Információk a korábbi rajzfájlformátumokba végzett konvertálásról

Amikor DWG-fájlokat konvertál egy korábbi verzióval kompatibilis formátumba, az aktuális kiadás információit a program leválasztja az objektumokról.

Mivel a rajz korábbi formátumba történő konvertálása adatvesztést eredményezhet, ajánlott más nevet megadni az az aktuális rajzfájl felülírásának elkerülése érdekében.

Dinamikus kényszerek

Az AutoCAD 2010-alapú termékekben létrehozott dinamikus kényszerek nem jelennek meg a DWG TrueView eszközben.

Asszociativitás a méretekben

Az AutoCAD 2002-alapú termékekben vagy a későbbi verziókban létrehozott asszociatív méretek általában megtartják asszociativitásukat a korábbi formátumba történő konvertálás, majd az újbóli megnyitás során az AutoCAD-alapú termék aktuális verziójában.

A méretek vizuális hűsége

A méretezéssel kapcsolatos következő fejlesztések megőrzik a látványhűséget a korábbi verziókban, ha ezeket nem szerkesztik:

Látványhűség feliratozási objektumoknál

Megadhatja, hogy a feliratozási objektumok megőrizzék a látványhűséget, ha azokat az AutoCAD 2007-alapú termékekben (vagy korábbi verzióban) tekintik meg a Konvertálási beállítás módosítása párbeszédpanelen.

A feliratozási objektumok több léptékábrázolással rendelkezhetnek. Bekapcsolt látványhűség esetén a feliratozási objektumokat felbontja a rendszer, a léptékábrázolások mentése pedig külön fóliákra történik. Ezek elnevezése az eredeti fólia nevéből és egy hozzáfűzött számból áll.

Ha a feliratozási objektumok látványhűsége nincs bekapcsolva, egyetlen modelltérbeli ábrázolás jelenik meg a Modell lapon. A rajz mentésekor használt beállítástól függően további feliratozási objektumok jelenhetnek meg a Modell lapon, és különböző méretű további objektumok jelenhetnek meg a papírtérbeli nézetablakokban, mint az AutoCAD 2008-alapú termékekben és a későbbi kiadásokban.

Feliratozási blokkok

Ha egy AutoCAD 2008-alapú rajzon a feliratozási blokk papírtájolása nem az elrendezésnek megfelelően van beállítva, és a blokk olyan többsoros attribútumokat tartalmaz, amelyek alapját nem az elrendezéssel megegyező tájolású szövegstílus adja, az attribútumok pozíciója megváltozhat, amikor a rajzot megnyitja egy AutoCAD 2007-alapú termékben vagy egy korábbi verzióban.

Fóliatulajdonság-felülírások

Amikor fóliatulajdonság-felülírásokat tartalmazó AutoCAD 2008-alapú rajzot konvertál, a felülírások nem láthatók az előző kiadásokban. A tulajdonság-felülírások megmaradnak, ha a rajzot korábbi verzióban menti, és újból láthatóvá válnak, ha a rajzot az AutoCAD 2008-alapú termékben nyitja meg.

Ha az AutoCAD-alapú termékek korábbi kiadásaihoz a VISRETAIN rendszerváltozó 0 értékre volt állítva a rajz mentésekor, a nézetablakbeli tulajdonság-felülírásokat tartalmazó xref-fóliák nem maradnak meg, amikor a DWG TrueView eszközben nyitja meg a rajzot.

AutoCAD 2008-alapú rajz korábbi verzióban történő megnyitásakor a tulajdonság-felülírások miniatűr képként jelenhetnek meg. Ha a rajz mentése elrendezés lappal történt, és egy korábbi verziójú program megnyitja, a tulajdonság-felülírások nem jelennek meg.

Bekezdéses szöveg objektumok

Néhány bekezdéstérköz és sorköz nem használható, ha AutoCAD 2008 bekezdéses szöveg objektumot AutoCAD 2007 (vagy korábbi) verzióban nyit meg.

A bekezdéses szöveg következő formázási beállításai esetén nincs látványhűség a korábbi verziókban:

A bekezdéses szöveg következő formázási beállításaira érvényes lesz bizonyos látványhűség a korábbi verziókban (ha lehetséges üres területeket felvenni, illetve szöveget üres területre cserélni):

Ha az új formázást tartalmazó bekezdéses szöveg objektumot valamelyik korábbi verzióban szerkeszti és menti, az új formázás az AutoCAD 2008 alapú termékekben történő megnyitáskor elvész.

