági állapotban nem látható. (BVMODE)
látványstílus
Az élek megjelenítését és az árnyékolást egy nézetablakban szabályozó beállítások gyűjteménye.
lebegő nézetablakok
Lásd: elrendezési nézetablakok.
lebegő panel
Egy olyan szalagpanel a Windows alatt futó AutoCAD-alapú termékekben, amely nincs a szalag többi részéhez vagy a fájl ablakához csatolva.
lejátszás
Korábban rögzített műveletmakróban tárolt műveletek végrehajtásának folyamata.
lemez
Egy kétdimenziós zárt terület, amely fizikai tulajdonságokkal (például tömegközépponttal) is rendelkezik. Lemezt zárt hurkot alkotó objektumokból lehet létrehozni. Területük létrehozása rendszerint sraffozás és árnyalás alkalmazása, illetve a 3D-ben történő kihúzás céljából történik. (LEMEZ)
léptékábrázolás
Egy feliratozási objektum megjelenítése az általa támogatott feliratozásléptékek alapján. Ha egy feliratozási objektum, például egy címke két feliratozási léptéket támogat, akkor két nézetben két különálló léptékábrázolással rendelkezik, amelyek külön léptékben jelennek meg.
LL84 koordináta-rendszer
Közös földrajzi szélességen és hosszúságon alapuló koordináta-rendszer, ahol a szélesség és a hosszúság mérése egyaránt a -90 foktól 90 fokig történik. A hosszúság 0 foknál kezdődik a greenwichi kezdő délkörnél, és mérése -180 foktól 180 fokig terjed. A szélesség 0 fok az Egyenlítőnél, mérése -90 foktól 90 fokig terjed.
lumen
A fényáram SI mértékegysége (jele: lm). Cd * Sr
lux
A megvilágítás SI mértékegysége (jele: lx). Lm/m^2
makróból származó kijelölés
Az összes olyan objektum kiválasztási halmaza, amely egy műveletmakró lejátszása során jött létre a kiválasztási halmazt kérő parancsig.
másodlagos táblázatrész
Egy megtört táblázat bármely olyan része, amely nem tartalmazza a kezdő sorkészletet.
megbízható helyek
A Beállítások párbeszédpanel Fájl lapján megadott mappák, amelyek futtathatnak végrehajtható kódot. (TRUSTEDPATHS)
meghatározó méret
A geometria méretét meghatározó parametrikus méret, amely átméretezi az objektumot, ha megváltozik az értéke.
megjegyzésblokk
Másik lapra történő hivatkozás szimbólumaként használt blokk. A megjegyzésblokkok több iparág-specifikus névvel rendelkeznek, például referenciacímkék, részletezéskulcsok, részletezésjelölők stb. Lásd még: feliratblokk.
megjegyzések
Szövegek, méretek, tűrések, szimbólumok, megjegyzések és más magyarázó szimbólumok vagy objektumok.
megjelenítővonalak
A görbe hálófelületek megjelenítését megkönnyítő megjelenítési vonalak.
Megosztott nézet
Egy Autodesk-termékből feltöltött modell vagy terv nézetének online képi megjelenítése, amely az Autodesk Viewer programban tekinthető meg.
Megvilágítás
A fotometriában a megvilágítás a teljes fényáram, amely egy egységnyi felületre esik.
méretezési változók
Numerikus értékek, szöveges karakterláncok és beállítások, melyek az AutoCAD méretezés funkcióját vezérlik. (MÉRETSTÍLUS)
méretkényszer
Egy parametrikus méret, amely a geometria rajzhoz vagy egyéb objektumhoz viszonyított méretét, szögét vagy helyzetét szabályozza. A méretkényszer értékének változásakor a rendszer átméretezi a kényszerezett objektumot. Lásd még: feliratozási kényszer és dinamikus kényszer.
méretstílus
A méretek megjelenését meghatározó méretezési beállítások elnevezett csoportja, amely egyszerűbbé teszi a méretezési rendszerváltozók beállítását. (MÉRETSTÍLUS)
méretszöveg
Méretezett objektumok méretértékének jelölése.
méretvonalív
A méretezni kívánt szög segédvonalai által bezárt szöget átfogó ív, általában egy-egy nyílfejjel a két végén. Az ív mellett elhelyezett méretszöveg két szakaszra bonthatja az ívet. Lásd még: szögméret.
metszeti nézet
Vetített nézet, amely úgy jeleníti meg a rejtett belső részleteket, mintha a rajznézetet, amelyből vetítve van, kettészelték volna.
metszetvonal
Egy feliratozott vonal, amely a metszeti nézet létrehozásához használt képzeletbeli vágósíkot jeleníti meg.
metsző kijelölés
Négyszögletes kiválasztási ablak, amely a határvonalain legalább részben belül található objektumok kiválasztását teszi lehetővé.
mező
Különleges szövegobjektumokat használ fel a rajz használata során módosuló adatok megjelenítéséhez. Ha a mező frissül, a mező legutolsó értéke jelenik meg. (MEZŐ)
minialkalmazás
Eszköz, amellyel a 3D objektumok egyenletesen, illetve adott tengely vagy sík mentén manipulálhatók. Minialkalmazás például a 3D mozgatási, a 3D elforgatási és a 3D léptékezési minialkalmazás. Ezek akkor jelennek meg, ha kiválaszt egy 3D objektumot.
minikerekek
A SteeringWheels kisméretű változata. Nem jelenik meg címke egyik kerékcikken sem, méretük pedig általában a mutató méretével azonos.
mintavételezés
A mintavételezés egy élsimítási technika. A mintavételezés minden renderelt képponthoz a „legjobb közelítést” biztosítja. A renderelő először a jelenetszínből vesz mintát a képponton belüli helyekről vagy a képpont határa mentén, majd egy szűrővel kombinálja a mintákat egyetlen képpontszínné.
mód
Szoftverbeállítás vagy működési állapot.
modell
Egy mechanikus alkatrész, ház vagy épület, csőrendszer, elektromos áramkör, vázlat, diagram vagy valamilyen más entitás 2D vagy 3D ábrázolása.
modell dokumentálása
Asszociatív 2D rajzokat AutoCAD és Autodesk Inventor 3D modellekből létrehozó szolgáltatás.
modellél
A modelldokumentációs szolgáltatásban a részletnézet által megjelenített kivágási vonal stílusára utal: sima vagy megtört, van-e határa és tartalmaz-e összekötő vonalat.
