Feladatok zökkenőmentesebbé tétele parancsfájlokkal

Előfordul, hogy többször is meg kell ismételnie ugyanazt a parancssort, amikor egy rajzon dolgozik? Előfordulhat, hogy

Ahelyett, hogy az adott parancssort az AutoCAD felhasználói felületéről futtatná, használhat parancsfájlokat is a parancssorok végrehajtásához, amelyek ugyanazon bemeneten alapulnak. A parancsfájl meghatározása egyszerű szöveges fájl történik, SCR kiterjesztéssel.

Megjegyzés: A videó nem tartalmaz hanganyagot vagy feliratozást.
Megjegyzés: A lépések, képek és videók kissé eltérhetnek az Ön termékverziójában látottaktól.

A parancsokkal és rendszerváltozókkal kapcsolatos tudás felhasználása

A parancsfájlok lehetővé teszik az ismétlődő feladatok automatizálását a parancsokkal és rendszerváltozókkal kapcsolatos tudás révén. Ahelyett, hogy az AutoCAD felhasználói felületéről indítana egy parancsot, majd a parancspromptban adna meg egy értéket vagy beállítást, egyszerű szöveges fájlban is megadhatja és tárolhatja a parancssort, például a Jegyzettömb alkalmazás használatával.

Alább egy olyan parancssorra látható példa, amely úgy illeszt be egy tblk nevű blokkot, ahogy azt a parancspromptban megadhatta:

Command: -INSERT
Enter block name or [?] <tblk>: tblk
Units: Inches   Conversion:    1.0000
Specify insertion point or [Basepoint/Scale/X/Y/Z/Rotate/Explode/REpeat]: 0,0
Enter X scale factor, specify opposite corner, or [Corner/XYZ] <1>: 48
Enter Y scale factor <use X scale factor>: 48
Specify rotation angle <0>: 0

Az alábbiakban az látható, hogyan nézhet ki az előző parancssor egy parancsfájlban:

-INSERT
tblk
0,0
48
48
0

A legtöbb parancssor a parancsfájl egyetlen sorában is elhelyezhető:

-INSERT tblk 0,0 48 48 0

Parancsfájl létrehozása

Mielőtt létrehozna egy parancsfájlt, tisztában kell lennie a következőkkel:

Tipp: Mielőtt létrehozna egy parancsfájlt, érdemes az AutoCAD parancspromptjába beírni a parancsokat, beállításokat és értékeket, és így ellenőrizni, hogy a megfelelő sorrendben vannak-e. Ez lehetővé teszi továbbá a parancselőzmények kimásolását a parancsablakból, majd beillesztését a Jegyzettömb alkalmazásba.

A beillesztést követően eltávolítható minden kérdés és üzenet, hogy csak a szükséges parancsok és bevitelek maradjanak meg.

Az alábbi lépésekkel létrehozható egy parancsfájl a következőkhöz:

  1. Írja be a „notepad” kifejezést az AutoCAD parancspromptjába, majd nyomja le kétszer az Enter billentyűt.

    Megnyílik a Jegyzettömb alkalmazás egy üres dokumentummal.

  2. A Jegyzettömb alkalmazásban gépelje be a következő szöveget, nyomja le az Enter billentyűt minden sor végén, és ügyeljen arra, hogy az utolsó sor után legyen még egy üres sor.
    Megjegyzés: Itt a -FÓLIA parancs után kell egy üres sornak lennie, mivel a parancsból való teljes kilépéshez kétszer kell lenyomni az Enter billentyűt.
    -LAYER m title_block c 6 title_block
    
    RECTANG 0,0 828,552
    OSMODE 35
    ORTHOMODE 1
    GRIDMODE 0
    ZOOM E
     
    Megjegyzés: A gyakorlatban a téglalap megrajzolása helyett egy címpecsétet fog beilleszteni a -BEILL paranccsal, az előző szakaszban bemutatott módon.
  3. A menüsoron kattintson a Fájl > Mentés másként elemre.

  4. A Mentés másként párbeszédpanelen lépjen a Dokumentumok mappába.
  5. A Fájlnév szövegmezőben jelölje ki az alapértelmezett szöveget, majd írja be helyette a drawing_setup.scr nevet.

