Információk a megtörések létrehozásáról a méretekben

A méretmegtörések segítségével megakadályozhatja, hogy a méret-, segéd- és mutatóvonalak úgy jelenjenek meg, mintha a tervrajz részei lennének.

Méretmegtörések automatikusan vagy manuálisan adhatók hozzá mérethez vagy többszörös mutatóhoz. A méretmegtörések elhelyezéséhez választott módszer a méretet vagy többszörös mutatót metsző objektumok számától függ.

Méretmegtörést a következő méret és mutató objektumokhoz adhat hozzá:

A méretmegtörések el is távolíthatók a méretekről vagy többszörös mutatókról a MÉRETMEGTÖR parancs Eltávolítás lehetőségével. Az eltávolításukkor a program az összes méretmegtörést eltávolítja a kiválasztott méretből vagy többszörös mutatóból, de egyenként mindig visszahelyezheti azokat.

A következő objektumok használhatók vágóélként méretmegtörés hozzáadásakor:

Automatikus méretmegtörések

A méretmegtörések automatikus létrehozásához jelölje ki a méretet vagy többszörös mutatót, majd használja a MÉRETMEGTÖR parancs Automatikus paraméterét. A program a méret, többszörös mutató vagy metsző objektumok minden módosításakor frissíti a méretmegtöréseket.

Hézagméret megtörése

A méretmegtörések méretét a Méretstílus módosítása párbeszédpanel Jelek és nyilak lapján módosíthatja. A megadott méretet a méretmegtörés mérete, a méret léptéke és az aktuális nézetablak aktuális feliratozásléptéke befolyásolja.

Objektum kiválasztásával létrehozott méretmegtörés

Ahelyett, hogy a méretmegtörést minden egyes méretet vagy többszörös mutatót metsző objektum esetében elhelyezné, megadhatja, hogy a metsző objektumok melyikét kívánja használni. A program a méret, többszörös mutató vagy metsző objektumok minden módosításakor frissíti a metsző objektumok kiválasztásával hozzáadott méretmegtöréseket.

Két pont megadásával létrehozott méretmegtörés

Méretmegtörést úgy is elhelyezhet, hogy megad két pontot a méret-, segéd- vagy mutatóvonalon, és ezzel meghatározza a megtörés méretét és helyét. A manuálisan, két pont megadásával hozzáadott méretmegtörések nem frissülnek automatikusan, ha módosul a méret, a többszörös mutató vagy a metsző objektum.

Ebből következően ha egy manuálisan hozzáadott méretmegtöréssel rendelkező méretet vagy többszörös mutatót áthelyez, vagy módosítja a metsző objektumot, előfordulhat, hogy vissza kell állítani a méretet vagy többszörös mutatót, majd újra hozzá kell adni a méretmegtörést. A két pont megadásával létrehozott méretmegtörés méretére nincs hatással az aktuális méretlépték vagy az aktuális nézetablak feliratozásléptékének értéke.

Kivételek és korlátozások

A következő méret és mutató objektumok nem támogatják a méretmegtöréseket:

A következő esetekben a méretmegtörések nem működnek vagy nem támogatottak:

Méretmegtörési kivételek

Feltétel

Leírás

Xrefekben és blokkokban nem szerepelhet megtörés

Az xrefekben és blokkokban lévő méretek vagy többszörös mutatók esetében a méretmegtörések nem támogatottak. Egy xrefben vagy blokkban található objektumok azonban vágóélként használhatók a nem xrefben vagy blokkban szereplő méretek, illetve többszörös mutatók esetében.

Nyílhegyen és méretszövegen nem szerepelhet megtörés

Nem helyezhető el méretmegtörés nyílfejen vagy méretszövegen. Ha a méretszövegen méretmegtörést kíván elhelyezni, használja a Háttérmaszk beállítást. Ha egy objektum közösrésze és a méret a nyílfejnél vagy méretszövegnél található, a megtörés csak a méret vagy többszörös mutató áthelyezése után jelenik meg.
Eltérő helyen lévő méretek

Az automatikus megtörések nem támogatottak eltérő helyen lévő objektumok, valamint méretek vagy többszörös mutatók esetében. Eltérő helyen lévő méret vagy többszörös mutató megtöréséhez használja a MÉRETMEGTÖR parancs Kézi paraméterét.