modellnézetablakok
Olyan szolgáltatás, amely az AutoCAD grafikus területet egy vagy több illeszkedő, téglalap alakú nézeti területre osztja. (NABL) Lásd még: elrendezési nézetablakok, TILEMODE és nézetablak.
modelltér
Az objektumok elhelyezésére szolgáló két alapvető tér egyike. A geometriai modellek jellemzően a modelltérben készülnek. E modellek nézeteinek (vetületeinek) elrendezése és a rájuk vonatkozó megjegyzések a papírtérben található elrendezésben jelennek meg. (MTÉR) Lásd még: papírtér.
mozgatási útvonal
A kamera útvonalát vagy célját határozza meg. Útvonal lehet egy vonal, ív, elliptikus ív, kör, vonallánc, 3D vonallánc, vagy spline görbe.
munkafolyamat
Olyan összetevő, amely lehetővé teszi az ismételhető modellezési feladatok elvégzését az Autodesk termékek között az Autodesk csomagokon belül. Ha az AutoCAD terméket csomagként vásárolta meg, az előre beállított munkafolyamatok és a Munkafolyamat-kezelő segítségével konfigurálhatja a rajzokat, illetve elküldheti azokat az AutoCAD programból az Autodesk Showcase és az Autodesk 3ds Max alkalmazásba.
Munkafolyamat-kezelő
A Munkafolyamat-kezelő egy felhasználói kezelőfelület, amely lehetővé teszi az Autodesk programcsomagokban lévő, termékek közötti munkafolyamatokhoz való hozzáférést, azok kezelését illetve testreszabását. A tervek átküldéséhez használhatja az AutoCAD programból vagy más termékekből a 3ds Max Design vagy a Showcase programba a részletes renderelés vagy animáció elkészítéséhez.
munkahalmaz
A helybeni módosításra kiválasztott objektumok csoportja.
munkamappa
Az operációs rendszer munkamappájának meghajtó-könyvtár útvonala vagy az aktuális könyvtár a folyamat számára, amely érdekelheti a fejlesztőket. (WORKINGFOLDER rendszerváltozó).
munkarajz
Gyártási és építési célra használt rajz.
munkasík
A felhasználói koordináta-rendszer XY síkjának másik neve. Lásd még: szintmagasság és felhasználói koordináta-rendszer (FKR).
munkaterület
A Windows operációs rendszeren futó termékek esetében a menük, eszköztárak és rögzíthető ablakok (például a Tulajdonságok paletta, a DesignCenter és az Eszközpaletták ablak) olyan készlete, amely úgy van csoportosítva és szervezve, hogy személyre szabott, illetve a feladatnak megfelelő rajzolási környezetben dolgozhasson.
mutató
Lásd: mutató és szálkereszt.
mutató
A képernyőn megjelenő egérmutató, melynek mozgatásával elhelyezhetők a szöveges és grafikus információk. Lásd még: szálkereszt.
mutatóvég
Opcionális vonalszakasz, amely egy mutatóvonal végét köti össze a mutató tartalmával.
mutatóvég
Egy mutató objektum azon része, amely rámutat az előhívandó objektumra. A mutatóvég lehet egy egyenes szakasz vagy egy spline görbe.
mutatóvég térköze
Opcionális térköz a mutató vége és a mutató tartalma között.
mutatóvégződés
Mutatóvonal azon része, amely a feliratozáshoz kapcsolódik.
művelet
A Műveletrögzítővel rögzíthető legkisebb feladat vagy felhasználói beavatkozás.
műveletfa
A műveletmakróban rögzített műveletek megjelenítésére szolgáló vezérlőelem.
műveletmakró
Rögzített műveletek sorozata, amelyek az aktív rajzon lejátszhatók.
műveletmakrófájl
A műveletmakróban lévő összes műveletet tároló fájl. A műveletmakrófájlok kiterjesztése .actm.
Műveletsáv
A felhasználói felületnek egy olyan eszköztár jellegű eleme, amely a paraméterobjektumhoz tartozó műveleteket jeleníti meg.
nagy kerekek
A SteeringWheels nagyméretű változata. Címkék jelennek meg az egyes kerékcikkeken, és nagyobbak a mutató méreténél.
nagyság
Lásd: kitüremkedés nagysága.
navigációs sor
Azok a navigációs eszközök, amelyek több Windows operációs rendszeren futó Autodesk termékben is megtalálhatók. Egységes navigációs eszköz például az Autodesk® ViewCube®, a SteeringWheels®, a ShowMotion® és a 3Dconnexion®.
négyszögletes megtörés
Táblázat tördelése egyenlően elosztott és a felhasználó által megadott magasságú részekre, a táblázatmegtörési fogók segítségével.
nem asszociatív méretezés
Olyan méret, mely nem követi a hozzárendelt alakzat megváltozását. A DIMASSOC rendszerváltozó állítja be. Lásd még: asszociatív méret és szétvetett méret.
névtelen blokk
A névtelen blokkokat számos sajátosság hozza létre, beleértve az asszociatív és nem asszociatív méreteket is.
névvel ellátott tartomány
A Microsoft Excel szolgáltatása, amellyel értelmes név rendelhető egyetlen cellához vagy cellák tartományához.
nézet (AutoCAD)
Egy modell megadott helyzetből (nézőpontból) történő grafikus megjelenítése. (3DKERINGÉS, NÉZŐPONT, DNÉZET, NÉZET) Lásd még: nézőpont és nézetablak.
nézet (AutoCAD LT)
Egy modell megadott helyzetből (nézőpontból) történő grafikus megjelenítése. (NÉZŐPONT, NÉZET) Lásd még: nézőpont és nézetablak.
nézetablak
A rajz modellterének egy részét megjelenítő keretezett rész. A TILEMODE rendszerváltozó meghatározza a létrejövő nézetablak típusát. 1. Ha a TILEMODE opció ki van kapcsolva (0), akkor a nézetablakok az elrendezésben mozgatható és átméretezhető objektumok. (MNÉZET) 2. Ha a TILEMODE opció be van kapcsolva (1), a teljes rajzterületet egymást nem fedő modellnézetablakokra osztja a program. (NABL) Lásd még: TILEMODE, nézet és nézőpont.
nézetablak-konfiguráció
Elnevezett modelltérbeli nézetablakcsoport, mely menthető és visszaállítható. (NABL)
nézetkategória
Lapkészletben található nézetek elnevezett gyűjteménye, mely gyakran funkció szerint van rendezve. Lásd még: alkészlet.