Táblázat- és adatkiemelés

Az AutoCAD 2008 táblázatok korábbi verziókban történő szerkesztése törli az AutoCAD 2008 táblázatformázást. A hosszú blokkokat és szöveget tartalmazó AutoCAD 2008 táblázatcellák tartalma túlnyúlhat a cellahatáron, amikor azt korábbi verzióban nyitja meg.

Az Adatkiemelés varázsló segítségével az AutoCAD 2008-alapú termékekben létrehozott táblázatokat nem szerkesztheti, és a kiemelt adatokat nem frissítheti korábbi verziók használatával.

Anyagok (renderelés)

Az AutoCAD 2008-alapú termékek új procedurális térképeket vezettek be az anyagokhoz és a megvilágításhoz. Az AutoCAD 2007 előtti verziókban készült, anyagokat tartalmazó rajzokat konvertálni kell. Az AutoCAD 2008 a régi anyagokat automatikusan képes az AutoCAD 2008 formátumba konvertálni. Azonban a látványhűséget érintő problémák jelentkeznek, ha korábbi AutoCAD-verziójú mentést hajt végre.

Megvilágítás (renderelés)

Az AutoCAD 2008-alapú termékek két megvilágítási lehetőséget kínálnak: szabványos (általános) megvilágítás és fotometrikus megvilágítás. A korábbi verziókban csak az első használható. Az AutoCAD 2007 verziójú fények esetében nincs szükség kifejezett konverzióra az AutoCAD 2008 verzióban történő használathoz. Az AutoCAD 2007 programban készült rajzok az AutoCAD 2008 programban alapértelmezés szerint az általános megvilágítási munkafolyamatban nyílnak meg. Az AutoCAD 2008 verzióban elérhető további fotometrikus tulajdonságok akkor érhetők el, ha engedélyezve van a fotometrikus megvilágítási munkafolyamat a rajzon.

Az AutoCAD 2007 verziónál korábbi megvilágítást tartalmazó rajzok esetében szükség van egy adott konvertálás végrehajtására. Az AutoCAD-alapú termékek a 3DCONVERSIONMODE rendszerváltozót tartalmazzák, amely automatikusan az AutoCAD 2007 és AutoCAD 2008 megvilágítási formátumúra konvertálhatja a korábbi verziók megvilágítást tartalmazó rajzait.

A megvilágítás látványhűségével kapcsolatos egyéb problémák

AutoCAD Architecture (ACA) felhasználói objektumok

A DWG TrueView eszközben az ACA (korábbi nevén ADT) egyéni objektumok nem frissülnek, amikor az azokat tartalmazó rajzot más rajzformátumba konvertálja. Ez az erősen ajánlott működés.

Ezzel ellentétben amikor az ACA objektumengedélyező jelen van az AutoCAD-alapú termékekben, a rendszer az összes ACA objektumot a legújabb ACA formátumra frissíti. Ez problémát jelenthet, amikor a legújabb verzió AutoCAD felhasználói több verzióval lemaradt ACA felhasználókkal dolgoznak. Az AutoCAD felhasználók megnyithatják az ACA-fájlt, és menthetik azt az előző ACA verzió által használt AutoCAD 2004 formátumba, de most az ACA objektumok AutoCAD 2008 verziójúak lesznek. Amikor ezekkel a frissített ACA objektumokkal találkozik az ACA eszközben, a rendszer proxy objektumokként kezeli azokat.

A korábbi verziókban történő mentések további korlátozásai

A rajzok AutoCAD 2007 formátumba történő konvertálásakor az alábbi korlátozások érvényesek:

A rajzok AutoCAD 2004 formátumba történő konvertálásakor az alábbi korlátozások érvényesek:

A rajzok AutoCAD 2000 formátumba történő konvertálásakor az alábbi korlátozások érvényesek:

A rajzok AutoCAD Release 14/AutoCAD LT 98/AutoCAD LT 97 formátumba történő konvertálásakor az alábbi korlátozások érvényesek: