Feliratozási objektumok és a feliratléptékezés használata

Gyakran van szükség a rajzai több léptékben való kiadására, vagy a rajzai több léptékes nézetablakokat tartalmaznak?

A hatékony tervezéshez gyakran sok időre és előkészületre van szükség. Minél nagyobbá és összetettebbé válnak a rajzok, valószínűleg annál több metszeti és homlokzati nézetet kell hozzáadnia a csatlakozások és az alapozás részletei mellett. Ezek a tervelemek gyakran újrafelhasználható tartalmakat használnak, amelyeket bizonyos esetekben különböző léptékben kell megjeleníteni a rajztól függően.

A feliratobjektumok különböző léptékben történő megjelenítéséhez három megközelítés használható:

Megjegyzés: A videó nem tartalmaz hanganyagot vagy feliratot.
Megjegyzés: A lépések, képek és videók kissé eltérhetnek az Ön termékverziójában látottaktól.

Különböző léptékű feliratok kezelése manuálisan, fóliákkal

A fóliák használata gyakori módszer a több léptékben megjelenített feliratobjektumok láthatóságának kezeléséhez. Például normál esetben az A-DETL-DIMS fóliát használná minden méretnél. Ha több léptékben is szükség lenne a méretekre, hozzáadná a léptéktényező értékét a fólia nevének végéhez, például 1/2"=1'-0" és 1/4"=1'-0" lépték esetén a fólia neve A-DETL-DIMS-24, illetve A-DETL-DIMS-48 lenne.

Miután több fóliát is definiált, a fóliák láthatóságának vezérlésével jelenítené meg a nézetablak léptékének megfelelő méreteket. Ha például a nézetablak léptéke 1/2”=1'-0” (1/24), akkor felolvasztaná az A-DETL-DIMS-24 fóliát, és fagyasztaná az A-DETL-DIMS-48 fóliát.

A fenti képen a bal oldalon az A-DETL-DIMS-48 fólia van felolvasztva, a jobb oldalon az A-DETL-DIMS-24 fólia van felolvasztva, míg középen mindkét fólia fel van olvasztva.

Mik a feliratozási objektumok és stílusok?

A feliratozási objektumok olyan feliratok, amelyeknek egy vagy több különböző ábrázolása van különböző léptékekben. Ezek nem különálló feliratobjektumok, így nem kell módosítania a magasságukat/léptéküket, és nem kell fagyasztania/felolvasztania a hozzájuk rendelt fóliát a nézetablakon belüli végleges méret és láthatóság vezérléséhez. A feliratozási stílusok hasonlóak a nem feliratozási stílusokhoz, azonban ezek a feliratozási objektumok létrehozását kezelik, amelyek a feliratobjektumok végleges magasságának/léptékének kiszámítását vezérlik.

Az alábbi feliratobjektumokra alkalmazhatók a feliratozási objektumok és stílusok:

Megjegyzés: A táblázatobjektumok és -stílusok feliratozási objektumként való használata nem támogatott.

Íme egy példa egy két különböző, 1/4"=1'-0" és 1/2"=1'-0" léptékű feliratozási objektumot használó modellre.

Amikor a modell megjelenik a nézetablakban, a nézetablak léptéke határozza meg, hogy a feliratozási objektum melyik ábrázolása jelenik meg. Ha a nézetablak léptéke nem egyezik meg a benne lévő feliratozási objektumokéval, akkor a feliratozási objektumok nem jelennek meg. A fenti képen a szöveg-, méret- és többszörösmutató-objektumokhoz 1/4”=1'-0” és 1/2”=1'-0” lépték van rendelve. Ezért nem jelenik meg minden felirat egyszerre, egyetlen nézetablakban. Az első két nézetablakhoz olyan léptéket rendeltünk, amely megegyezik a feliratozási objektumokéval, míg a harmadik nézetablaknak más a léptéke.