nézetvázlat
Olyan állapot a modelltérbeli nézetekben, amely metszetvonalak és részlethatárok szerkesztésére és kényszerezésére használható.
nézőpont (AutoCAD)
Egy hely a 3D térben, ahonnan a szemlélő a modellt látja. (3DKERINGÉS, DNÉZET, NÉZŐPONT) Lásd még: nézet és nézetablak.
nézőpont (AutoCAD LT)
Egy hely a 3D térben, ahonnan a szemlélő a modellt látja. (NÉZŐPONT) Lásd még: nézet és nézetablak.
normál
A normálvektor az a vektor, amely a lap felületére merőlegesen meghatározza, hogy az milyen irányba néz. A normálvektor iránya jelöli a lap elülső vagy külső oldalát.
normál nézet
A Z tengely pozitív részének egy pontjából az origó (0,0,0) irányába tekintő nézet. (NNÉZET)
NURBS
Nonuniform rational B-spline curve (nem egyenletes racionális B-spline görbe). Súlyozott kontrollpontok sorozata és egy vagy több összekötő vektor által meghatározott B-spline görbe vagy felület. Lásd még: B-spline görbe.
NURBS felület
NURBS-görbék által meghatározott, pontosan illeszkedő, négyoldalú foltok csoportja. A NURBS-görbék U és V irányban helyezkednek el a felület hosszúsága és szélessége mentén, és a vezérlő csomópontokban metszik egymást. Lásd még: procedurális felület és általános felület.
nyílfej
A méretvonalak végén található szimbólum, amely azt szemlélteti, hogy hol kezdődik és hol végződik a méret.
nyomtatási stílus
Objektumtulajdonság, mely meghatározza a nyomtatási színt, az összemosást, a szürkeskálát, a tollhozzárendelést, a telítettséget, a vonaltípust, a vonalvastagságot, a vonalvégződések és -csatlakozások stílusát és a kitöltési stílus beállítást. A nyomtatási stílusok nyomtatáskor kerülnek alkalmazásra.
nyomtatásistílus-táblázat
Nyomtatási stílusok halmaza. A nyomtatási stílusok nyomtatásistílus-táblázatokban vannak megadva, és az objektumokra csak akkor van hatásuk, ha a táblázat egy elrendezéshez vagy egy nézetablakhoz csatolt.
nyújtási keret
A nyújtás vagy poláris nyújtás műveletet tartalmazó dinamikus blokkdefinícióban meghatározza, hogy a keretben található vagy a keret által metszett objektumok hogyan kerülnek szerkesztésre a blokkreferenciában.
ObjectARX (futásidejű kiterjesztés)
Egy fordított nyelvű programozási környezet, amely a Windows operációs rendszer alatt fut, és termékspecifikus alkalmazások és kiterjesztések fejlesztésére használható.
objektum
Egy vagy több AutoCAD grafikus elem, például szöveg, méretezés, vonalak, körök vagy vonalláncok, melyeket a program egyetlen elemként kezel, hoz létre és módosít. Korábbi neve rajzelem.
objektumengedélyező
Olyan eszköz, mely különleges megtekintési és általános szerkesztési lehetőséget biztosít egy felhasználói objektumhoz, ha a felhasználói objektumot létrehozó ObjectARX alkalmazás nem érhető el. Csak Windows operációs rendszeren futó AutoCAD-alapú termékek számára érhető el. Lásd még: felhasználói objektum és proxy objektum.
Oldalbeállítás
Nyomtatási eszközök és a végleges nyomtatott rajz megjelenését és formátumát befolyásoló egyéb beállítások gyűjteménye. Ezek a beállítások módosíthatók, és alkalmazhatók más elrendezésekre.
OLE
Object linking and embedding (objektumok csatolása és beágyazása). A Windows operációs rendszeren elérhető információmegosztási mód, amely segítségével egy forrásdokumentum adatai csatolhatók vagy beágyazhatók egy céldokumentumba. A céldokumentum adatának kiválasztása megnyitja a forrásalkalmazást, így az adat szerkeszthető. Lásd még: beágyazás és csatolás.
olvasztás
Az előzőleg fagyasztott fóliákat megjelenítő beállítás. (FÓLIA) Lásd még: fagyasztás.
online
Internetről elérhető tartalmak és alkalmazások.
ortogonális
A metszéspontban merőleges szögekkel vagy érintőkkel rendelkező két objektum tájolása.
Orto mód
Olyan beállítás, amely a mutatóeszköz mozgását vízszintes vagy függőleges irányúra korlátozza az aktuális raszterszöghöz és a felhasználói koordináta-rendszerhez viszonyítva. Lásd még: raszterszög és felhasználói koordináta-rendszer (FKR).
oszlop (táblázat)
Függőlegesen szomszédos cellákból álló kijelölés a táblázat teljes magasságára kiterjedően. Egy oszlop szélessége egyetlen cellányi.
összehasonítandó rajz
A rajzfájl, amelyet a DWG-összehasonlítás szolgáltatásban kiválaszt az aktuális rajzzal való összehasonlításra.
összetett szilárdtest
Két vagy több egyedi szilárdtestből létrehozott szilárdtest. (EGYESÍT, KIVON, KÖZÖSRÉSZ)
paletta
A felhasználói felület egyik Windows-specifikus eleme, amely rögzített vagy lebegő állapotban szerepelhet a rajzterületen. A rögzíthető ablakok közé tartozik például a parancssor, az állapotsor, a Tulajdonságok paletta és így tovább.
papírtér
Az objektumok elhelyezésére szolgáló két alapvető tér egyike. A papírtérben a végleges nyomtatható elrendezést készítheti el, a tervezés és rajzolás nem itt történik. A modellt a Modell lap segítségével hozhatja létre. (PTÉR) Lásd még: modelltér és nézetablak.
paraméter
A dinamikus blokkdefiníciók egyedi tulajdonságait határozzák meg a blokkgeometria pozícióinak, távolságainak és szögeinek megadásával.
paraméterezett rajz
Olyan szolgáltatás, amely kényszereket rendel az objektumokhoz, és megszabja az objektumok más objektumokhoz viszonyított távolságát, helyét és tájolását.
paraméterezett tervezés
Objektumok közti kapcsolat definiálásának lehetősége, amellyel – felhasználói és modellparaméterek segítségével – megszabható a geometria mérete és tájolása.
