3D vonallánc kiválasztása (VLEDIT)

A 3D vonallánc kiválasztása speciális VLEDIT beállítások elérését teszi lehetővé.

Ha 3D vonalláncot jelöl ki, a következő promptok jelennek meg.

Bezárás

Létrehozza egy vonallánc záró szakaszát, összekötve azt az elsővel. Az alkalmazás mindaddig nyitottként kezeli a vonalláncot, amíg a Zár opcióval le nem zárja azt.

Zárt vonallánc kiválasztásakor a prompt Zár opcióját a Nyit opció váltja fel.

Megnyitás

Eltávolítja egy vonallánc záró szakaszát. Az alkalmazás mindaddig lezártként kezeli a vonalláncot, amíg a Nyit opcióval meg nem nyitja azt.

Egybefűz

Egy nyitott görbét csatol a 3D vonallánchoz. A görbe másik síkban is lehet, de folytonosan kell csatlakoznia a 3D vonallánchoz.

Töréspont szerkesztése

A vonallánc egyik töréspontján és az ezt követő szakaszon különböző szerkesztési feladatokat hajt végre.

Következő

Az X jelet a következő csomóponthoz helyezi. A jel nem lép tovább az utolsó töréspontról az elsőre még zárt vonallánc esetén sem.

Előző

Az X jelet az előző csomóponthoz helyezi. A jel nem lép tovább az első töréspontról az utolsóra még zárt vonallánc esetén sem.

Megtör

Menti a megjelölt töréspont helyét, amíg az X jelet bármely más törésponthoz mozgatja.

  • Következő
  • Előző
Rajta

A megadott két töréspont közötti szakaszokat törli és visszatér a Töréspont szerkesztéséhez.

Megszakítás

A Megtör módot befejezi, és visszatér a Töréspont szerkesztő funkcióhoz.

Ha a megadott pontok közül egyik sem a vonallánc végén helyezkedik el, a vonallánc le lesz vágva. Ha mindkét megadott töréspont a vonallánc végpontjánál van, vagy a megadott egyetlen töréspont egyben végpont is, a Megtör mód nem használható.

Beszúrás

Új töréspontot illeszt be a vonalláncra a megjelölt töréspont után.

Mozgatás

A megjelölt töréspontot helyezi át.

Regen

Az opció újragenerálja a vonalláncot.

Egyenesít

Menti a megjelölt töréspont helyét, amíg az X jelet bármely más törésponthoz mozgatja.

Következő

Az X jelet a következő csomóponthoz helyezi.

Előző

Az X jelet az előző csomóponthoz helyezi.

Rajta

Törli a megadott két töréspont közötti szakaszokat egyetlen egyenes vonallal helyettesítve őket, majd visszatér a Töréspont szerkesztése funkcióhoz. Ha a rajta opció kiadásakor csak egy töréspont van kijelölve és az X jelet nem mozgatja, akkor a megjelölt töréspontot követő szakaszt kiegyenesíti a program, ha az egy ív volt.

Megszakítás

Az Egyenesít módot befejezi, és visszatér a Töréspont szerkesztéséhez.

Két egyenes szakaszt összekötő ív szakasz eltávolításához egy vonalláncból, majd az egyenes szakaszok találkozásig történő meghosszabbításához használja a LEKEREKÍT parancsot 0 lekerekítési sugárral.

Megszakítás

Kilép a Töréspont módosításából.

Spline-görbe

Egy térbeli B-spline-görbét a kontrollpontjaihoz illeszt. A SPLFRAME rendszerváltozó határozza meg a térbeli B-spline görbék kontrollpontjainak pontosságát és megjelenítését, amelyek ívei csak vonalszakaszokkal közelíthetők. A spline szegmensek esetében a negatív értékek figyelmen kívül maradnak.

Kisimít

Eltávolítja az illesztési és spline-görbék által hozzáadott extra töréspontokat és kisimítja a vonallánc összes szakaszát. Megtartja a kontrollpontokhoz rendelt érintőirány-információkat a jövőbeni görbeillesztésekhez. Ha egy spline-illesztett vonalláncot olyan parancsokkal szerkeszt, mint a MEGTÖR vagy a METSZ, nem használhatja a Kisimít opciót.

Visszafelé

Megfordítja a vonallánc csúcspontjainak sorrendjét. Ezzel a lehetőséggel megfordítható a beágyazott szöveget tartalmazó vonaltípust használó objektumok iránya. Például attól függően, hogy milyen irányban hozott létre egy vonalláncot, a vonaltípusban lévő szöveg fejre állítva jelenhet meg.

Vissza

Visszafordítja a műveleteket egészen a VLEDIT parancs folyamatának kezdetéig.