-GRAFIKUSBEÁLL (parancs)

Be- vagy kikapcsolja a hardveres gyorsítást, és hozzáférést biztosít a megjelenítési teljesítmény beállításaihoz a parancssoron.

Megjeleníti a grafikus teljesítmény beállításait a parancssoron. A Grafikus teljesítmény párbeszédpanelen nem elérhető speciális grafikai beállítások elérését is biztosítja.

A következő promptok jelennek meg.

Gyorsítás
Azt adja meg, hogy a program szoftveres vagy hardveres 3D gyorsítás használjon-e.
Hardveres
A hardveres gyorsítást állítja be. A grafikus hardverkártya végzi a legtöbb rajzolási feladatot a teljesítmény javítása érdekében.
  • Simított vonalmegjelenítés. A teljes képernyő élsimítási effektusának állapotát vezérli. Ez a beállítás eltünteti az átlós vonalak és a görbe élek esetén megjelenő megtöréseket.
  • Képpontonkénti megvilágítás. Lehetővé teszi, hogy a program minden egyes képpont színét külön számítsa ki. Ha be van kapcsolva ez az opció, akkor a 3D objektumok és a fényhatások finomabbnak tűnnek a nézetablakban. (az AutoCAD LT programban nem érhető el.)
  • Speciális anyaghatások. A fejlett anyaghatások megjelenítési állapotát vezérli. (az AutoCAD LT programban nem érhető el.)
  • Teljes árnyékolású megjelenítés. Engedélyezi a teljes árnyékok megjelenítését. (az AutoCAD LT programban nem érhető el.)
  • Tömörítetlen textúrák. Növeli a videomemória mennyiségét a jobb minőségű textúrák megjelenítése érdekében olyan rajzok esetén, amelyek képpel rendelkező anyagokat vagy csatolt képeket tartalmaznak.
    Megjegyzés: Ha be van kapcsolva ez az opció, akkor megnőhet a képek első betöltéséhez szükséges idő, és a nézetablakban megjelenő és a kinyomtatott képek minősége is gyengébb lesz.
    (az AutoCAD LT programban nem érhető el.)
Szoftveres
A szoftveres gyorsítást állítja be. A szoftveres grafikus rendszer végzi az összes rajzolási feladatot.
  • Simított vonalmegjelenítés. A teljes képernyő élsimítási effektusának állapotát vezérli. Ez a beállítás eltünteti az átlós vonalak és a görbe élek esetén megjelenő megtöréseket.
  • Kilépés. Befejezi a parancsot.
Megszakítás
Befejezi a parancsot.
Adaptív szegényítés
Megjegyzés: Az AutoCAD LT programban nem érhető el.
Kikapcsolja vagy minimalizálja a megjelenítési effektusokat, amikor a teljesítmény a megadott elfogadható minimális megjelenítési sebesség (képkocka/másodperc) alá esik. A drótvázas látványstílusok csökkentik a megjelenített vektorok számát. A többi látványstílus visszalép az árnyalt látványstílusra.
Általános beállítások
Megjegyzés: Az AutoCAD LT programban nem érhető el.
A teljesítménnyel kapcsolatos nem hardverfüggő funkciókat állítja be.
Lapok simítása
Kisimítja a soklapháló objektum lapjait a nézetablakban történő megjelenítéskor és rendereléskor. Ez akkor lehet hasznos, amikor a 3DSBE paranccsal importált objektumokat használ, illetve amikor a SOKLAP paranccsal létrehozott objektumokkal dolgozik. Ne feledje, hogy amikor engedélyezett, akkor a rajzban található összes objektum kisimul. Ha nem szeretné az összes objektumot kisimítani, akkor más objektumtípust használva hozza létre újra a modellt.
Dinamikus vonalazás
A rajzbeli objektumok simaságát meghatározó opciókat állítja be. A program az objektumokat sok rövid vonalból (vagy gömbök esetében háromszögekből) rajzolja meg. Ezeket a vonalakat megjelenítő vonalaknak hívják. Az objektumok a rajzban részletgazdagabbaknak tűnnek, ha több megjelenítő vonalat használ.
  • Felületek vonalazása. A rajz felületi részletességét határozza meg. Nagyobb érték több részletet ad vissza, de több megjelenítő vonalat és több memóriát használ.
  • Görbék vonalazása. A rajz görbéinek részletességét határozza meg. Nagyobb érték több részletet ad vissza, de több megjelenítő vonalat és több memóriát használ.
  • Megjelenítő vonalazások gyorsítótárba. A rendszert a memóriának és a teljesítménykövetelményeknek megfelelően konfigurálja. A 3D gyorsítótár mindig tárol legalább egy megjelenítő vonalat. Ha ezen opció értéke 1, a vonalazás minden nézetablakban azonos; a rajz néhány objektumát újragenerálhatja a program, ha zoomolási műveletet hajt végre. Érdemes a 2 értéket választani akkor, ha több nézetablakot használ különböző nézetekkel. A szám növelése több memóriát igényel.
Hátlapok eltávolítása
Objektumok rajzolásánál nem foglalkozik a hátlapokkal. Egyes objektumokon, például gömbökön nem látható a hátlap elvetésének hatása, mivel akkor sem látható a hátlap, ha jelen van. A hátlapok elvetése opció hatása például olyan objektumoknál látható, amelyeknek nincsen fedlapjuk. A hátlapok elvetése javítja a teljesítményt.
Átlátszóság minősége
Az átlátszóság minőségét állítja be megtekintéskor és modell renderelésekor. Az átlátszóság használt minősége attól függ, hogy szoftveres vagy hardveres gyorsítást használ, illetve attól, hogy éppen rendereli-e a modellt. Az alapértelmezett minőség a Közepes.

