Információk a GIS koordináta-rendszerről

A tipikusan a GIS (Geographical Information System) rendszerekben használt koordináta-rendszerek elnevezése GIS koordináta-rendszer.

A CAD koordináta-rendszerek, például az FKR és a VKR, a modellezett objektumhoz viszonyított pontokat írnak le, nem pedig a Föld felszínén egy helyhez viszonyított pontokat. A GIS koordináta-rendszerek viszont a Föld felszínén található helyeket írnak le. A GIS koordináta-rendszerek jelentősen nagyobb léptékeket kezelnek, mint a CAD koordináta-rendszerek, és olyan tényezőkkel is számolnak, mint például a Föld és a terep görbülete, amelyek a CAD koordináta-rendszerekben nem számítanak.

A GIS koordináta-rendszereknek kétféle általánosan elterjedt típusa van. A földrajzi koordináta-rendszerek és a vetített koordináta-rendszerek.

Földrajzi koordináta-rendszerek

A földrajzi koordináta-rendszerek számításba veszik a Föld görbületét, és a helyet általában hosszúságban, szélességben és szintmagasságban adják meg.

Mivel a Föld nem tökéletesen gömbölyű, egyetlen földrajzi koordináta-rendszer sem képes egymaga pontosan meghatározni az összes helyet a Föld felszínén. Ezért többféle szervezet is meghatároz helyi koordináta-rendszereket, ahol a méréseket helyileg határozzák meg a helyi bázis alapján.

A helyi koordináta-rendszereket pontosabbnak tartják, mivel pontosabban veszik figyelembe a Föld felszínét az adott helyszínen a Föld-központú bázisokhoz viszonyítva. Gyakran egynél több koordináta-rendszer is lefedheti az Ön által keresett helyet. Általánosságban az adott helyhez legközelibb bázissal rendelkező koordináta-rendszer számít a legpontosabbnak.

Vetített koordináta-rendszerek

A vetített koordináta-rendszerek matematikai transzformációt használnak a földrajzi koordináta-rendszerek sík, 2D ábrázolássá konvertálásához. Ezek lineáris mérőszámokat használnak a koordinátákhoz. Ezáltal lehetővé teszik a GIS koordináták CAD koordinátákká történő átalakítását.

CAD koordináták leképezése GIS koordinátákká

Amikor földrajzi elhelyezkedésre vonatkozó adatokat rendel egy rajzfájlhoz (FÖLDRAJZIHELY parancs), akkor hozzárendel a rajzfájlhoz egy vetített koordináta-rendszert is.

A CAD rajzok rendszerint egység nélküliek, és 1:1 méretarányban vannak megrajzolva. Szabadon meghatározhatja a hosszmértékegységet, amelyet egy rajzi mértékegység kifejez. A GIS rendszerek azonban a koordináta-rendszerre bízzák a hosszmértékegységek meghatározását. A CAD koordináták GIS koordinátákká való leképezéséhez a rendszernek a CAD rajzi egységeket hosszmértékegységekként kell értelmeznie. A rendszer az INSUNITS rendszerváltozóban tárolt beállítást használja a rajzi mértékegységek alapértelmezett lineáris mértékegységeként. Azonban, amikor földrajzi elhelyezkedésre vonatkozó információkat illeszt be, megadhat más lineáris mértékegységet is (rajzi mértékegységekhez).