  6. Kattintson a Fájl típusa: legördülő listára, majd válassza a következő lehetőséget: Minden fájl (*.*).
  7. Kattintson a Mentés gombra.
Tipp: A parancsfájlok tartalmazhatnak megjegyzéseket. A parancsfájlokban elhelyezett megjegyzések pontosvessző karakterrel kezdődnek, az AutoCAD pedig figyelmen kívül hagy mindent, ami a pontosvesszőtől jobbra található.
; Creates a new layer
-LAYER m title_block c 6 title_block

; Draws a rectangle
RECTANG 0,0 828,552
…

Parancsfájlok kezelése

A parancsfájlok bármely mappából futtathatók, de ajánlott a parancsfájlokat egy megosztott mappában tárolni, amely az AutoCAD Támogatási fájlok keresési útvonala beállítása részeként van megadva. Ez biztosítja, hogy a parancsfájlok tárolása a többi egyéni fájllal együtt történik, így mindenki számára egyszerűbbé válik a futtatásuk.

Megjegyzés: Az AutoCAD Támogatási fájlok keresési útvonala beállításának mappái a Beállítások párbeszédpanel Fájlok lapján kezelhetők (az OPCIÓK paranccsal). További információk a mappák hozzáadásáról az AutoCAD Támogatási fájlok keresési útvonala beállításához: Támogatási fájlok keresési útvonalainak módosítása.


Parancsfájl futtatása egy rajzban

Miután létrehoztunk egy parancsfájlt, az FKÖNYV paranccsal lehet futtatni az AutoCAD-ben.

Az alábbi lépések bemutatják, hogyan futtatható a drawing_setup.scr fájl, amelyet korábban, a Parancsfájl létrehozása szakaszban hoztunk létre:

  1. Hozzon létre egy új rajzot.
  2. A szalagon kattintson a Kezelés lap > Alkalmazások panel > Parancsfájl futtatása elemre. Keres
  3. A Parancsfájl kiválasztása párbeszédpanelen keresse meg és válassza ki a drawing_setup.scr fájlt.

  4. Kattintson a Megnyitás gombra.

    Figyelje meg, hogy a rajz most egy 828 x 552 egység méretű téglalapot jelenít meg a title_block fólián. Emellett az állapotsoron látható, hogy a három futó tárgyraszter engedélyezve van, az Orto mód szintén engedélyezve van, a Háló mód pedig le van tiltva.



A FKÖNYV parancson kívül a parancsfájlok az alábbi módszerekkel is futtathatók:

A parancssori kapcsolókról további részletekért lásd: Információk az indítás testreszabásáról.

Parancsfájl futtatása a szalagról

Az FKÖNYV paranccsal létrehozhat egy makrót egy adott parancsfájl futtatásához a szalag valamelyik gombjával. Az alábbiakban az látható, hogyan nézhet ki egy olyan makró, amely elindítja az FKÖNYV parancsot és futtatja a drawing_setup.scr nevű parancsfájlt:

^C^C_script drawing_setup.scr

A szalag testreszabásával kapcsolatos információkért lásd a Próbálta már? – Saját szalag tervezése témakört.



Parancsfájl futtatása több rajzban

Időnként előfordulhat, hogy egy parancsfájlt több rajzfájlban szeretnénk futtatni, például amikor módosítanunk kell a CAD-szabványokat, vagy rajzletisztázási műveleteket kell elvégeznünk. Ilyenkor megnyithatjuk az egyes rajzokat, és mindegyikben futtathatjuk a kívánt parancsfájlt, de hatékonyabb, ha az AutoCAD ScriptPro segédprogramot használjuk. A ScriptPro egy csak Windows rendszeren elérhető segédprogram, amely lehetővé teszi a parancsfájl futtatását a kiválasztott rajzfájlokban.
Megjegyzés: A ScriptPro az AutoCAD LT esetén nem érhető el.

A ScriptPro a következő helyről tölthető le: http://knowledge.autodesk.com/support/autocad/downloads/caas/downloads/content/autodesk-customization-conversion-tools.html

Megjegyzés: A ScriptPro telepítéséhez rendszergazdai jogosultság szükséges.

