DATE (rendszerváltozó)

Az aktuális dátumot és időt módosított Gergely-naptár szerinti formátumban tárolja.

(Írásvédett)
Típus:Valós
Mentés helye:Nincs elmentve
Kezdeti érték:Változó

A módosított Gergely-naptár (MJD) formátumban a nap Gergely-naptár szerinti sorszáma és a nap tizedes törtrésze jelenik meg:

<Julian day number>.<Decimal fraction of a day>

A módosított Gergely-naptár szerinti dátum (jelölése UT1) nemzetközi szabványnak tekinthető a tudományos életben, amely a dátumot és időt i.e. 4713 január 1. 00:00 órától számlálja . Ezzel a rendszerrel 1997 július 4. délután 2:29:58 megfelelője 2450634.60387736, 1998 január 1. déli 12:00 megfelelője 2450815.50000000.

Mivel a rendszeróra az aktuális dátumot és időt adja meg, a DATE rendszerváltozó csak abban az esetben adja meg a valódi Gergely-naptár szerinti dátumot, ha a rendszeróra greenwichi idő szerint van beállítva. A TDCREATE és a TDUPDATE rendszerváltozóknak hasonló a formátuma, mint a DATE-nek, azonban értékük az aktuális rajz létrehozásának, illetve legutóbbi frissítésének időpontját mutatja.

A dátum- és időértékek különbségét a DATE rendszerváltozó által visszaadott értékek kivonásával számíthatja ki. Az éjfél óta eltelt másodpercek számát úgy kaphatja meg, hogy a DATE rendszerváltozó tizedestört részét megszorozza 86 400-zal.

Az AutoLISP használatával kiszámítható az éjfél óta eltelt másodpercek száma a DATE által visszaadott érték alapján.

(setq s (getvar "DATE"))
(setq seconds (* 86400.0 (- s (fix s))))
Megjegyzés: Az AutoCAD-alapú termékek (kivéve az AutoCAD LT-t) használata esetén a DATE Express Tool eszköz is használható a DATE rendszerváltozó mellett. A DATE Express Tool eszköz úgy működik, mint egy parancs, és karakterlánc formátumot használ, például Mon 2012/5/7 10:29:10.563. A DATE rendszerváltozó aktuális értékének megtekintéséhez írja be a VÁLTOZÓK parancsot, majd a promptba írja be a DÁTUM parancsot.
Megjegyzés: Az AutoCAD 2017 alapú termékektől kezdve a DATE rendszerváltozóban tárolt aktuális rendszerdátum és -idő másodperces pontosságú, míg a korábbi kiadásokban az aktuális rendszeridő az ezredmásodperceket is tartalmazta. Ha a DATE rendszerváltozót használja a kezdő- és végidőpontok közötti változások méréséhez, akkor figyeljen arra, hogy mostantól az időpont csak akkor mutat látható változást, ha legalább egy egész másodperc eltelik, 0 és 999 közötti számú ezredmásodperc eltelése esetén nem. Ha egy másodpercnél kisebb időkülönbségek kiszámítására van szükség, használja a MILLISECS rendszerváltozó által visszaadott értéket.