FKR (parancs)

Beállítja az aktuális felhasználói koordináta-rendszer (FKR) origóját és tájolását.

Keres

Az FKR egy mozgatható derékszögű koordináta-rendszer, amely meghatározza az XY-munkasíkot, a vízszintes és függőleges irányokat, a forgás tengelyeit és más egyéb hasznos geometriai referenciákat. Az FKR origóját és tájolását vezérli, hogy a rajz megfelelőbb legyen amikor pontokat ad meg, koordinátákat ír be, és rajzi segédeszközökkel dolgozik, például orto móddal és a hálóval.

Az FKR egy nézetablakkal tárolható, ha a nézetablakban az UCSVP rendszerváltozó értéke 1.

Megjegyzés: Alapértelmezés szerint a Koordináták panel el van rejtve a Vázlat és feliratozás munkaterületen. A Koordináták panel megjelenítéséhez kattintson a Nézet fülre, majd kattintson a jobb gombbal, és válassza a Panelek mutatása elemet, majd kattintson a Koordináták elemre. A 3D munkaterületeken (az AutoCAD LT szoftverben nem érhető el) a Koordináták panel a Kezdőlapon található.

A következő promptok jelennek meg.

Az FKR origójának megadása

Új FKR-t hoz létre egy, két vagy három pont használatával:

  • Ha egyetlen pontot ad meg, akkor az aktuális FKR kezdőpontja átvált az X, Y és Z tengely tájolásának megváltoztatása nélkül.
  • Ha második pontot ad meg, az FKR elfordul, hogy a pozitív X tengely ezen a ponton haladjon át.
  • Ha megad egy harmadik pontot, akkor az FKR elfordul az új X tengely körül, hogy meghatározza a pozitív Y tengelyt.

A három pont egy kezdőpontot, egy pontot az X tengely pozitív részén, valamint egy pontot az XY sík pozitív részén ad meg.

Ha nem ad meg Z koordinátaértéket egy koordináta beírásakor, a rendszer az aktuális Z értéket használja.

Tipp: Az FKR ikon origófogót közvetlenül egy új helyre is húzhatja, vagy kiválaszthatja az origófogó menü Csak a kezdőpont mozgatása menüpontját.

laP

Dinamikusan illeszti az FKR-t egy 3D objektum egy lapjához.

Helyezze a mutatót egy lap fölé, hogy lássa, hogyan fog illeszkedni az FKR.

Tipp: Az FKR ikon origófogót kiválaszthatja és húzhatja is (vagy kiválaszthatja az origófogó menü Mozgatás és Igazítás menüpontját), hogy dinamikusan illessze az FKR-t a lapokhoz.
Következő

Az FKR-t a szomszédos lapon vagy a kiválasztott él hátsó lapján helyezi el.

Xfordít

180 fokkal elforgatja az FKR-t az X tengely körül.

Yfordít

180 fokkal elforgatja az FKR-t az Y tengely körül.

Elfogad

Elfogadja a módosításokat, és elhelyezi az FKR-t.

NEve

Menti és visszaállítja az elnevezett FKR-definíciókat.

Tipp: Vagy kattintson a jobb gombbal az FKR ikonra, majd kattintson az Elnevezett FKR elemre az elnevezett FKR-definíciók mentéséhez vagy visszaállításához. Ha gyakran használ elnevezett FKR-definíciókat, megadhatja a Visszaállítás, Mentés, Törlés és ? opciókat közvetlenül a kezdeti FKR-promptban az Elnevezett beállítás megadása nélkül.

Visszaállítás

Visszaállít egy mentett FKR-definíciót, amely ezáltal az aktuális FKR lesz.

Név

A visszaállítani kívánt FKR-definíció nevét határozza meg.

? – FKR-definíciók listázása

A megadott FKR-definíciókról listáz részleteket.

Ment

Az aktuális FKR-t egy meghatározott néven menti el.

Név

Megadja az FKR-definíció nevét.

Töröl

Eltávolítja a megadott FKR-definíciót a mentett definíciók listájából.