Felkészülés a gyakorlatokra

Ha a témakörhöz tartozó gyakorlatokból a lehető legtöbbet szeretné kihozni, le kell töltenie egy adatkészletet. Az adatkészlet olyan válogatott rajzfájlokat tartalmaz, amelyek a segítségére lesznek a bemutatott munkafolyamatok vagy szolgáltatások megismerésében.

Letöltés: A következő szakaszok gyakorlataihoz használandó mintafájlok.

Feliratozási objektumok kipróbálása

Mielőtt elsajátítja a feliratozási objektumok létrehozásának és módosításának módszereit, ismerkedjen meg a feliratozási objektumok működésével a nézetablakokban. Ebben a gyakorlatban belép a mintarajz egy, már meglévő nézetablakába, és módosítja a nézetablak léptékét, amivel a feliratozás léptéke is megváltozik. Ha a léptékek módosultak, a rajz objektumai a megadott léptéknek megfelelően jelennek meg, és a feliratozási objektumoknak csak az adott léptékkel megegyező ábrázolásai láthatók. A feliratozási objektumok új léptékkel nem egyező ábrázolásai nem láthatók.

  1. Nyissa meg az architectural_-_annotation_scaling_and_multileaders.dwg fájlt a letöltött adatkészletből.

    A témakör korábbi, Felkészülés a gyakorlatokra című szakaszából megtudhatja, honnan töltheti le az adatkészletet.

  2. A bal alsó sarokban található elrendezés lapokon győződjön meg arról, hogy a SECTIONS AND DETAILS lap az aktuális. Ha nem az, kattintson erre az elrendezés lapra.

  3. Az elrendezésben keresse meg a STAIR DETAIL 1 címkével ellátott nézetablakot, és nagyítson rá.

  4. Kattintson duplán a nézetablak keretén belül, hogy beléphessen a modelltérnézetébe.

    A nézetablak kerete ekkor vastagabbá válik, ezzel jelezve, hogy a modelltér aktív.

  5. A modelltéren belül vigye a mutatót a szöveg, a méretek és a többszörös mutatók fölé. Ekkor megjelenik egy figyelmeztető mutató, amely egy skálázott műszaki vonalzó végére hasonlít.

    Ez a figyelmeztető mutató jelzi, hogy a felirat egy feliratozási objektum.



  6. Az állapotsoron kattintson a Nézetablak zárolása gombra a nézetablak zárolásának feloldásához.

    A nézetablak zárolását fel kell oldani, mielőtt módosítani lehetne a léptékét.



  7. Ha a nézetablak már nincs zárolva, kattintson az állapotsoron található Nézetablak léptéke gombra, majd válassza az 1/4"=1'-0" lehetőséget a listából.

    Megfigyelheti, hogy a nézetablak léptékének módosítása után a program lekicsinyítette a nézetet, és a látható feliratok megváltoztak. Az 1/4"=1'-0" feliratléptékű feliratozási objektumok megjelennek, míg az 1/2"=1'-0" feliratléptékű objektumok eltűnnek.



  8. Az állapotsoron kattintson a Nézetablak léptéke gombra, és válassza az 1/2"=1'-0" lehetőséget a listából.

    A program visszaállítja a nézetablak korábbi léptékét, és az 1/2"=1'-0" feliratléptékű feliratozási objektumok is újra megjelennek.

  9. Az állapotsoron kattintson a Nézetablak zárolása gombra.
  10. Kattintson duplán a nézetablak keretén kívül, hogy visszatérjen az elrendezéshez és a papírtérhez.

A gyakorlat során láthatta, hogyan használhatók a feliratozási objektumok a feliratok láthatóságának és magasságának/léptékének vezérlésére a nézetablakban. A következő szakaszokból megtanulhatja, hogyan hozhat létre feliratozási szöveget, és hogyan vezérelheti annak láthatóságát a STAIR DETAIL 1 és a STAIR SECTION 1 nézetablakban.