paraméterkészlet
A Blokk szerzői paletták ablak Paraméterkészletek lapjának egyik eszköze, mely egy vagy több paramétert és társított műveletet ad hozzá a dinamikus blokkdefinícióhoz.
paraméter-szintvonalak
A NURBS felületeken végigfutó, állandó U, illetve V értékkel rendelkező vonalak. A felület alakját mutatják, ahogyan azt a vezérlő csomópontok meghatározzák. Az AutoCAD a szintvonalak kifejezést használja.
parancsfájl
Parancsok sorozata, melyek egyetlen FKÖNYV paranccsal elindíthatók. A parancsfájlok nem a programban, hanem egy szövegszerkesztő segítségével készülnek, szöveges formátumban kerülnek mentésre, és egy külső fájlban kerülnek tárolásra, amelynek kiterjesztése .scr.
parancssor
Billentyűzetről történő adatbevitel, valamint a promptok és az üzenetek számára fenntartott terület.
parancssori alprompt
Parancsprompt, amely valamilyen formában adatbevitelt kér parancs végrehajtásához vagy tulajdonság megváltoztatásához.
pásztázott szilárdtest vagy felület
Két vagy több keresztmetszeti görbén keresztül rajzolt szilárdtest vagy felület. A keresztmetszetek meghatározzák az eredményként kapott szilárdtest vagy felület profilját (alakját). A keresztmetszetek lehetnek nyitottak vagy zártak. (PÁSZTÁZ)
PC3-fájl
Részleges plotterkonfigurációs fájl. A PC3-fájlok nyomtatási beállításokat, mint például az eszköz-illesztőprogram és az eszköz neve, a kimeneti port, melyre az eszköz csatlakozik, és több eszközspecifikus beállítást tartalmaznak, de nem tartalmaznak egyedi plotterkalibrációs vagy felhasználói papírméret-információkat. Lásd még: PMP-fájl, STB-fájl és CTB-fájl.
periodikus felület
Simított, zárt felület, például henger. Mivel vezérlő csomópontjai nem érintik az objektumot, a felület alakjának módosításakor is sima marad, nem keletkeznek benne törések. Lásd még: áthidaló felület.
periodikus görbe
Simított, zárt görbe, például kör. Mivel vezérlő csomópontjai nem érintik az objektumot, a görbe alakjának módosításakor is sima marad, nem keletkeznek benne törések. Lásd még: áthidaló görbe.
perspektivikus nézet
3D környezetben elhelyezett objektumok, melyeket a nézőpontban álló, a nézet közepére tekintő megfigyelőként láthat. Az objektumok kisebbnek tűnnek, ahogy a távolság nő a megfigyelő (a nézőpont) és a nézet középpontja között. Bár egy perspektivikus nézet valószerűnek tűnik, nem őrzi meg az objektumok alakját. A párhuzamos egyenesek a képen látszólag összetartanak. A program mind a NABL táblázatbejegyzések, mind a nézetablak objektumok esetében rendelkezik perspektivikus nézetbeállításokkal.
PMP-fájl
Plot Model Parameter (nyomtatásimodell-paraméter). Az egyéni plotterkonfigurációs fájlhoz rendelt plotterkalibrációs és papírméret-beállításokat tartalmazó fájl.
poláris kiosztás
Egy megadott középpont körül megadott példányszámban másolt objektumok. (KIOSZT)
poláris követés
Egy precíz rajzeszköz, mely a felhasználó által beállított poláris szögekben átmenetileg illesztési útvonalakat jelenít meg. Lásd még: Poláris raszter.
poláris raszter
Egy precíz rajzeszköz, mely a poláris követésillesztési útvonalon a növekményes távolságokhoz rögzített. Lásd még: poláris követés.
pont
1. Egy hely a 3D térben, melyet az X, Y és Z koordinátaértékek határoznak meg. 2. Egyetlen koordinátahelyből álló objektum. (PONT)
pontfelhő
A modelltérbe helyezett, az objektumok, földrajzi alakzatok vagy területek 3D ábrázolását létrehozó pontgyűjtemény.
pontfelhő szegmentálás
A különböző felületeket jelölő pontcsoportok azonosításának folyamata egy pontfelhőben. Ez a beolvasott fájlok indexelése során történik az Autodesk ReCap szolgáltatásban. Az AutoCAD felismeri a síkbeli és hengeres szakaszokat a pontfelhő tárgyraszterezésekor, vagy amikor geometriát emel ki a pontfelhőből.
pontok kijelölése
Objektumok kijelölése egy parancs kiadása, illetve egy műveletmakró indítása előtt.
pontszűrők
Lásd: koordinátaszűrők.
primitív
Alapvető 3D alakzatok, például téglatest, kúp, henger, gúla, ék, gömb és tórusz. Primitív 3D szilárdtesteket és hálókat hozhat létre.
primitív test
Alapvető 3D alakzat, például téglatest, ék, kúp, henger, gömb, tórusz vagy gúla.
procedurális anyagok
Anyagok, melyek két vagy több szín használatával 3D mintát hoznak létre, és objektumokra vannak alkalmazva. Ilyenek a márvány és a fa. Más néven sablonanyagok.
procedurális felület
Olyan 3D felületobjektum, amely előzményekkel és analitikus adatokkal rendelkezik, de nincsenek vezérlő csomópontjai. Csak a procedurális felületek lehetnek asszociatívak. Lásd még: általános felület és NURBS felület.
profilgörbe
Söpört, kihúzott vagy forgatott objektum, amely az eredő 3D szilárdtest vagy felület alakját határozza meg. (SÖPÖR, KIHÚZ, MEGFORGAT)
prompt
Üzenet a parancssorban vagy eszköztippben, amely információ megadását vagy egy művelet elvégzését (például egy pont megadását) kéri.
proxy objektum
Helyettesítő objektum a felhasználói objektumhoz, ha az objektumot létrehozó ObjectARX alkalmazás nem áll rendelkezésére. Lásd még: felhasználói objektum és objektumengedélyező.
PWT
Rajzok weben történő publikációjához használt sablonfájl-formátum.
rajzállapot
Olyan ismert beállítások gyűjteménye, amelyek a rajzolási környezet és/vagy a rajz viselkedését meghatározó tulajdonságokat definiálnak ismert időszakban, például egy műveletmakró rögzítésekor vagy a műveletmakró lejátszása előtt.
rajzhatárok
Lásd: hálóhatárok.
rajzkészlet
Rajzok gyűjteménye, mely a Közzététel párbeszédpanel segítségével került kigyűjtésre.
rajzmappa
Az aktuális rajz meghajtó-könyvtár útvonala. (DWGPREFIX rendszerváltozó)
rajznézet
Négyszögletes objektum, amely egy 3D modell 2D kivetítését tartalmazza.
rajzterjedelem
A rajz valamennyi objektumát tartalmazó legkisebb téglalap alakú terület. (ZOOM)
rajzterület
Az a terület, ahol a rajzok megjelennek és módosíthatók.
rajzsablonfájlok (DWT-fájlok)
Azon rajzfájlok, amelyek az új rajzok alapbeállításait tartalmazzák. Ilyen fájl például az acad.dwt, az acadlt.dwt, az acadiso.dwt vagy az acadltiso.dwt. Bármilyen rajzot menthet DWT-fájlként. Lásd még: kezdeti környezet.
rajzszög
A Windows operációs rendszeren futó termékek esetében a szalagon és az alkalmazásmenüben használt, rajzszög alakú gomb. A szalagon a rajzszögek nem engedik bezáródni a panelt. Az alkalmazásmenü esetén a rajzszög a legutóbb megtekintett elemeket nem engedi eltűnni a listáról.
raszter felbontása
A raszterháló pontjai közötti távolság.
raszterháló
Egy láthatatlan háló, amely a mutatót egy meghatározott térközbe zárja, amely az X és az Y irányokban különböző lehet. A raszterháló nem feltétlenül egyezik meg a HÁLÓ parancs segítségével függetlenül vezérelhető látható hálóval. (RASZTER)
raszterszög
Az a szög, amellyel a raszter el van forgatva a koordináta-rendszerhez képest.
referenciapont
Egy pont követéséhez vagy tárgyraszter követéséhez referenciaként használt közbenső pont.
relatív koordináták
Az előző koordinátákhoz viszonyítva megadott koordináták.
rendszerváltozó
A parancsokhoz hasonlóan a termék működési beállításait vezérli, például a módokat, méreteket vagy korlátozásokat. Az írásvédett rendszerváltozók, például a DWGNAME, nem módosíthatók közvetlenül.
részfelosztása
Felosztás vagy vonalazás a háló objektumban. A háló objektum finomításakor nő a részfelosztások száma.
részleges testreszabási fájl
Egy olyan CUI-fájl, mely nem a fő CUI-fájl. Windows rendszer alatt a részleges CUI-fájlokat igény szerint betöltheti és törölheti a memóriából a rajzolási munkaszakasz során.
részletes parancselőzmények
A  parancssor lefele vagy felfele kibomlásával megjelennek a használt parancsok és promptok. Ha a parancssori ablak nincs rögzítve, akkor megjelenítheti az előzményeket az F2 billentyű lenyomásával, vagy a parancsablak jobb oldali szélén található nyílra való kattintással. A részletes parancselőzmények ugyanazokat az információkat tartalmazzák, mint a szöveges képernyő, amely a SZÖVKÉP parancs megadásával, illetve az F2 billentyű lenyomásával jeleníthető meg, ha az ablak rögzítve van. Lásd még: részletes promptelőzmények.
részletnézet
A modelldokumentációs szolgáltatásban egy másik rajznézet általában felnagyított meghatározott részeit megjelenítő vetített nézetre utal.
részletnézetcímke
A modelldokumentációs szolgáltatásban egy részletnézetet azonosító, testreszabható szövegre utal, gyakran a lépték jelölésével.
RGB
Red, green, blue (vörös, zöld és kék). A vörös, zöld és kék összetevők mennyiségének meghatározásával színek megadására használható rendszer.
rögzített érték
Műveletmakró rögzítésekor parancssori alpromptnál felvett bevitel.
rögzíthető ablak
A felhasználói felület egyik eleme a Windows alatt futó AutoCAD-alapú termékekben, amely rögzített vagy lebegő állapotban szerepelhet a rajzterületen. A rögzíthető ablakok közé tartozik például a parancsablak, az eszközpaletták, a Tulajdonságok paletta stb.
Saját helyzet jelölő
A modelltér azon jelölője, amely a GPS-kompatibilis rendszerek esetén a felhasználó aktuális helyzetét jeleníti meg.
ShapeManager
Az Autodesk-technológia, amely 3D szilárdtest-modellezést biztosít az AutoCAD és más termékek számára.
ShowMotion
A felhasználói felület olyan eleme, amellyel az aktuális rajzban tárolt elnevezett nézetek (képek) érhetők el. Az elnevezett nézetek (képek) sorrend szerint vannak rendezve, és mozgást is tartalmazhatnak.
síkba vetítés
Objektumok vagy képek rávetítése a síkra.
síkfelület
Olyan sík felület, amely a 3D térben bárhol elhelyezhető. (SÍKFEL)
síklap
Olyan sík lap, amely a 3D térben bárhol elhelyezhető.
simaság szintje
A háló objektumoknak az a tulajdonsága, amely az objektum éleinek simítottságát szabályozza. A magasabb szintek több lapot és nagyobb simítottságot jelölnek.
simított árnyalás
A sokszöglapok közötti élek simítása.
simítottság
A háló objektumoknak az a tulajdonsága, amely az objektum kerekdedségét szabályozza. A nagyobb simítottsági szinttel rendelkező objektumoknak több lapja, sűrűbb vonalkázása van.
soklapháló és poligonháló
Az AutoCAD 2010 előtti verziókban használatos korábbi hálótípusok. Bár továbbra is létrehozhat poligonhálókat és soklaphálókat (például a MESHTYPE értékének 0-ra állításával), az újabb, rugalmasabb hálótípus használata javasolt.
soklapú test
Olyan söpört szilárdtest, amelyet a vonallánchoz hasonlóan rajzolhat, vagy amely meglévő vonalon alapul. Alapértelmezésként a soklapú test négyszögletű profillal rendelkezik. Megadhatja a profil magasságát és szélességét. (VLÁNCTEST)
sokszög ablakkiválasztás
Több objektum kijelölésére meghatározott poligonterület. Lásd még: metsző kijelölés és ablakkijelölés.
sor (táblázat)
Vízszintesen szomszédos cellákból álló kijelölés a táblázat teljes szélességére kiterjedően. Egy sor magassága egyetlen cellányi.
söpört szilárdtest vagy felület
A megadott útvonal mentén végigsöpört meghatározott profil (a söpört objektum) alakjában létrehozott szilárdtest vagy felület. (SÖPÖR)
spektrum
A valóság rögzítése szolgáltatásban a spektrum a színek pontfelhő-intenzitáshoz való leképzését teszi lehetővé, amely segít megkülönböztetni az intenzitás részleteit az összetett pontfelhők esetén. Lásd még: intenzitás.
spline-illesztett vonallánc
Kontrollpontként, vagy keretként a kiválasztott vonallánc pontjait használva egy B-spline-t közelítő görbét hoz létre. Ez a görbe, amelynek elnevezése spline-illesztett vonallánc, áthalad az első és az utolsó kontrollponton, hacsak az eredeti vonallánc nem volt bezárva.
