Általános lehetőségek (Sraffozás és átmenet párbeszédpanel)

Meghatározza az átmenetek és sraffozások által megosztott határvonal- és tulajdonságbeállításokat.

SRAFFOZ (parancs) Keres: Válassza a Beállítások opciót a promptban

Opciók

Határvonalak

Hozzáadás: Pontok kijelölése

Meghatároz egy határvonalat az egy megadott pont körül zárt területet alkotó objektumok alapján.

  • Belső pont megadása

    Ha a belső pontok megadása közben bármikor a rajzterületen a jobb gombbal kattint, egy helyi menü jelenik meg, amely számos opciót tartalmaz.

    Ha bekapcsolja a Szigetérzékelést, a program a külső határvonalon belüli, területeket körülzáró objektumokat szigetekként érzékeli. A SRAFFOZ parancs objektum-felismerési módja a fenti opció használatakor, a kiválasztott szigetészlelési eljárástól függ.

    Megjegyzés: A határoló objektumok nem csatlakozó végpontjainál vörös körök jelennek meg, jelezve a sraffozás határvonalában lévő hézagokat. Ezek a körök ideiglenesek, és a FRISSÍT vagy a REGEN paranccsal eltüntethetők.
Hozzáadás: Objektumok kiválasztása

Határvonalat határoz meg azon kijelölt objektumok közül, amelyek zárt területet alkotnak.

  • Objektumok kiválasztása

    A belső objektumokat a program nem észleli automatikusan. Objektumokat kell választania a kijelölt határvonalon belül, azok sraffozásához, illetve kitöltéséhez, aszerint, hogy milyen a szigetérzékelés aktuális stílusa.

    Valahányszor az Objektumok kiválasztására kattint, a SRAFFOZ törli az előző kijelölés készletet.

    Az objektumok megadása közben a jobb gombbal a rajzterületre kattintva bármikor előhívhatja a helyi menüt. Visszaállíthatja az utolsó vagy az összes kijelölést, megváltoztathatja a kijelölési módszert, módosíthatja a szigetfelismerés stílusát, vagy megjelenítheti a sraffozást, illetve a kitöltést.

Határok eltávolítása

A határvonal definícióból eltávolít bármely előzőleg hozzáadott objektumot.

  • Objektumok kiválasztása

    Eltávolít objektumokat a határvonal definíciójából.

  • Határvonalak hozzáadása

    Objektumokat ad hozzá a határvonal definíciójához.

Határvonal újraépítése

Vonalláncot vagy lemezt hoz létre a kiválasztott sraff vagy kitöltés körül, és feltételesen társítja hozzá a sraffozási objektumot.

Kijelölések megtekintése

A jelenleg definiált határvonalakat az aktuális sraffozási és kitöltési beállításokkal jeleníti meg. Ez a lehetőség csak akkor érhető el, ha van definiálva határvonal.

Határobjektumok kijelölése

A kijelölt asszociatív sraffozás objektum határát alkotó objektumokat jelöli ki. A sraffozás határa a megjelenő fogókkal módosítható.

Megjegyzés: Ez a lehetőség csak a Sraffozás módosítása párbeszédpanelen áll rendelkezésre, a Kijelölések megtekintése helyén.

Ha asszociatív sraffozást jelöl ki, akkor egyetlen, kör alakú fogó, a vezérlő fogó jelenik meg. Határfogók nem jelennek meg, mert egy asszociatív sraffozás határa csak a társított határobjektumok módosításával változtatható meg. A határobjektumok fogóval történő módosításához használja a Határobjektumok kijelölése opciót.

Nem asszociatív sraffozás határának módosításához magának a sraffozás objektumnak a határát kell módosítani. Így nem asszociatív sraffozás kijelölésekor mind a vezérlő fogók, mind a határfogók megjelennek.

Beállítások

Számos általánosan használt sraffozási vagy kitöltési opciót vezérel.

Feliratozási

Azt adja meg, hogy a sraffozás feliratozási-e. Ez a tulajdonság automatizálja a feliratok léptékezését, hogy ezek megjelenítése és nyomtatása a megfelelő méretben történjen. (HPANNOTATIVE rendszerváltozó)

Asszociatív

Azt adja meg, hogy a sraffozás vagy kitöltés asszociatív. Az asszociatív sraffozás vagy kitöltés akkor frissül, ha módosítja a határobjektumait. (HPASSOC rendszerváltozó)

Különálló sraffozások

Azt vezérli, hogy egy vagy több sraffozott objektum jöjjön-e létre több különálló zárt határvonal megadása esetén. (HPSEPARATE rendszerváltozó)

Megjelenítési sorrend

Megjelenítési sorrend hozzárendelése sraffozáshoz és kitöltéshez. Sraffozást vagy kitöltést helyezhet az összes többi objektum alá, az összes többi objektum fölé, a sraffozási határvonal alá vagy fölé is. (HPDRAWORDER rendszerváltozó)

Fólia

Az új sraffozás objektumokat egy adott fóliához rendeli, felülbírálva az aktuális fóliához való hozzárendelést. Az aktuális fólia használatához válassza az Aktuális használata lehetőséget. (HPLAYER rendszerváltozó)

Átlátszóság

Az új sraffozások és kitöltések számára megadja az átlátszóság szintjét, felülbírálva az aktuális objektumátlátszóságot. Az aktuális átlátszósági beállítás használatához válassza az Aktuális használata lehetőséget. (HPTRANSPARENCY rendszerváltozó)

Tulajdonságok öröklése

Meghatározott határvonalak sraffozása vagy kitöltése, egy kijelölt sraffozási objektum sraffozási vagy kitöltési tulajdonságainak használatával.

Az öröklés forrásául szolgáló sraffozott objektum kijelölése után kattintson a rajzterületre a jobb gombbal, majd válassza a helyi menüben az Objektumok és Belső pont megadása opciók egyikét.

A HPINHERIT rendszerváltozó vezérli, hogy a sraffozás kezdőpontját a HPORIGIN parancs vagy a forrás objektum határozza-e meg.

Előnézet

A jelenleg definiált határvonalakat az aktuális sraffozási és kitöltési beállításokkal jeleníti meg. Kattintson a rajzterületen, vagy nyomja le az Esc billentyűt, hogy visszatérjen a párbeszédpanelhez. A sraffozás vagy kitöltés elfogadásához kattintson a jobb gombbal, vagy nyomja le az Enter billentyűt.

További opciók bővítőgomb

Kibontja a Sraffozás és átmenet párbeszédpanelt, hogy az több választási lehetőséget jelenítsen meg.