Feliratozási szöveg létrehozása

Habár a feliratozási szövegek, méretek, sraffok stb. létrehozásának munkafolyamata hasonló, ebben a cikkben csak a feliratozási bekezdéses szövegek létrehozásáról lesz szó. A feliratozási és nem feliratozási (szokványos) szövegeket hasonló módon kell létrehozni, kivéve a feliratozási szövegstílus használatát és a létrehozandó szöveg végleges magasságának meghatározását. A szöveg magassága a szöveg megjelenítésének léptékétől függ.

A következő magyarázatból kiderül, hogyan történik a modelltérben elhelyezett szövegek magasságának kiszámítása nem feliratozási és feliratozási szövegek esetén:

Az alábbi lépések elmagyarázzák, hogyan hozhat létre feliratozási bekezdéses szöveget (BSzöveg):

  1. Nyissa meg az architectural_-_annotation_scaling_and_multileaders.dwg fájlt a letöltött adatkészletből.

    A témakör korábbi, Felkészülés a gyakorlatokra című szakaszából megtudhatja, honnan töltheti le az adatkészletet.

  2. A bal alsó sarokban található elrendezés lapokon kattintson a Modell elemre.

  3. A szalagon kattintson a Nézet lap > Elnevezett nézetek panel > Elnevezett nézetek legördülő listára, majd válassza a Stairwell elemet.

  4. A szalagon kattintson a Kezdőlap > Fóliák panel > Fólia legördülő listára, és győződjön meg arról, hogy a TEXT fólia az aktuális. Ha nem az, válassza ki a Fólia legördülő listából, hogy aktuálissá tegye.

  5. Az állapotsoron kattintson a Nézetablak léptéke gombra, és válassza az 1/2"=1'-0" lehetőséget a listából.
    Megjegyzés: A program hozzárendeli a kiválasztott feliratléptéket az újonnan létrehozott feliratozási objektumokhoz.


  6. A szalagon kattintson a Feliratozás lap > Szöveg panel > Szövegstílusok legördülő listára, és válassza ki a ROMANS elemet.

  7. Kattintson a Bekezdéses/egysoros szöveg legördülő menü > Bekezdéses szöveg elemre. Keres
  8. A rajzterületen adja meg a BSzöveg befoglaló téglalapjának első sarokpontját (1) a lépcső alatti területen.

  9. A parancspromptba írja be a h betűt a szöveg magasságának beállításához.
  10. Amikor a program a papírtéri magasság megadására kéri, írja be a 0,125 értéket.
  11. Határozza meg a BSzöveg befoglaló téglalapjának átellenes sarokpontját (2).

  12. A helyi szövegszerkesztőbe írja be a STORAGE kifejezést.
  13. A Szövegszerkesztő lapon kattintson a Bekezdés panel > Igazítás legördülő menü > Középen középre (KK) elemre.

  14. Kattintson a Szövegszerkesztő bezárása gombra a Bezárás panelen, vagy kattintson a helyi szövegszerkesztőn kívülre a BSzöveg objektum létrehozásához.

  15. A bal alsó sarokban található elrendezés lapokon kattintson a SECTIONS AND DETAILS elemre.

    Az új BSzöveg objektum a STAIR DETAIL 1 címkével ellátott nézetablakban jelenik meg, hiszen a léptéke 1/2"=1'-0". A szöveg a STAIR SECTION 1 nézetablakban nem jelenik meg, hiszen ehhez az 1/4"=1'-0" lépték van hozzárendelve.



A következő szakaszban megtanulhatja, hogyan adhat hozzá feliratléptéket egy feliratozási objektumhoz, amely lehetővé teszi, hogy a szöveg az 1/4"=1'-0" léptékű STAIR SECTION 1 nézetablakban is megjelenjen.

Feliratlépték hozzáadása egy feliratozási objektumhoz

A feliratozási objektum létrehozása után további feliratléptékeket adhat hozzá az objektumhoz, vagy eltávolíthatja azokat a léptékeket, amelyekre már nincs szükség. Az új feliratléptékek meghatározzák, hogy az objektum hogyan jelenik meg a modelltérben és az elrendezés nézetablakaiban.

Az alábbi lépések ismertetik, hogyan adhat hozzá feliratléptékeket az előző gyakorlatban létrehozott feliratozási BSzöveg objektumhoz.

  1. Az elrendezés lapokon kattintson a Modell elemre.
  2. Válassza ki az előző gyakorlatban létrehozott, STORAGE szövegsztringet tartalmazó BSzöveg objektumot.
  3. Kattintson a jobb gombbal, és válassza a Feliratozási objektumlépték > Léptékek hozzáadása/törlése elemet.

  4. A Objektum feliratozási léptéke párbeszédpanelen kattintson a Hozzáadás gombra.

  5. A Léptékek hozzáadása objektumhoz párbeszédpanelen válassza ki az 1/4"=1'-0" léptéket a listából, és kattintson kétszer az OK gombra a feliratléptékek hozzáadásához.

  6. Az elrendezés lapokon kattintson a SECTIONS AND DETAILS elemre.

    Megfigyelheti, hogy a BSzöveg objektum ekkor megjelenik a STAIR SECTION 1 nézetablakban, a papírtéri szövegmagassága pedig 1/16" a nézetablak 1/4"=1'-0" léptéke alapján.



Fontos: Ha az állapotsoron található Automatikus lépték gomb ( Keres) engedélyezve van, akkor a használatával automatikusan hozzá lehet adni az aktuális feliratléptéket a rajz összes feliratozási objektumához, amikor a feliratlépték módosul. Mértékkel használja ezt a funkciót, ellenkező esetben túl sok olyan, különböző léptékű felirat-ábrázolást adhat hozzá, amelyekre nincs szükség.

Feliratozási objektumok láthatóságának vezérlése

Habár a feliratozási objektumokat ugyanúgy lehet fóliákra helyezni, mint bármely más objektumot, javasolt egy önálló fóliára helyezni őket, és a láthatóságukat a modelltér vagy az elrendezés nézetablakának aktuális feliratléptékével vezérelni. Az állapotsoron található Feliratozás láthatósága gomb ( Keres) azt vezérli, hogy a hozzárendelt léptéktől függetlenül minden feliratozási objektum megjelenjen-e, vagy csak azok, amelyek megfelelnek az aktuális feliratléptéknek.

A következő lépések bemutatják a Feliratozás láthatósága gomb használatát:

  1. Az elrendezés lapokon kattintson a Modell elemre.
  2. Közelítsen rá a rajzobjektumok terjedelmére.
  3. Az állapotsoron kattintson a Feliratozáslépték gombra, és válassza ki az 1/2"=1'-0" elemet a listából.
  4. Az állapotsoron kattintson a Feliratozás láthatósága ( Keres) gombra, hogy az szürkévé váljon, jelezve, hogy ki van kapcsolva.

    Megfigyelheti, hogy ekkor minden feliratobjektum eltűnik.



  5. Kattintson ismét a Feliratozáslépték gombra, és most válassza ki az 1/4"=1'-0" elemet a listából.

    Megfigyelheti, hogy ekkor csak a megfelelő feliratléptékkel rendelkező feliratozási objektumok jelennek meg a rajzban.

  6. Kattintson a Feliratozás láthatósága gombra, amely ekkor kékre változik.

    Ekkor minden feliratozási objektum újra megjelenik az aktuális feliratléptéktől függetlenül.

Feliratozási objektumok léptékábrázolásainak áthelyezése

Amikor feliratléptéket ad hozzá egy feliratozási objektumhoz, a program létrehozza és fenntartja az adott objektum egy új ábrázolását. Ezen ábrázolások mindegyikét megtekintheti, ha kijelöli az egyik feliratozási objektumot. A következő kép például egy 1/4"=1'-0" és 1/2"=1'-0" feliratléptékhez rendelt többszörös mutatót ábrázol, a rajz aktuális feliratléptéke pedig 1/4"=1'-0".