STB-fájl
Nyomtatásistílus-táblázat fájl. Nyomtatási stílusokat és azok jellemzőit tartalmazza.
SteeringWheels
Eszközök készlete a 2D és – AutoCAD esetén – 3D navigációs eszközök eléréséhez.
sugárkövetés
A renderelő visszaverődéseket és fénytöréseket hozhat létre. A sugárkövetés a fényforrásból mintaként vett sugarak útját követi. Az így generált visszaverődések és fénytörések fizikailag pontosak.
sugárkövetéses árnyékok
Olyan mód, amelynek révén a renderelő árnyékokat hozhat létre. A sugárkövetés a fényforrásból mintaként vett sugarak útját követi. Az árnyékok ott jelennek meg, ahol a sugarakat objektumok blokkolják. A sugárkövetéses árnyékok éles éleket adnak.
szalag
Egy paletta Windows operációs rendszer alatt futó termékek esetén, amely gombokat és vezérlőelemeket jelenít meg 2D rajzoláshoz és feliratozáshoz, valamint 3D modellezéshez, megtekintéshez és rendereléshez. (SZALAG) Lásd még: szalaglap, szalagpanel és előbújó panel.
szalaglap
Windows operációs rendszer alatt futó termékek esetén a szalagcsoportosítás legmagasabb szintje, amely egy műveleten alapul. Egy szalaglap több szalagpanel csoportjait tartalmazza, amelyek mindegyike egy munkafolyamathoz tartozik. A szalagpanel gombokat és vezérlőket tartalmaz, amelyek egy bizonyos feladathoz kötődnek.
szalagpanel
Mac operációs rendszeren futó termékek esetén olyan felirattal ellátott vezérlők, amelyek egy bizonyos feladathoz kötődnek, és egy csoportba vannak rendezve a szalagon. Az egy munkafolyamathoz tartozó szalagpanelek egy szalaglapra vannak rendezve.
szálkereszt
A grafikus mutató egy fajtája, melyet egymást metsző vonalak alkotnak.
szélesség/magasság arány
A grafikus megjelenítéshez és a képekhez általában társított szélesség-magasság arány.
szerkesztősík
Lásd: munkasík.
szétvetés
Összetett objektumok, mint például blokkok, szilárdtestek vagy vonalláncok egyszerűbb objektumokká bontása. Blokk esetén a blokkdefiníció nem változik meg. A blokk komponensei felülírják a blokkreferenciát. (SZÉTVET) Lásd még: blokk, blokkdefiníció és blokkreferencia.
szétvetett méret
Objektumok halmaza, amelyek méretként jelennek meg, de sem egymáshoz, sem a méretezett objektumhoz nincsenek hozzárendelve. A DIMASSOC rendszerváltozó állítja be. (SZÉTVET) Lásd még: asszociatív méretjelölés, nem asszociatív méretjelölés és szétvetés.
sziget
Zárt terület egy másik zárt területen belül. A szigetek kimutathatók a sraffozások, vonalláncok és lemezek létrehozási folyamatának részeként. (HSRAFFOZ, HVONAL)
szilárdtest előzményei
A szilárdtest olyan tulajdonsága, amely lehetővé teszi a szilárdtest eredeti formájának megtekintését és módosítását.
szilárdtest objektum
Egy objektum 3D térfogatát kifejező objektum, például egy henger.
szimbólum
Egy rajzokban gyakran használt elem jelölése. A szimbólumok blokként kerülnek beillesztésre a rajzokba.
szimbólumtábla
Lásd: definíciós tábla és blokkdefiníciós táblázat.
szimbólumtár
Blokkdefiníciók csoportja, melyek egyetlen rajzfájlban kerülnek tárolásra.
Színhalványulási arány
Az anyagról visszavert szín színtelítettségét növeli vagy csökkenti.
színtérkép
Az egyes megjelenített színekben vörös, zöld és kék (RGB) összetevők intenzitását tartalmazó táblázat.
szintvonalak
Megjelenítési vonalak, amelyek a 3D szilárdtestek ívelt felületein jelennek meg számos látványstílus, például a drótváz esetében. A 3D szilárdtestek (ISOLINES) és felületek (SURFU, SURFV) megjelenítési vonalait foglalja magában.
szomszédos cella kijelölése
Kijelölt táblázatcellák csoportja, amelyben minden cellának van ugyanezen kijelölésbe tartozó cellával közös határa.
szórt fény
Olyan fény, mely egy 3D modell minden lapját egyenlő intenzitással világítja meg. A szórt fény nem egy adott fényforrástól származik, és a távolsággal nem csökken a fényereje.
szórt fény színe
Olyan objektumról visszavert szín, amelyet közvetlen fény helyett csak szórt fény világít meg. A szórt szín az objektum árnyékban látható színe.
szögméret
Szögek és ívszakaszok méretezésére szolgáló mérték, mely szövegből, szerkesztővonalakból és mutatóvonalakból áll. (MÉRETSZÖG)
szögmértékegység
Szögek mérésére szolgáló mértékegység. A szögmértékegységek közé a tizedes fok, a fok/szögperc/szögmásodperc rendszer, az újfok és a radián tartozik.
szövegstílus
Beállítások elnevezett és mentett csoportja, melyek meghatározzák a szöveg karaktereinek megjelenését – ilyen például a megnyújtott, összenyomott, dőlt, tükrözött vagy egy függőleges oszlopba rendezett megjelenés.
szűrők
Lásd: koordinátaszűrők.
