MÉRETBVONAL (parancs)

Hossz-, szög- vagy koordinátaméretet hoz létre az előző vagy a kijelölt méretezés alapvonalától kiindulva.

Keres

A bázisvonalas méretek alapértelmezett távolsága a Méretstílus-kezelő Vonalak lapjának Méretvonalak távolsága mezőjében állítható be (DIMDLI rendszerváltozó).

Ha nem jött létre méret az aktuális szakaszban, a program egy hossz-, koordináta- vagy szögméret kiválasztását kéri a bázisméret meghatározásához. A parancs befejezéséhez nyomja le kétszer az Enter billentyűt, vagy nyomja le az Esc billentyűt. A szöveg megjelenését az aktuális méretezési stílus határozza meg.

Alapértelmezés szerint a bázisvonalas méretezés méretstílusa az előző vagy a kiválasztott méretezésből öröklődik. A DIMCONTINUEMODE használatával az aktuális méretstílus alkalmazására módosíthatja az alapértelmezést.

A következő promptok jelennek meg.

Bázisméret kiválasztása
Hossz, koordináta vagy szög méretet ad meg. Egyébként a program átlépi ezt a promptot, és az aktuális munkaszakaszban utoljára létrehozott méretobjektumot használja.
Második segédvonal kezdőpontja

Ha a bázisméret hossz vagy szög, ez a prompt jelenik meg. Alapértelmezésben a bázisméret első segédvonala lesz a bázisvonalas méretezés első segédvonala is. Az alapértelmezett viselkedést a bázisméret explicit módon történő kijelölésével lehet felülírni; ilyenkor a méret-segédvonalak kezdete a kiválasztási ponthoz közelebb eső méretsegédvonal lesz. Miután kijelölte a második pontot, a program megrajzolja a bázisvonalas méretezést, és újból megjelenik az Adja meg a második segédvonal kezdőpontját prompt. A parancs befejezéséhez nyomja le az Esc billentyűt. Másik hosszméretnek, koordinátaméretnek vagy szögméretnek a bázisvonalas méretezés bázisaként történő kiválasztásához nyomja le az Enter billentyűt.

Objektum helye

Ha a bázisméret koordináta, ez a prompt jelenik meg. Az alapméret végpontját használja a bázisméretek végpontjaként; promptot kap a következő alaksajátosság helyhez. Miután kijelölte egy objektum helyét, a program megrajzolja a bázisvonalas méretezést, majd ismételten megjelenik az Adja meg az objektum helyét prompt. Másik hosszméretnek, koordinátaméretnek vagy szögméretnek a bázisvonalas méretezés bázisaként történő kiválasztásához nyomja le az Enter billentyűt.

Vissza

Visszavonja a parancs futtatása során utoljára létrehozott bázisvonalas méretet.

Válasszon

Az AutoCAD egy hossz-, koordináta- vagy szögméret kiválasztását kéri a bázisméret meghatározásához.