? – FKR-definíciók listázása

Megjeleníti a mentett FKR-definíciókat az origóval és a mentett FKR-definíciók aktuális FKR-hez viszonyított X, Y és Z tengelyével. Írjon be egy csillagot az összes FKR-definíció megjelenítéséhez. Ha az aktuális FKR ugyanaz, mint a VKR (világ koordináta-rendszer), akkor VILÁG néven szerepel. Ha egyéni de névtelen, névtelenként szerepel.

Objektum

A kiválasztott 2D vagy 3D objektumhoz illeszti az FKR-t. Az FKR bármilyen objektumtípushoz illeszthető (beleértve a pontfelhőket is) az szvonalak és 3D vonalláncok kivételével.

Helyezze a mutatót egy objektum fölé, hogy lássa, hogyan fog illeszkedni az FKR, majd kattintson az FKR elhelyezéséhez. A legtöbb esetben az FKR origó a megadott ponthoz legközelebb eső végpontnál található, az X tengely élhez vagy ív érintőjéhez igazodik, és a Z tengely az objektumra merőlegesen illeszkedik.

Amikor egy pontfelhő fölé viszi a mutatót, az FKR kezdőpontja a pontfelhő objektum legközelebbi pontjába kerül. Ha a pontfelhőben vannak az Autodesk ReCap Pro programból származó szegmentálási adatok, és a mutató pozíciójánál található sík szakasz, az FKR kezdőpontja a sík legközelebbi pontjára kerül, az FKR XY tengelye pedig a sík szegmensek XY síkjához igazodik. Az X tengely irányát a sík szakasz és a VKR síkjának metszésvonala határozza meg. Kattintással helyezze el az FKR-t.

Előző

Visszaállítja az előző FKR-t.

Az aktuális munkamenetben visszaléphet az utolsó 10 FKR beállításra. Az FKR beállítások a modelltér és a papírtér esetén külön-külön vannak tárolva.

Megtekintés

Az FKR XY síkja merőleges lesz a nézetirányra. Az origó nem változik meg, de az X és az Y tengely vízszintes, illetve függőleges lesz.

viLág

A világ koordináta-rendszerhez (VKR-hez) illeszti az FKR-t.

Tipp: Az FKR ikonra is kattinthat, és kiválaszthatja a Világ elemet az origófogó menüből.

X, Y, Z

Az aktuális FKR-t egy megadott tengely körül elforgatja.

A jobb kezének hüvelykujja mutasson az X tengely pozitív irányába, és közben hajlítsa be az ujjait. Ujjai a tengely körüli pozitív forgásirányba mutatnak.

A jobb kezének hüvelykujja mutasson az Y tengely pozitív irányába, és közben hajlítsa be az ujjait. Ujjai a tengely körüli pozitív forgásirányba mutatnak.

A jobb kezének hüvelykujja mutasson a Z tengely pozitív irányába, és közben hajlítsa be az ujjait. Ujjai a tengely körüli pozitív forgásirányba mutatnak.

Egy FKR-t az origó és egy vagy több, az X, Y vagy Z tengely körüli elforgatással határozhat meg.

Z tengely

Az FKR-t megadott pozitív Z tengelyhez illeszti.

Az FKR origója az első pont lesz, pozitív Z tengelye pedig áthalad a második ponton.

Objektum

A Z tengelyt érintőként tájolja be a megadott ponthoz legközelebbi végponthoz. A pozitív Z tengely az objektumtól kifele mutat.

Alkalmaz

(Az AutoCAD LT programban nem érhető el.)

Alkalmazza az aktuális FKR beállítást egy megadott nézetablakra vagy az összes nézetablakra, ha más nézetablakokhoz különböző FKR van mentve a nézetablakban. (UCSVP rendszerváltozó).

Nézetablak

Az aktuális FKR-t a megadott nézetablakra alkalmazza, és befejezi az FKR parancsot.

Mind

Az aktuális FKR-t az összes aktív nézetablakra alkalmazza.