TÁBLÁZAT
Olyan cellák négyszögletes kiosztása, melyek megjegyzéseket, főleg szövegeket és blokkokat tartalmaznak. Az építőiparban a táblázatokat gyakran „konszignációknak” vagy „jegyzékeknek” nevezik, és a tervezett épület anyagszükségletéről tartalmaznak információt. A gyáriparban a táblázatok általában „DBJ” (darabjegyzék) néven ismertek. (TÁBLÁZAT)
táblázat megtörési pontja
Az a pont egy táblázatsor alján, ahol a táblázat egy kiegészítő táblázatrészre lesz felosztva.
táblázatstílus
Egy adott táblázatformátumot és -szerkezetet tartalmazó stílus. Egy táblastílus legalább 3 cellastílust tartalmaz.
tárgyraszter-felülírás
Valamely futó tárgyraszter mód felülírása vagy megváltoztatása egyetlen pont bevitele esetén. Lásd még: Tárgyraszter mód és futó tárgyraszter.
tárgyraszter mód
Módszer egy objektumon a gyakran használt pontok helyének meghatározására az objektumok létrehozása vagy szerkesztése közben. Tárgyraszterek segítségével pontosan megadhatja egy kijelölt kör középpontját, illetve két görbe metszéspontját. Lásd még: futó tárgyraszter és tárgyraszter-felülírás.
teljesítményhangolás
A 3D grafikus teljesítmény optimalizálásának módja. A Teljesítményhangoló megvizsgálja a grafikus kártyát, illetve a 3D grafikus illesztőprogramot, és eldönti, hogy szoftveres vagy hardveres megoldást válasszon-e azoknál a funkcióknál, amelyek mindkettőt támogatják.
tengelyhármas
Egy ikon az X, Y és Z koordinátákkal, amelyek a rajz nézőpontjának (a nézet irányának) megjelenítésére szolgálnak a rajz megjelenítése nélkül. (NÉZŐPONT)
térindex
A térindex az objektumokat a térben elfoglalt helyük szerint rendezi. Egy rajz részleges megnyitásakor a program a térindexet használja fel arra, hogy meghatározza, a rajz mely részeit olvassa be. A térindex mentése növeli a teljesítményt a külső referenciák használatakor. Az INDEXCTL rendszerváltozó vezérli a fólia- és a térindexek mentését.
terjedelem
Lásd: rajzterjedelem.
térkép képe
A földrajzi elhelyezkedés szolgáltatásban egy online szolgáltatótól lekért, majd a hozzárendelt koordináta-rendszer által megadott régió lefedéséhez a rajztérben megjelenített átmeneti térkép. Kiválaszthatja, hogy a térkép típusa légi, úti, földmérési stb. legyen. A térkép adatai nem menthetők el a rajzfájlon belül.
Tervezési koordináta-rendszer
A földrajzi elhelyezkedés szolgáltatásban lévő AutoCAD-specifikus koordináta-rendszer, amely a koordináta-rendszer (KR) által megadottaknál rugalmasabb választást biztosít a különböző mértékegységeket, beillesztési pontokat és tájolást illetően.
testreszabási fájl
Egy XML-alapú fájl, például az acad.cuix vagy acadlt.cuix fájl, amely testreszabási adatokat tartalmaz. A testreszabási fájlokat a Felhasználói felület testreszabása szerkesztő (Windows) vagy a Testreszabás párbeszédpanel (Mac) használatával módosíthatja. A CUIx-fájlok a korábbi verziókban a menük definiálására használt MNU-, MNS- és MNC-fájlokat helyettesítik. A CUIx- és CUI-fájlok nem cserélhetők fel a Mac és Windows programok között.
TILEMODE
Olyan rendszerváltozó, mely azt vezérli, hogy a nézetablakok mozgatható és átméretezhető objektumokként, úgynevezett nézetablak-elrendezésekként jöjjenek-e létre, vagy egymást nem fedő olyan elemként jelenjenek meg, melyek egymás mellé vannak rendezve, ezek a modellnézetablakok. Lásd még: nézetablak.
tizedes fok
Jelölési mód a földrajzi szélesség és hosszúság megadásához. Például: 35.1234°, 100.5678°. A szélesség mindig megelőzi a hosszúságot.
többfunkciós fogó menüjének elemei
Azon fogómenüről elérhető szerkesztési beállítások, amely akkor jelenik meg, amikor a mutatót egy objektumfogó fölé helyezi (nem minden objektumtípushoz érhető el).
többlapos DWF
Több lapot tartalmazó DWF-fájl.
többszörös mutató
Olyan mutatóobjektum, amely több mutatóvonallal rendelkező feliratozási objektumokat hoz létre.
transzparens parancs
Egy parancs futása közben indított másik parancs. A transzparens parancsokat aposztróffal kell kezdeni.
tükrözés
Létező objektum másolatának létrehozása a megadott vonalra vagy síkra tükrözve. (TÜKRÖZ)
tükrözési vonal
Egy dinamikus blokkreferenciában az átfordítás művelet hatására a művelethez rendelt objektumok átfordulnak a hozzárendelt paraméter fogók vagy Tulajdonságok paletta által történő szerkesztése során.
újragenerálás
A rajztérben lévő objektumok frissítése a képernyő-koordináták újraszámításával az adatbázisból. (REGEN)
útvonalgörbe
Megadja azt az irányt és hosszt, amelyet a profilgörbe a 3D szilárdtest vagy felület létrehozásához pásztáz, söpör vagy kihúz olyan parancsok esetén, mint a SÖPÖR, a PÁSZTÁZ vagy a KIHÚZ.
UVW
Az anyagok koordinátatere. A legtöbb anyagtérkép 3D felülethez rendelt 2D sík. Az U, V és W koordináta párhuzamos az X, Y és Z koordináta relatív irányával. Egy 2D térképen az U az X megfelelője, és a térkép vízszintes irányát jelenti. A V az Y megfelelője, és a térkép függőleges irányát jelenti. A W a Z megfelelője, és a térkép UV síkjára merőleges irányt jelenti.