Az alábbi lépések bemutatják, hogyan használható a ScriptPro a letöltést és telepítést követően:

  1. Windows rendszeren kattintson a Start menü > Autodesk > ScriptPro.exe elemre.

    Ekkor megjelenik a ScriptPro ablaka.



  2. A ScriptPro List (Lista) paneljén kattintson a Wizard (Varázsló) elemre.
  3. A ScriptPro varázslójának 1. lépésében kattintson a Browse (Tallózás) gombra, és adja meg azt a parancsfájlt, amelyet futtatni kíván a kiválasztott rajzokban.

  4. A 2. lépésben kattintson az Add (Hozzáadás) elemre. Keresse meg és jelölje ki a hozzáadni kívánt rajzo(ka)t, majd kattintson az Open (Megnyitás) elemre.

    Megjegyzés: Ha az összes kiválasztani kívánt rajz egyetlen mappában található, kattintson az Add from Folder (Hozzáadás mappából) elemre, és válassza ki azt a mappát, amelyben azok a rajzfájlok találhatók, amelyekben futtatni kívánja a parancsfájlt.
  5. A 3. lépésben válassza ki az AutoCAD telepített verzióját.

    Tipp: Az alkalmazásverziók listájában szereplő accoreconsole.exe fájl lehetővé teszi a ScriptPro futtatását az AutoCAD egy példányával a háttérben. Ezzel csökkenthető az összes kiválasztott rajz feldolgozásához szükséges idő.
  6. Kattintson a Befejezés gombra.
  7. Opcionálisan kattinthat a Save As (Mentés másként) parancsra is, és megadhat egy helyet és fájlnevet a rajzlistafájl számára.

    A rajzlistafájl lehetővé teszi a kiválasztott rajzfájlok újbóli betöltését a ScriptPro eszközbe, ha újra szükség van a parancsfájlt futtatására.

  8. A Run (Futtatás) területen kattintson a Checked (Megjelölve) elemre.

    A ScriptPro elkezdi feldolgozni az összes megjelölt rajzot, és a folyamat előrehaladásának megfelelően frissíti a Status (Állapot) oszlopot.



  9. Ha a ScriptPro végzett, felkéri Önt a létrehozott naplófájl áttekintésére. Kattintson a Yes (Igen) vagy a No (Nem) lehetőségre a fájl megtekintéséhez.
    Megjegyzés: Ha egy vagy több rajz esetében sikertelen volt a futtatás, a ScriptPro használatával kapcsolatos tippeket ismertető szakaszban találhat néhány ötletet a probléma elhárításához.

Tippek a ScriptPro használatához

Megjegyzés: A ScriptPro az AutoCAD LT esetén nem érhető el.
Parancs Leírás
SZÜNET Parancsfájlon belüli késleltetést tesz lehetővé.
FOLYTAT Folytat egy megszakított parancsfájlt. A parancsfájlok futtatását a Backspace billentyű lenyomásával lehet megszakítani.
ÚJRAFUT Megismétel egy parancsfájlt.
FKÖNYV Futtat egy parancsfájlt.
PFÁJLHÍVÁS Egy másik parancsfájlt futtat egy parancsfájlból.
Rendszerváltozó Leírás Alapértelmezett érték Mentés helye
CMDDIA A MÉRETEDIT és a GYMUTATÓ parancshoz tartozó Helyi szövegszerkesztő és bizonyos párbeszédpanelek megjelenítését vezérli az AutoCAD-alapú termékekben. 1 Beállításjegyzék
FILEDIA Letiltja a fájlnavigálási párbeszédpanelek megjelenítését. 1 Beállításjegyzék

A parancsfájlok segítségével csökkenthető a hibák száma, illetve leegyszerűsíthetők az ismétlődő munkafolyamatok. Remélhetőleg amikor legközelebb azt látja, hogy különböző rajzokban ugyanazt a parancssort kell futtatnia, akkor a jelen cikkből tanultak segítségével létre tud majd hozni egy parancsfájlt, amely segít a feladat elvégzésében.