Információk a geometriai tűrésekről

A geometriai tűrések a rajzjellemzők alakjának, profiljának, tájolásának, helyének és kifutásának elfogadható eltéréseit mutatják.

Az alak- és helyzettűréseket alaktűréskeretekben adhatja meg. Az alaktűrés-keretek tartalmazzák az egyes méretekhez tartozó összes tűrésinformációt. Geometriai tűrések létrehozhatók mutatóvonalakkal vagy azok nélkül is, attól függően, hogy a TŰRÉS parancs segítségével, vagy a MUTATÓ és GYMUTATÓ parancsok lehetőségeivel hozza létre őket.

Az alaktűréskeretek egy vagy több sorból állnak. Az első keret egy alakjelet tartalmaz, amely azt az alakot jelöli, amelyre a tűrést alkalmazza. Ez lehet például helyzet, profil, alak, irány vagy kifutás. A formatűrések az egyenesség, sík felület, körkörösség és hengeresség ellenőrzését teszik lehetővé, valamint a vonalak és felületek profiljait határozzák meg. Az ábrán szereplő tulajdonság a pozíció.

A legtöbb szerkesztési parancs és fogó segítségével módosíthatja az alaktűréskereteket, amelyekhez a tárgyrasztereket is használhatja.

Létrehozhat olyan tűréseket, amelyek feliratozási léptékezést használnak. Információkért a feliratozási tűrések létrehozásáról és használatáról lásd: Feliratozási méretek és tűrések létrehozása és Feliratozások léptékezése.