üres kiválasztási halmaz
Objektumot nem tartalmazó kiválasztási halmaz.
vágósíkok
A látómezőt meghatározó vagy kivágó határvonalak.
vállalati testreszabási fájl
Olyan CUIx-fájl, amelyet általában egy CAD-rendszergazda kezel. Általában sok felhasználó használja, és egy megosztott hálózati helyen található. A fájl csak olvasható, így a felhasználók nem változtathatják meg annak tartalmát. A CAD-rendszergazda a vállalati CUxI-fájlt többnyire a fő CUIx-fájl módosításával, majd a Beállítások párbeszédpanel Fájlok lapján megadott helyre történő mentésével hozza létre.
változáskészlet
A revízióbuborék margótávolságán belüli különbségek csoportja, amelyet a DWG-összehasonlítás szolgáltatás automatikusan hoz létre.
vastagság
A kihúzott 2D objektumok korábbi, 3D megjelenést biztosító tulajdonsága. (TULAJDONSÁGOK, TVÁLT, SZINT, THICKNESS)
VCS háló
A NURBS felületek vezérlő csomópontjaik (VCS) hálóján keresztül módosíthatók. Ez a háló a vezérlő csomópontokból és az őket U és V irányban összekötő vonalakból áll. A háló a felületen kívül (nem rajta) helyezkedik el. A NURBS görbéknek nincs VCS hálójuk, csupán vezérlő csomópontjaik vannak.
végső összegyűjtés
Egy opcionális, további lépés a globális megvilágítás kiszámítására. A fotontérképnek a globális megvilágítás kiszámításához való használata köztes renderelési elemeket eredményezhet, például sötét sarkokat és a megvilágítás kisfrekvenciás ingadozását. Csökkentheti vagy kiküszöbölheti ezeket a tényezőket a végső összegyűjtés bekapcsolásával, amely növeli a globális fényhatás kiszámításához használt sugarak számát. A végső összegyűjtés jelentősen megnövelheti a renderelési időt. A leghasznosabb az általános diffúz megvilágítású jeleneteknél, és kevésbé hasznos az olyan jeleneteknél, ahol a közvetett megvilágítás fényes foltjai jelennek meg. A végső összegyűjtést a További renderelési beállítások palettán kapcsolhatja be. Lásd még: globális megvilágítás.
vektor
Pontos iránnyal és mérettel (hosszal) igen, de meghatározott hellyel nem rendelkező matematikai kifejezés.
vetített nézet
Egy másik rajznézetből vetített rajznézet.
vetített nézet
Egy már létező rajznézetből  vetített rajznézet. Ez a kifejezés a modell dokumentálása szolgáltatással kapcsolatos.
vezérgörbék
A pásztázott szilárdtest vagy felület mindegyik keresztmetszetét metsző vonalak és görbék, amelyek további drótváz-információknak az objektumhoz történő hozzáadásával meghatározzák a formát. (PÁSZTÁZ)
vezérlő csomópont (VCS)
A NURBS felületek és spline-ok alakját megváltoztató legegyszerűbb eszköz. E pontok fogóként használhatók: elhúzva őket módosíthatja az objektum alakját.
vezérlőkeret
Pontsorozat a B-spline alakjának megadására. A pontok vonalszakaszokkal vannak összekötve, így jól láthatók, és a vezérlőkeret jól megkülönböztethető az illesztési pontoktól. A vezérlőkeretek megjelenítéséhez, illetve elrejtéséhez be kell kapcsolni a VPMEGJELENÍT, illetve a VPELREJT parancsot.
vezérlő tulajdonság
Egy keresési tulajdonság invertálható, ha a blokkreferencia keresési értékének kézzel történő módosítása más tulajdonságok értékét is megváltoztatja.
ViewCube
A felhasználói felület azon része, amely a modell aktuális tájolását mutatja, és amely lehetővé teszi a jelenlegi nézet interaktív elforgatását, valamint valamelyik előzetesen beállított nézet visszaállítását.
világítótest
Egy lámpa és a hozzá tartozó rögzítés egysége. A rögzítés lehet egy egyszerű doboz, vagy akár egy bonyolult váz különféle csatlakozásokkal.
világkoordináták
A világ koordináta-rendszerben (VKR) megadott koordináták.
világ koordináta-rendszer (VKR)
Az összes objektum és az egyéb koordináta-rendszerek helyét meghatározó rögzített koordináta-rendszer egy rajzban. Az új rajzokban a felhasználói koordináta-rendszer (FKR) kezdetben egybeesik a VKR-rel. Lásd még: felhasználói koordináta-rendszer (FKR).
virtuális képernyő-megjelenítés
Az a terület, melyen belül a program a rajz újragenerálása nélkül végezhet eltolást és nagyítást.
visszamentés
Az eredeti referencia (külső vagy blokkreferencia) objektumainak frissítése a munkahalmaz megváltozott objektumaival a helybeni szerkesztés során.
visszatekerés
Az Autodesk® ViewCube®, a SteeringWheels, illetve más navigációs eszközzel létrehozott előző nézet vagy mozgási útvonal visszaállítása.
visszaverődési arány
Az anyag által visszavert energia mennyiségét növeli vagy csökkenti.
visszaverődési leképezés
Leképezési eljárás, amely a jelenetben található objektumokról érkező fény visszaverődésének hatását kelti a tükröző objektum felszínén.
visszaverődési szín
Egy fényes anyag legfényesebb pontjának színe. Más néven csillogó szín.
vízhatlan
Hézag nélküli, zárt 3D szilárdtest vagy háló.
vízszintes sík
A felhasználói koordináta-rendszer XY-síkja, amikor a perspektivikus vetítés be van kapcsolva. A vízszintes sík az alaphorizont (a horizonthoz legközelebbi eső) és az alaporigó (a horizont ellentéte) közötti színátmenettel jelenik meg. Lásd még: égbolt és föld alatti.
VKR
Lásd: világ koordináta-rendszer (VKR).
vlánc
Lásd: vonallánc.
volumetrikus árnyékok
Fotorealisztikusan renderelt térrész, melyet egy objektum árnyéka hoz létre.
vonallánc
Egy vagy több egymáshoz kapcsolódó vonalszakaszból vagy körívből álló AutoCAD objektum, melyet egyetlen objektumként kezel a program. Más néven vlánc.
vonalmegjelenítés
Lásd: vonaltípus.
vonaltípus
Vonal vagy görbe megjelenítési stílusa. Például a folytonos vonal vonaltípusa különbözik a szaggatott vonalétól. Más néven vonalmegjelenítés. (VTÍPUS)
vonalvastagság
Szélességi érték, amely a TrueType ® betűtípusok és raszterképek kivételével minden grafikus objektumhoz hozzárendelhető.
X,Y,Z pontszűrők
Lásd: koordinátaszűrők.
xref
Egy másik rajzfájlból hivatkozott rajzfájl. Ez a fajta külső referencia a DWG-fájlokra jellemző. Lásd még: külső referencia. (XREF).
zoom
A képernyőn látható ábra látszólagos méretének csökkentésére vagy növelésére szolgáló eljárás. (ZOOM)