Habár a kijelölésekor a feliratozási objektum összes ábrázolása megjelenik, fogókkal való szerkesztéssel csak azt az ábrázolást lehet módosítani, amely megegyezik az aktuális feliratléptékkel. A feliratozási objektumok ábrázolásait szabványos szerkesztési parancsokkal, például a MOZGAT és a LÉPTÉK paranccsal nem lehet módosítani.

Tipp: Ha fogókkal való szerkesztéssel módosítja a feliratozási objektum ábrázolásait, szükség esetén visszaállíthatja az összes ábrázolás helyzetét.

A feliratozási objektum összes ábrázolásának visszaállítása:

  1. Jelölje ki a módosítani kívánt feliratozási objektumot.
  2. Kattintson a jobb gombbal, és válassza a Feliratozási objektumlépték > Többléptékes helyek szinkronizálása elemet.

Feliratozási szövegstílus létrehozása

A feliratozási szövegstílusok nem szükségesek a feliratozási szövegek létrehozásához, de a segítségükkel leegyszerűsíthető a folyamat, csakúgy, mint a nem feliratozási szövegstílusok esetében. A feliratozási és a nem feliratozási szövegstílusok között a legfőbb különbség a Feliratozási tulajdonság. Ha a Feliratozási tulajdonság engedélyezve van, és a stílus aktuális, akkor minden létrehozott szöveg feliratozási szöveg lesz. A Papírtéri szövegmagasság tulajdonság meghatározza a szöveg végleges magasságát, míg a Szövegtájolás elrendezéshez igazítása tulajdonság azt definiálja, hogy a szöveg annak az elrendezésnek és nézetablaknak a tájolásához igazodjon-e, amelyben megjelenik.



Nem feliratozási feliratobjektum feliratozási objektummá változtatása

A rajzban meglévő felirat- és sraffozás objektumokat néhány lépéssel feliratozási objektumokká lehet tenni. Ez hasznos lehet, ha anélkül szeretné feliratozási objektumokká változtatni egy meglévő modell vagy részlet feliratait, hogy újból létre kellene hoznia a felirat- vagy sraffozás objektumokat.

Megjegyzés: A blokkreferenciák csak akkor alakíthatók feliratozási objektumokká, ha a blokkdefiníciót is feliratozási objektummá változtatja.

A következő lépések áttekintést nyújtanak a nem feliratozási objektumok feliratozási objektummá változtatásáról:

  1. Jelölje ki a feliratozási objektummá változtatandó felirat- vagy sraffozás objektumokat.
  2. Kattintson a jobb gombbal a rajzterületen, és válassza a Tulajdonságok lehetőséget. Keres
  3. Ha több típusú objektumot is kiválasztott, akkor a Tulajdonságok palettán kattintson az Objektumtípus legördülő listára, és válassza ki a módosítani kívánt objektumtípust.

  4. A kiválasztott objektumtípustól függően tegye a következőket:
    • Szöveg- és BSzöveg objektumok: A Szöveg szakaszban módosítsa a Stílus tulajdonságot egy feliratozási stílusra, a Szövegmagasság tulajdonságot pedig állítsa a papírtéri szövegmagasság értékére.
    • Méret-, mutató- és geometriai tűrés objektumok: Az Egyéb szakaszban módosítsa a Méretstílus tulajdonságot egy feliratozási stílusra.
    • Többszörös mutató objektumok: Az Egyéb szakaszban módosítsa a Többszörösmutató-stílus tulajdonságot egy feliratozási stílusra.
    • Sraffozás objektumok: A Minta szakaszban állítsa a Feliratozási tulajdonságot Igen értékre, és módosítsa a Lépték tulajdonság értékét.
  5. Kattintson a Feliratozási lépték tulajdonságra. Ezután kattintson a Feliratozási objektumlépték gombra, és igény szerint adja hozzá a feliratléptékeket.
  6. Szükség esetén ismételje meg a 3–5. lépést.
  7. Zárja be a Tulajdonságok palettát.

