TERÜLET (parancs)

Kiszámítja objektumok vagy megadott területek területét és kerületét.

Méréseket egy objektum kijelölésével vagy a mérni kívánt pontok megadásával végezhet. A megadott objektum területe és kerülete az eszköztipp parancspromptjában jelenik meg.

A GEOMMÉR parancs további mérési lehetőségeket biztosít. A HVONAL parancsot is használhatja zárt vonallánc vagy régió létrehozásához, majd a LISTA paranccsal vagy a Tulajdonságok palettával megkeresheti a területet.

A következő promptok jelennek meg.

Adja meg az első sarokpontot

Kiszámítja a megadott pontok által definiált területet és kerületet. Először adja meg az első pontot. A pontoknak az aktuális felhasználói koordináta-rendszer XY síkjával párhuzamos síkon kell lenniük.

Adja meg a következő pontot
Megjelenik egy, az elsőként megadott ponttól az egérmutatóig tartó rugalmas vonal. Folytassa a pontok megadását egy vonallánc megadásához, majd nyomja le az Enter billentyűt a kerület meghatározásának elvégzéséhez. A kiszámítandó terület zölddel kiemelve jelenik meg.

Ha nem zárja be a sokszöget, a program úgy számítja ki a területet, mintha az utolsó megadott pontot és az első pontot egyenes vonal kötné össze. A kerület számításakor a program hozzáadja ennek a vonalnak a hosszát is a kerület értékéhez.

Objektum

A kijelölt objektum területét és kerületét számítja ki.

Válasszon objektumokat

Válasszon objektumokat, például köröket, ellipsziseket, spline-görbéket, vonalláncokat, poligonokat, régiókat és 3D szilárdtesteket.

Ha egy nyitott sokszöget jelöl ki, a program úgy számítja ki a területet, mintha az utolsó megadott pontot és az első pontot egyenes vonal kötné össze. A kerület számításakor a program figyelmen kívül hagyja ennek a vonalnak a hosszát.

A széles vonalláncok területének és kerületének (vagy hosszának) kiszámításához a program a vonalláncok középvonalát használja.

területet Hozzáad

Bekapcsolja a Hozzáadás módot, és megjeleníti az ezután megadott területek összes mérőszámát. A számításhoz kijelölhet pontokat és objektumokat. Kijelölhet például két objektumot a teljes terület kiszámításához.

Ha pontokat jelöl ki, és nem zárja be a sokszöget, a program úgy számítja ki a területet, mintha az utolsó megadott pontot és az első pontot egyenes vonal kötné össze.

területet kiVon

Területeket és kerületeket von ki a teljes területből. A számításhoz kijelölhet pontokat és objektumokat. A következő példában a második kijelölt objektumot kivonhatja az elsőből.