További információk a háló és a hálóraszter beállításáról

A rajzolási sebesség és hatékonyság növelésére megjeleníthet egy négyzetrácsos hálórasztert. Szabályozhatja annak osztását, szögét és igazítását.

A háló vonalak vagy pontok négyzetes mintázata, amely a felhasználói koordináta-rendszer (FKR) teljes XY síkját lefedi. A háló használata olyan, mintha rajzoláskor a lap alá becsúsztatna egy négyzetrácsos papírt. A háló segíti az objektumok egymáshoz igazítását, és a közöttük lévő távolság felmérését. A hálót a program nem nyomtatja ki.

A hálóraszter a szálkereszt mozgását a felhasználó által megadott léptékekre korlátozza. Amikor a Raszter be van kapcsolva, úgy tűnik, mintha a mutató csak egy láthatatlan négyzetes háló pontjain tudna mozogni az objektumok létrehozásakor vagy módosításakor.

A Háló és a Raszter független beállítások, azonban gyakran használják őket együtt.

Megjegyzés: A hálóraszter és raszter kifejezések ugyanazt takarják. Hasznosabb azonban a hálóraszter szó használata, mert így megkülönböztethető a tárgyrasztertől, ami egy másik szolgáltatás.

A háló megjelenítési stílusának és területének szabályozása

Módosíthatja a háló megjelenítésének stílusát néhány, a Rajzbeállítások párbeszédpanel Raszter és háló lapján található beállítás segítségével. A háló például alapértelmezett esetben vonalak négyzetes mintázataként jelenik meg, de ez átváltoztatható a korábbi pontozott hálóstílusra, ha a látványstílus 2D drótvázra van állítva.

Egy másik megjelenítési opció a rács által lefedett területet szabályozza. Korlátozhatja a háló terjedelmét egy olyan négyszögletű területre, amely kisebb, mint az FKR teljes XY síkja. Ez a lehetőség akkor bizonyulhat hasznosnak, ha a munka a rajzterület egy adott részére fókuszál.

A fő hálóvonalak sűrűségének szabályozása

Ha a háló nem pontokból, hanem vonalakból áll, egyenlő távolságokban sötétebb vonalak, ún. fő hálóvonalak láthatók. Amikor metrikus mértékegységekkel, illetve láb és hüvelyk használatával dolgozik, a fő hálóvonalak különösen hasznosak a gyors távolságmérésre. A fő hálóvonalak sűrűségét a Rajzbeállítások párbeszédpanelen szabályozhatja.

A fő hálóvonalak megjelenítésének kikapcsolásához állítsa a fő hálóvonalak gyakoriságát 1-re.

Megjegyzés: Amikor a háló vonalak formájában van megjelenítve, és a háló raszterszögének értéke nem 0, a háló nem jelenik meg.

A háló dinamikus módosítása zoomolás során

Zoomolás közben a hálókiosztás automatikusan módosul az új nagyításnak megfelelően. Ezt a szolgáltatást adaptív hálómegjelenítésnek nevezik.

Ha például zoomolással kicsinyíti a rajzot, a megjelenített hálóvonalak sűrűsége automatikusan csökken. És fordítva: ha zoomolással ráközelít a rajzra, további hálóvonalak jelennek meg a fő hálóvonalakkal azonos arányban.

A háló és a raszter osztásának módosítása

Munkája során be- és kikapcsolhatja a Háló és a Raszter módot, továbbá megváltoztathatja a háló és a raszter osztását. A raszter- és a hálókiosztásnak nem kell megegyeznie. Használhat az áttekinthetőség kedvéért nagyobb hálókiosztást, a pontosság érdekében pedig kisebb raszterkiosztást.

A háló és a raszter szögének vagy bázisának módosítása

Ha egy meghatározott igazítás vagy szög mentén kell rajzolnia, módosíthatja a háló és a raszter szögét a felhasználói koordináta-rendszer (FKR) elforgatásával. Ez az elforgatás újrailleszti a szálkeresztet a képernyőre az új szögnek megfelelően. A következő példában az FKR 30 fokkal elforgatott, hogy illeszkedjen a horgony rúdja szögéhez.

A háló- és a raszterpontok mindig az FKR origójához illesztettek. Ha el kell tolnia a háló és a raszter origóját, mozdítsa el az FKR-t.