Nézetablak feliratléptékének beállítása

A korábbiakban használt mintarajzon a feliratléptékek már be voltak állítva a SECTIONS AND DETAILS elrendezés nézetablakaihoz, és megegyeztek az egyes nézetablakok léptékével. Amikor egy új nézetablakot hoz létre, és beállítja a léptékét, a feliratlépték automatikusan megegyezik a nézetablak léptékével. Ha a két lépték nem egyezik, a Nézetablaklépték szinkronizálása gombra () kattintva a nézetablak léptékéhez igazíthatja a feliratléptéket. Ha a két lépték megegyezik, a Nézetablaklépték szinkronizálása gomb kék színű. További információk a nézetablakok létrehozásáról és léptékezéséről: Próbálta már? – Elrendezési nézetablakok előzetes léptékezése.



Összefoglalás

Ha metszeti és homlokzati nézetekkel, valamint különböző léptékű részletekkel dolgozik, a feliratozási objektumok és a feliratléptékezés megkönnyítheti a tervek feliratozását. Ezt az is szemlélteti, hogy milyen egyszerűen gondoskodhat arról, hogy a feliratok a megfelelő méretben jelenjenek meg, a nézetablakhoz rendelt léptéktől függetlenül.

Feliratozási objektumokhoz és feliratléptékezéshez kapcsolódó parancsok és rendszerváltozók

Az alábbiakban megtalálja a rajzokban alkalmazható, feliratozási objektumokkal és feliratléptékezéssel kapcsolatos parancsokat és rendszerváltozókat.

Parancs Leírás
FELIRATVISSZAÁLL Alaphelyzetbe állítja a kijelölt feliratozási objektumok összes alternatív léptékábrázolásának helyét.
FELIRATFRISSÍT Frissíti a meglévő feliratozási objektumokat, hogy megfeleljenek a stílusuk aktuális tulajdonságainak.
OBJEKTUMLÉPTÉK Hozzáadja vagy törli a feliratozási objektumokhoz tartozó támogatott léptékeket.
LÉPTÉKLISTASZERK Az elrendezésbeli nézetablakok, oldalelrendezések és a nyomtatás számára elérhető léptékek listáját vezérli.
Rendszerváltozó Leírás Alapértelmezett érték Mentés helye
ANNOALLVISIBLE Elrejti vagy megjeleníti az aktuális feliratozásléptéket nem támogató feliratozási objektumokat. 1 Rajz
ANNOAUTOSCALE Frissíti a feliratozási objektumokat, hogy azok a feliratozáslépték megváltozásakor támogassák a feliratozásléptéket. -4 Beállításjegyzék
ANNOSCALEZOOM Meghatározza, hogy a papírtér nézetablakaiban az egérgörgővel történő nagyítást adott nagyítási léptékek vezérlik-e, vagy független legyen a nézetablakléptékektől (korábbi működés). 0 Beállításjegyzék
ANNOTATIVEDWG Megszabja, hogy a rajz feliratozási blokként viselkedjen-e másik rajzba történő beszúrás esetén. 0 Rajz
CANNOSCALE Megadja az aktuális területhez tartozó aktuális feliratozáslépték nevét. 1:1 Rajz
CANNOSCALEVALUE Az aktuális feliratozáslépték értékét jeleníti meg. 1.0000 Rajz
DIMANNO Azt jelzi, hogy az aktuális méretstílus feliratozási típusú-e. 0 Rajz
HPANNOTATIVE Azt adja meg, hogy az új sraffozási minták feliratozási sraffozások legyenek-e ebben a munkamenetben. 0 Nincs mentve
SAVEFIDELITY A feliratozási objektumok látványhűségét szabályozza az AutoCAD 2007-es vagy azt megelőző verziókban. 1 Beállításjegyzék
SELECTIONANNODISPLAY Azt szabja meg, hogy az alternatív léptékábrázolások átmenetileg megjelenjenek-e halványítva feliratozási objektum kijelölésekor. 1 Beállításjegyzék