Információk a földrajzi elhelyezkedés beállításáról

Ha a földrajzi elhelyezkedésre vonatkozó adatokat beilleszti egy rajzfájlba, a rajz pontjai meg fognak felelni a Föld felszínén található valamely földrajzi helyszínnek.

A rajzfájlokban található, földrajzi elhelyezkedésre vonatkozó adatok a földrajzi jelölő néven ismert rajzelem körül épülnek fel. A földrajzi jelölő egy olyan referenciapontra mutat a modelltérben, amely megfelel egy ismert szélességi és hosszúsági értékkel rendelkező helynek a Föld felszínén. A program az északi irányt is rögzíti ezen az adott helyszínen. Ezen adatok alapján a program a rajzfájl összes többi pontjának a földrajzi koordinátáit is meg tudja határozni.

A földrajzi elhelyezkedést általában a koordináták (például szélesség, hosszúság és szintmagasság) és a koordináták megállapításához használt koordináta-rendszer (például WGS 84) határozzák meg. Egy hely koordinátái eltérhetnek a különböző GIS koordináta-rendszerekben. Így amikor megadja a földrajzi jelölő földrajzi elhelyezkedését, akkor a rendszer a GIS koordináta-rendszer adatait is rögzíti.

A CAD rajzok rendszerint egység nélküliek, és 1:1 méretarányban vannak megrajzolva. Szabadon meghatározhatja a hosszmértékegységet, amelyet egy rajzi mértékegység kifejez. A GIS rendszerek azonban a koordináta-rendszerre bízzák a hosszmértékegységek meghatározását. A CAD koordináták GIS koordinátákká való leképezéséhez a rendszernek a CAD rajzi egységeket hosszmértékegységekként kell értelmeznie. A rendszer az INSUNITS rendszerváltozóban tárolt beállítást használja a rajzi mértékegységek alapértelmezett lineáris mértékegységeként. Azonban, amikor földrajzi elhelyezkedésre vonatkozó információkat illeszt be, megadhat más lineáris mértékegységet is (rajzi mértékegységekhez).

Miután beillesztette a földrajzi jelölőt a rajzba, az alábbiakat teheti:

Megjegyzés: A földrajzi jelölőt nem lehet kijelölni, de a GEOMARKERVISIBILITY rendszerváltozóval szabályozhatja annak láthatóságát.

A földrajzi elhelyezkedésre vonatkozó adatokat a FÖLDRELTÁVOLÍT paranccsal távolíthatja el a rajzfájlokból. Ilyenkor a rendszer a földrajzi jelölőt és a GIS koordináta-rendszert eltávolítja a rajzfájlból. A helyjelölők azonban a rajzfájlban maradnak.