Információk a nyomtatás léptékének beállításáról

Amikor léptéket ad meg a kimeneti rajz számára, választhat a valós léptékekből, megadhatja saját léptékeit, vagy kiválaszthatja a Papírlapra illesztés opciót a kiválasztott papírmérethez illeszkedő lépték megadásához.

Az objektumok megrajzolása általában valós méretben történik. Ez azt jelenti, hogy a mértékegység megválasztása után (hüvelyk, milliméter, méter stb.) a rajzolás 1:1 arányban történik. Például a milliméter mértékegység kiválasztása esetén minden rajzi egység egy milliméternek felel meg. A rajz kinyomtatásakor megadható egy pontos lépték, illetve a kép mérete a papírhoz igazítható.

A végső rajzok kinyomtatása legtöbbször pontos lépték alapján történik. A nyomtatási lépték kiválasztásának módja attól függ, hogy a modellteret vagy pedig egy elrendezést nyomtat:

Adott lépték beállítása

Amikor nyomtat, a kiválasztott papírméret határozza meg a mértékegység típusát, amely hüvelyk vagy milliméter lehet. Ha például a papír mérete mm-ben van megadva, és 1-et ad meg a mm mezőben, valamint 10-et az Egység mezőben, a létrejövő rajzon minden rajzolt milliméter 10 valós millimétert jelent.

Az ábrán egy izzó látható három különböző méretarányban kinyomtatva.

Rajz léptékének illesztése a papírmérethez

Korábbi vázlatok újbóli átnézésekor nem mindig fontos a pontos lépték. A Papírlapra illesztés opció segítségével a papírlapon még elférő legnagyobb lehetséges méretben nyomtathatja ki a nézetet. A program a rajz magasságát vagy szélességét a papír megfelelő magasságához vagy szélességéhez igazítja.

Ha bejelöli a Papírlapra illesztés jelölőnégyzetet, a szövegdobozok úgy változnak meg, hogy megfeleljenek a nyomtatott mértékegység és a rajzi mértékegység arányának. A program ezt minden olyan alkalommal frissíti, amikor a Nyomtatás párbeszédpanelen a felhasználó megváltoztatja a papírméretet, a nyomtatót, a nyomtatás kezdőpontját, a tájolást vagy a nyomtatási terület méretét.

Megjegyzés:

Ez az opció nem érhető el, ha a Nyomtatási terület beállítása Elrendezés.