Szoftveres gyorsítás

  • Az alacsony minőség szúnyoghálószerű eredményt ad, hogy elérje az átlátszóságot, de ne veszítse el a sebességet.
  • A közepes minőség a szúnyoghálószerű lejárás és az alfasimítás kombinációja.
  • A magas minőség egyszerű alfasimítást használ, amelynek eredményeképp a grafikus elemek az aktuális rajzsorrend szerint jelennek meg.

Hardveres gyorsítás

  • Az alacsony minőség egyszerű alfasimítást használ, amelynek eredményeképp a grafikus elemek az aktuális rajzsorrend szerint jelennek meg.
  • A közepes minőség kétmenetes algoritmus segítségével rajzolja meg az átlátszatlan objektumokat, majd ezeket követve az átlátszó objektumokat. Az átlátszó objektumok megrajzolásához egyszerű alfasimítást használ, amelynek eredményeképp a grafikus elemek az aktuális rajzsorrend szerint jelennek meg. Mivel az átlátszatlan objektumokat előbb rajzolja meg, mint az átlátszókat, a grafikus elemek kevésbé észrevehetők.
  • A magas minőség azzal javít a közepesen, hogy sorba rendezi az átlátszó objektumokat, hogy kevésbé látsszanak a grafikus elemek. A sorba rendezés azonban nem tünteti el teljesen a grafikus elemeket.

Renderelés

  • Az alacsony minőség minden anyagra kikapcsolja az átlátszóság használatát, és az anyagokat átlátszatlanként rendereli.
  • A közepes minőség bekapcsolja az anyagok átlátszóságát, de a ténylegesen használt anyagátlátszatlanság a megadott anyagátlátszatlanság négyzetgyöke.
  • A magas minőség lehetővé teszi az anyagok átlátszóságát, és az anyagokhoz hozzárendelt átlátszatlanság közvetlenül leképeződik a renderelő alrendszer felé.
Megjegyzés: Az átlátszóság hatása csak akkor látható, ha az Anyagok opciót is bekapcsolja.
Nyomtatásemuláció
Árnyalt nézetablakot tartalmazó rajz nyomatásakor be-, illetve kikapcsolja a nem támogatott hardvereffektusok szoftveres emulálását. Ha be van kapcsolva, akkor a program szoftveresen emulál, a hardveres gyorsítás pedig lehet ki- vagy be van kapcsolva, de nem támogatja az árnyékokat.
Megszakítás
Befejezi a parancsot.